ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Mitä ovat paluuviitteet (trackback)?

Olen muutaman kerran joutunut kertomaan, mitä tarkoittaa useiden blogialustojen, kuten WordPress, mukana tuleva paluuviitetoiminto (trackback). Kerronpa siis tässä, mistä asiassa on kyse.

Paluuviitteet ovat tapa, joiden avulla toisille bloggaajille (kohdeblogi) voi kertoa, että kommentoi heidän kirjoitustaan omassa blogissaan. Teknisesti se tapahtuu niin, että kopioidaan kyseisessä kirjoituksessa jossain kommenttipalstan tietyvillä mainittu trackback-osoite ja liitetään se bloggaamisen yhteydessä oman blogin trackback/paluuviite-kenttään. Kun kirjoitus julkaistaan, lähettää blogialusta automaattisesti ilmoituksen kohdeblogiin, ja sieltä käydään automaattisesti tarkistamassa, että kyseistä kirjoitusta ilmoituksen lähettäneessä blogissa tosiaankin kommentoidaan. Kirjoituksesta täytyy siis olla linkki kommentoitavaan sisältöön kohdeblogissa.

Kun kohdeblogi on varmistanut, että paluuviite on todellinen, luo se linkin takaisin kommentoivaan blogiin. Yleensä tämä linkki on kommenttiketjussa muiden kommenttien seassa ja sen ohessa on lainaus kommenttikirjoituksesta. Joissakin tapauksissa paluuviittaus tulee näkyviin vasta, kun kohdeblogin pitäjä on ensin tarkastanut sen.

Jos paluuviitteiden käyttäminen kuulostaa tekniseltä ja hankalalta, niin ei huolta. Jotakuinkin vastaavaan lopputulokseen pääsee yksinkertaisesti kirjoittamalla kommentin kohdeblogiin ja kertomalla siinä, että on itsekin kirjoittanut aiheesta.

Jos sinulla on blogi, voit kokeilla paluuviitetoimintoa tämän kirjoituksen avulla. Kirjoita omaan blogiisi, linkitä tämä kirjoitus, kopioi paluuviite alempaa löytyvästä trackback-linkistä ja liitä se blogisi kirjoitustilan paluuviitekenttään. Esim. WordPress-blogeissa tuo kenttä on kirjoituseditorin ja tiedostonsiirtotoiminnon alapuolella. Jos kaikki menee kuten pitää, paluuviite omaan kirjoitukseesi tulee näkyviin kommenttiketjuun.