ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Blue Congossa parasta on komea väri

28.2.2008 klo 3.56 | Niko Lipsanen

Blue Congo

Blue Congo -peruna on varsin eksoottinen näköinen tuttavuus. Sinisenvioletti väri tuo mieleen tannian, ja odotin siksi sen koostumuksenkin olevan tanniamaisempi, siis tavan perunaan verrattuna kiinteämpi ja painavampi. Sitä se ei kuitenkaan ollut, vaan ihan perusperunan oloinen. Makukaan ei hirveästi poikennut, ainakaan lämpimänä. Vähän kuten pitaijassa, Blue Congossakin (sinikongo?) säväyttävintä on ulkonäkö.

Normaalisti tykkään syödä perunoita myös kylmänä. Etenkin näin paastonaikaan ne ovat varsin sopivaa yöpurtavaa koneen äärellä työskennellessä. Siihen tarkoitukseen sinikongo ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto, sillä kylmänä esiin tulee taustamaku, joka ainakin minusta on aavistuksen epämiellyttävä.

Saattaa olla, että tuo taustamaku johtuu kuorista. Minulla on tapana syödä perunat kuorineen, koska toisaalta kuoret useimmiten maistuvat hyvältä, ja toisaalta olen liian laiska kuoriakseni ne. Kaupan perusperunoiden kanssa tuo ei ole mikään ongelma, mutta sinikongot pitäisi varmaan kuoria.

Komean värinsä takia sinikongoja tulee varmasti vielä joskus ostettuakin. Onhan se kivaa, jos ruoka ainakin välillä on myös hienon näköistä. Pitää vain muistaa syödä ne lämpimänä.

Kuvassa on yön yli kylmenneitä Blue Congo -perunoita lautasella. Otin kuvan maanantaina 25.2.2008.

Tähän artikkeliin on jätetty 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Niko Lipsanen 28.2.2008 klo 6.28:

  Paastonajan liturginen väri on violetti tai tummansininen. Vaikka se ei perunoita koskekaan, niin kai senkin perusteella sinikongoja voi pitää sopivana paastomuonana? Jos eivät kylmänä ole niin hyviä, niin ei sillä väliä. Eihän paastonaikaan ruoasta saisi muutenkaan liiaksi nautiskella.

 2. Niko Lipsanen 6.10.2010 klo 13.46:

  Violetteja perunoita pidetään Britanniassa nyt jo terveysperunoina (HS 6.10.10). Kyseessä ei kuitenkaan ole tässä mainittu Blue Congo, vaan toinen lajike nimeltään Purple Majesty. Siinä sanotaan olevan antioksidantteja ja antosyaaneja kymmenkertainen määrä tavalliseen perunaan verrattuna.