ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Vääntöä suomenkielisen WordPressin kanssa

17.2.2008 klo 7.18 | Niko Lipsanen

Tämän blogin käyttämä WordPress-blogimoottori on saatavilla myös suomenkielisenä. Tulin kuitenkin alunperin kuitenkin asentaneeksi sen englanninkielisenä. Saadakseni kuukausien nimet kuukausiarkistoon blogin kielellä päätin viime yönä vaihtaa kieliversiota. Urakka pääsi kasvamaan hieman suuremmaksi kuin olin odottanut.

Ensimmäiseksi otin tietysti varmuuskopion tietokannasta ja sitten suuntasin Kimmo Suomisen sivuille, joilla suomenkielinen WordPress on jaossa. Latasin sen ja asensin paikalleen. Vasta sen jälkeen tulin huomanneeksi, ettei jaossa ollut versio ollutkaan aivan uusin. Siitä puuttui muun muassa käyttämäni tägitysjärjestelmä. Siispä hakemaan päivitykset englanninkieliseltä puolelta.

Jomman kumman päivityksen yhteydessä ääkköset ja aksentilliset merkit olivat kuitenkin muuttuneet epämääräiseksi puuroksi. Kun merkistön muuttaminen hallintapaneelista ei auttanut, jouduin siirtymään tietokannan kimppuun. Sen kanssa pelailu ei tosiaankaan ole vahvimpia puoliani. Sain siellä merkistöt muutettu ISO 8859-1:stä UTF-8 :ksi (ruotsalaiseen versioon), jolloin aihetägien otsikot muuttuivat sellaisiksi mitä niiden pitikin olla. Sen sijaan blogikirjoitusten ja kommenttien otsikot ja sisältö pysyivät puurona.

Kokeiltuani kirjoittaa uuden kokeilukirjoituksen havaitsin, että ongelma ei esiinny enää siinä – vain vanhoissa. Niinpä muokkasin kaikki kirjoitukset ja kommentit asianmukaiksi yksitellen etsi-korvaa-menetelmän avulla. Onneksi niitä ei ollut vielä tuhottoman paljon. Blogispotin automaatti-ilmoitukset ja yhden oman kokeilukommenttini heitin kokonaan pois.

Onneksi en tehnyt tätä Lipsanen & Ruso -blogin kanssa. Siellä kirjoituksia ja kommentteja olisi ollut rutkasti enemmän. Luulenpa, että siellä systeemit saavat jäädä jatkossakin englanninkielisiksi, vaikka kuukauden nimet ovatkin mitä ovat. Vai riittäisiköhän, jos hakisi vain suomenkielisen kielitiedoston? Seuraisiko siitä samanlainen vääntö?

Vastaavia ongelmia minulla ei kuitenkaan ollut aiemmin Sinivihreiden blogin kanssa, vaikka sinnekin asensin ensin suomenkielisen version ja hain siihen päivitykset englanninkieliseltä puolelta. Mutta siellä ei ennen suomenkielisen WordPressin asentamista kukaan blogannut englanninkielisellä. Ero on varmaan siinä.

Jos huomaat jossain päin blogia omituisuuksia (teknisiä sellaisia, sisältö saakin olla omituista), niin ilmoittele siitä vaikka tämän kirjoituksen kommenteissa.

Tähän artikkeliin on jätetty yksi kommentti tai paluuviite.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Niko Lipsanen 17.2.2008 klo 20.29:

  Sinänsä minusta on ihan hyödyllistä pitää ainakin yksi WordPress jossakin asennettuna englanninkielisenä. Välillä joutuu kuitenkin kyselemään apua tukifoorumeilta, ja silloin on ihan hyvä, jos ohjelmisto on tullut asennettua samalla kielellä kuin millä palstalla keskustellaan.