Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
Kaupunkilainen ei tarvitse jääkaappia
9.5.2008 klo 17.15 | Niko Lipsanen
asuminen energia keittiö kulutus kuulumiset laitteet ruoka ympäristö
En ole vuosiin käyttänyt jääkaappia kuin satunnaisesti. Nyt satunnaiskäyttökin on loppunut, kun asunnossamme ei enää ole koko laitetta. Hyvä vaan, että on pois tilaa viemästä.
Ei jääkaappi edes auta ruoan säilyttämisessä, vaikka se sitä varten on keksitty. Tuoreen jätetutkimuksen perusteella britit heittävät kolmanneksen ruoasta roskikseen. Suurin syy tähän on se, että ne ovat jääneet jääkaappiin parasta ennen -päiväyksen yli.
Mihin kaupungissa tarvitsisi kylmälaitetta, kun sellaiset on kaupoissa? Ihan turhaan olisi sähköä viemässä. Meillä on periaatteena, että ruokaa ei varastoida kotona, paitsi jonkin verran kuivatavaraa ja säilykkeitä. Tuoretuotteet ja pakasteet ostetaan kaupasta ja käytetään saman tien.
Jos jotakin tarvitsee säilyttää yön tai joskus vaikka päivänkin yli, niin paketin voi laittaa kylmään vesisaaviin tai täyttää keittiön lavuaarin kylmällä vedellä. Talvella säilytys onnistuu ulko-ovien välissä. Silloin ei tarvitse tehdä keinotekoista kylmää sisälle, kun sitä on riittävästi ulkonakin.
Vettä Suomessa on runsaasti, joten sen käyttäminen ei ole merkittävä ympäristörasite, etenkin jos vettä käyttämällä voi korvata sähköä. Tietysti silloin, kun tarvitaan lämmintä vettä, on ympäristörasite suurempi, mutta vesijääkaapin ollessa kyseessä veden pitää nimenomaisesti olla kylmää.
Toki veden puhdistaminenkin jotakin kuluttaa, mutta se on suhteellisen pientä.
Jääkaapittomana joutuu usein ostamaan pienempiä pakkauksia, mikä lisää jonkin verran pakkausjätteen määrää. Mutta kuten Finfood kertoo, pakkausjäte on pienempi ympäristöongelma kuin pilalle menevä ruoka. Kannattaa siis mieluummin ostaa ruoka pienissä erissä ja syödä saman tien kuin ostaa isoja pakkauksia jääkaappiin pilaantumaan.
Maaseudulla tilanne voi olla toinen, kun kauppaan on pidempi matka. Mutta maalla asuminen nyt on muutenkin pääsääntöisesti epäekompaa. Sielläkin jääkaapin tarpeellisuus talvella on varsin kyseenalaista, kun kylmää saa ulkontakin ihan riittävästi. Kesälläkin voi käyttää maakellareita.
Ehkä pakastin on maalaiselle hyödyllinen vimpain. Kaupunkilaiselle sekin on turha, kun kauppojen pakastealtaat ovat aivan vieressä. Jäätelön voi hakea sieltä ja syödä saman tien, ja muuhunhan pakastinta ei välttämättä tarvitse (ruokaa voi säilöä muinkin tavoin).
Tee siis sinäkin ekoteko ja luovu jääkaapistasi. Jos pelkäät, että ruokaa pääsee vanhenemaan, niin hanki myös koira.
Tähän artikkeliin on jätetty 15 kommenttia ja/tai paluuviitettä.
Uusimmat artikkelit
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
abba 22.9.2008 klo 13.18:
ei jumalauta, nyt ei oo kaverilla kaikki inkkarit kanootissa….
”Maaseudulla tilanne voi olla toinen, kun kauppaan on pidempi matka. Mutta maalla asuminen nyt on muutenkin pääsääntöisesti epäekompaa.”
Jos asuu maalla ja omalta tilalta tuottaa ruokaa (lehmät, siat, kanat, pelloilta perunat jne) niin miten HELVETISSÄ se on epäekompaa, kuin jossain Helsingin keskustassa asuminen?
oletkohan itse koskaan asunut muualla kuin Hki:ssä?
Niko Lipsanen 22.9.2008 klo 16.44:
Jos tuottaa merkittävän osan ruoastaan itse, pärjää ilman autoa (tai ei ainakaan aja sillä paljon) ja on vielä saanut talostansakin suhteellisen energiatehokkaan, niin kyllä maallakin voi elää varsin ekosti. Mutta varsin harva niin tekee.
Tiedoksi, että olen elämäni ensimmäiset kaksi vuosikymmentä asunut maalla, ihan haja-asutusalueella, ja samanlaista kulutuselämää siellä vietettiin kuin kaupungissa. Kaupasta ne maalaisetkin ruokansa pääasiassa ostavat – nekin, jotka itse viljelevät tai karjaa pitävät.
Maalla saman kulutustason ylläpitämiseen menee enemmän resursseja mm. siksi, että välimatkat ovat pidempiä.
Jani 29.10.2008 klo 15.00:
Joo,
Oletko koskaan harkinnut Intian esim. Mumbain slummeja? Siellä olisi ekotehokasta ja paljon ystäviä. Koiristakin varmaan pidettäisiin siellä paljon.
Jyri Väätäinen 23.11.2008 klo 17.30:
Repesin, hauskoja kommentteja. ;)
Niko Lipsanen 19.2.2009 klo 1.34:
Mainitaan nyt tässäkin yhteydessä, että kuten aikaisemmin tuli kerrottua, niin nykyisin meillä on jääkaappi. Siinä ei kuitenkaan ole vielä ollut virta päällä kuin kerran kokeilun vuoksi.
Se on sellainen pikkuinen minimalli, johon ei montaa purkkia mahdu. Tarkoitus on käyttää sitä lähinnä kesähelteiden aikaan, mutta tuskin silloinkaan koko ajan.
Eli täydestä jääkaapittomuudesta olemme nyt luopuneet, mutta en erityisen epäekona pitäisi tätä uuttakaan ratkaisua.
Gopal 22.4.2009 klo 15.14:
Jos minijääkaapppi on halpismallia, kannattaa mitata sähkönkulutus. Itselläni ns ns. verkkokauppa.com-kaappi ja se syö sähköä saman verran kuin 3 täysikokoista. Käytänkin sitä lähinnä kaljailtoina…
Niko Lipsanen 22.4.2009 klo 19.34:
Kiitoksia vinkistä, taitaa olla samanlainen kaappi kun sinullakin. Hyvä tietää, jos se on sähkösyöppö.
Ei meillä tuo pientäkään jääkaappia tarkoitus ole edes kesällä jatkuvasti päällä pitää, mutta joskus tilapäisesti sellaiselle on tarvetta. Tuskin se siis meidän kokonaissähkönkulutusta kauheasti lisää, vaikkei erityisen ekotehokas malli olisikaan.
Niko Lipsanen 13.5.2009 klo 23.07:
Verkkouutisissa (13.5.09) oli hyvä muistutus siitä, kuinka ruoka jää mätänemään jääkaappeihin:
Niko Lipsanen 6.8.2009 klo 10.31:
Nyt kun tuota minijääkaappia on tullut vähän kokeiltuakin, niin kirjoitin siitä oman juttunsa.
Sallad 7.1.2011 klo 21.45:
Myös minä elelen tyytyväisesti ilman jääkaappia. Puolet vuodesta kylmäsäilytys hoituu näpsäkästi parvekkeen,kylmälaukun ja ikkunan välitilan avulla. Kesäaikaan sitten välttelen kylmäsäilytystä vaativia tuotteita tai ostan niitä yhtä ateriaa varten, jonka valmista heti. Lounaat syön lounaspaikoissa, eikä kevyttä toimistotyötä tekevä muulloin kovin kummoista ruokaa tarvitse. Ehkä yllättävää, mutta hankalimmaksi säilytettäväksi olen kokenut salaatin: nuutuu äkkiä huoneenlämmössä eikä sitä saa ostaa yhden käyttökerran annoksina…jos siis haluaa vältellä ruukkusalaatteja roskan takia.
Kiitos Niko blogistasi. On kivaa että tuodaan esille näitä ”poikkeavia” tapoja elää.
Niko Lipsanen 8.1.2011 klo 12.51:
Kiva tietää, että jääkaapitta pärjäileviä on muitakin.
iddqd 15.4.2013 klo 3.37:
Sopii ihmiselle, jolla on aikaa käydä kauempana kaupassa päivittäin tai vaihtoehtoisesti varaa ostaa ruokansa pienestä lähikaupasta 1,5-kertaisella hinnalla.
Niko Lipsanen 15.4.2013 klo 22.02:
Riippuu. Joskus lähin kauppa ei ole pieni lähikauppa, ja joskus taas edullinen ruokakauppa osuu päivittäisten kulkemisten, kuten vaikkapa työmatkan, varrelle.
Pakastin 28.12.2015 klo 20.18:
En voisi elää ilman jääkaappipakastinta. Pakastinosa on tosin pois päältä aina, koska ei ole mitään pakastettavaa ja jos ostan pakastealtaasta pizzan, käytän samana päivänä. Jääkaapitta en kuitenkaan itse elä, koska laitan leivän päälle juustoa, voita ja leikkeleitä. Lisäksi jääkaapissa on mm. ruokaa, jugurtteja ja muuta. Asun maaseudulla, mutta Lidliin on 6 kilometriä.
Ei ole autoa, eikä halua ravata kaupassa joka päivä, kun ei ole mitään syytä kuten työmatkat. Ostan siis varastoon, mutta en yleensä paljoa, vaan käyn mieluummin kaupassa kolmesti viikossa kuin kerra ja koko viikoksi ruoat. Lähikauppoja en käytä, kun hinnat ovat kalliit köyhälle. En ymmärrä ajatusta ilman jääkaappia. Siinä on pakko olla juomatta maitoakin.
Ei köyhän jääkaapissa paljoa kamaa ole, mutta sähkölasku on ollut pientä, pakastin kun ei edes päällä. Ruoat en jaksa tehdä itse, vaan teen yleensä mikroaterioita. Niitäkin saa Lidlistä kohtuukokoisina 1.50 eurolla. Kun syön lihamakaronilaatikkoa tuosta, niin jää paljon pois. Ei tarvitse ostaa aineksia itse, ei tehdä ruokaa eikä pestä sen jälkeen isoja pannuja. Säästyy myös sähköä, kun ei tarvitse hellaa huudattaa. Ja aikaa tietenkin, kun voi vain laittaa ruoan mikroon ja kyllähän sitä syö.
Mielestäni kaupunkilainen ei pärjää ilman jääkaappia, jos syö jotain muutakin kuin pelkkää ruisleipää teen kanssa. Mutta kukin tavallaan ja itsekin olen minimalisti, mutta tuo idea ei ole minulle :)
Niko Lipsanen 28.12.2015 klo 22.14:
Maaseudulla tosiaan tilanne on toinen. Jos kauppaan on kuusi kilometriä, jääkaappi on varmaankin ihan tarpeen. Korttelikaupungissa, jossa kauppa on lyhyen kävelymatkan päässä, pystyy aivan hyvin elämään ilman jääkaappia.
Nykyisin meillä ei ole enää tuota kommenteissa edellä mainittua minijääkaappiakaan. Se lopetti toimintansa jo pari vuotta sitten, eikä olla hankittu uutta. Ilmankin pärjää.