ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

WordPress hieman toisin

WordPress-blogit muistuttavat yleensä tietyiltä rakenteiltaan toisiaan. Blogit tunnistaa usein WordPressillä tehdyiksi, vaikka maininta asiasta olisi jostain syystä jätettykin pois. Tässä blogissa olen kokeillut tehdä joitakin pieniä asioita toisin.

Heti etusivun alalaidassa näkyy yksi muutos. Toisin kuin WordPress-blogeissa yleensä, vanhempaan sisältöön ei navigoida siirtymällä sivuissa taaksepäin. Sen sijaan sivun alareunassa on linkit vanhempiin kirjoituksiin. Tällä hetkellä asetuksena on, että kuusimmasta uusimmasta kirjoituksesta näkyy myös alkupätkä sisällöstä, ja 44 vanhemmasta vain otsikkolinkki. Toiminto on toteutettu Recent Posts -lisäosan avulla.

Yhteensä etusivulla näkyy siis 50 uusinta kirjoitusta sitten kun niitä niin paljon on (jollen muuta asetuksia ennen sitä). Sitä vanhempiin ei mielestäni tarvitsekaan päästä suoraan taaksepäin navigoimalla. Vanhemmat kirjoitukset löytää (piakkoin avattavan) kuukausiarkiston tai aihelistan kautta. Ja tietysti voi käyttää hakua.

Syy tähän poikkeavaan ratkaisuun oli itse asiassa alun perin se, että halusin kaikkien hakemistopolkujen tässä blogissa alkavan /ai-. Tämä siksi, että palveluntarjoajan tarjoama Awstats-tilastointi ei osaa erotella alidomaineja, kuten tämä aiheet.domnik.net, joten eri alidomainien ja päädomainin liikenne on helpompi erottaa toisistaan, jos niissä on erilaiset hakemistoratkaisut. WordPressin standardiratkaisu taaksepäin selaamiseen on hakemistopolku muoto /page/2 jne. En keksinyt tapaa saada siihen tuota ai-liitettä eteen, ja hetken pähkäiltyäni totesin, ettei kyseinen navigaatiotapa ole edes tarpeen.

Myös aihehakemistojen on oltava selattavissa taaksepäin, mutta siellä samaa ongelmaa ei ole, koska polku alkaa jo valmiiksi /ai-heet/. Niinpä jättänen sen standardimuotoon. Olisi tosin mukava saada sinne yhdelle sivulle näkymään enemmän kirjoituksia kuin kuusi rukkaamatta samalla kuitenkaan etusivun asetuksia. Hyviä vinkkejä tämän toteuttamiseen otetaan vastaan.

Toinen eri tavalla toteutettu ratkaisu on, että luovuin ulkoasuteemaa luodessani kokonaan sivupalkkimallinteesta (sidebar.php). Koska sivupalkki on erilainen etusivulla, yksittäisen kirjoituksen sivulla, aihearkistossa ja tulevassa kuukausiarkistossa, niin minusta oli luontevinta liittää sivupalkin koodi suoraan näiden mallinteisiin. Minusta on selkeämpi muokata koodia jokaiselle mallinteelle erikseen kuin täyttää sivupalkkimallinne ehdollisilla php-argumenteilla.

Sivupalkin liittäminen kunkin sivutyypin mallinteeseen toi myös toisen edun: yksittäisen artikkelin luuppiosuutta (the_loop) oli mahdollista jatkaa sivupalkkiin (en ainakaan tiedä, kuinka se olisi erillisella sivupalkilla mahdollista). Niinpä voin sijoittaa sivupalkkiin myös sellaisia toiminnallisuuksia, joiden kuuluu olla luupin sisällä.

Laitoinkin kokeeksi navigaation edelliseen ja seuraavaan kirjoitukseen sivupalkkiin. Useimmissa WordPress-teemoissahan tuo navigaatio on joko artikkelisivun ylä- tai alareunassa, tai molemmissa. Standardisijainti voi olla navigoinnin kannalta selkeämpi, mutta kokeilen nyt ainakin toistaiseksi tällaista ratkaisua.

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.