ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Joitakin huomioita WordPressin tägeistä

25.2.2008 klo 5.37 | Niko Lipsanen

Viime syksynä julkaistusta versiosta 2.3 alkaen WordPress-blogialustalla on ollut mahdollista käyttää aihesanoja eli tägejä artikkelien luokittelemiseen. Toki jo aikaisemmin lähestulkoon samat asiat on voinut tehdä aihekategorioiden avulla ja tägit on saanut käyttöönsä lisäosan asentamalla. En nyt käsittele noiden toimintojen eroja, mutta kirjaan ylös muutaman huomion siitä, kuinka ohjelma järjestelee tägejä (erityisesti ääkkösellisiin tägeihin liittyen).

Ääkköselliset tägit kyllä toimivat, vaikka minulla ongelmia olikin. Niiden aakkostus vaan ei suju. Kokeilin tägiä ”ääkköset”, ja se päätyi aihelistauksen alkuun. Mutta ei WordPress tulkitse sitä myöskään a:ksi. Huomasin nimittäin tägin ”kännykkä” sijoittuneen listauksessa ennen tägiä ”kahvila”. Piti sitten kokeilla myös ö:llä. Tägi ”könnykkä” pääsi kännykän ja kahvilan väliin, ja tägi ”ööö” listan ensimmäiseksi (ääkköset-tagi oli silloin jo poistettu).

Ehkä tuon kanssa voi kuitenkin elää ja toivoa, että johonkin myöhempään versioon tulee mahdollisuus valita, minkä kielen sääntöjen mukaan aakkostaminen tehdään.

Toinen tekemäni huomio liittyy siihen, mitkä tägit näkyvät etusivulla ja mitkä eivät. Minulla on blogin sivupalkin tägilistassa asetus, jonka mukaan vain eniten käytetyt 45 tägiä ovat näkyvillä. Loput löytyvät erilliseltä sivulta. Kun tuo 45 tägiä tuli täyteen, siellä oli kuitenkin vielä paljon tägejä, joita oli vain yksi kappale. Jännityksellä pähkäilin, että millä perusteella WordPressin tägijärjestelmä päättää, mitkä yhden kirjoituksen tägeistä näkyvät ja mitkä eivät.

Periaate näyttäisi olevan, että jo etusivulle päässeet tägit pysyvät siellä kunnes putoavat enemmän kirjoituksia saaneiden tägien tieltä. Sen sijaan uudet tägit päätyvät listaussivulle kunnes keräävät enemmän kirjoituksia.

Aivan loogistahan tuo tavallaan on. Vanhemmat tägit ovat käytetympiä, sillä vaikka niiden takana ei ole sen enempää kirjoituksia kuin uudempienkaan, niin ne ovat kuitenkin olleet blogissa pidempään. Olisin ehkä kuitenkin pitänyt enemmän päinvastaisesta järjestelystä, jossa uudemmat tägit saavat tilaa etusivulta ja vanhemmat hautautuvat arkistoon. En tiedä, onko jotain keinoa muuttaa tuota toimintoa.

Tähän artikkeliin on jätetty 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Niko Lipsanen 10.5.2008 klo 19.53:

  Nyt kun yhden kirjoituksen tägit ovat kadonneet etusivulta, ja pienin kirjoitusmäärä, jolla sivupalkkiin pääsee, on kaksi, olen tehnyt joitakin lisähavaintoja.

  Välillä, kun johonkin tägiin tulee toinen kirjoitus, se pomppaa sivupalkin listaan heittäen toisen kaksitägisen tieltä pois. Tägit eivät siis selvästikään roiku listalla siinä järjestyksessä, kuin ne saavat lisää kirjoituksia.

  Havaintojeni perusteella päättelen, että tägin ikä ratkaisee. Siis se, milloin se on saanut ensimmäisen kirjoituksensa. Kun WordPressin pitää valita yhtä suuren kirjoitusmäärän sisältävien tägien välillä, se laittaa etusijalle niistä vanhimmat. Uudemmat tägit saavat väistyä, vaikka olisivat saaneetkin toisen (tai kolmannen tai missä vaiheessa mennäänkään) kirjoituksensa aiemmin.

 2. Paluuviite: Blogispotti.fi (25.2.2008 5.59)