ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Blogispotti uudistuu

2.7.2008 klo 22.52 | Niko Lipsanen

Blogispotti.fi-palvelun kankeus ja vähäinen käyttäjämäärä puhutti viime toukokuussa, ja keskusteluun itsekin. Blogispotin kehittäjät ottivat kritiikistä vaarin, ja lupailevat parannuksia palveluunsa.

Tärkein uutuus lienee se, että blogimerkinnöille voi suosikkiäänten ohessa antaa jatkossa myös kuoppausääniä. Tämä toiminto hieman arveluttaa itseäni, koska en ole juurikaan mieltänyt blogimerkintöjen spottaamista äänestämiseksi. Blogispotin tunnuslause on ”blogikansalaisen työkalu” ja, kuten viittaamassani kirjoituksessa korostin, työkaluna minä sen haluaisin pitääkin.

Olen vain pari-kolme kertaa spotannut jonkin kirjoituksen kannatusmielessä. Yleensä lisään suosikkeihini sellaiset kirjoitukset, jotka haluan ottaa itselleni talteen myöhempää aiheeseen palaamista varten. Yleensä ne tietysti ovat sellaisia kirjoituksia, jotka ovat mielestäni hyviä. Toisaalta paljon hyviä merkintöjä jää myös spottaamatta, jos ne eivät sisällä mitään sellaista, johon uskoisin haluavani palata myöhemmin.

Tässä kontekstissa kuoppausäänten merkitys jää minulle hämäräksi. Miksi antaisin jollekin merkinnälle miinusääniä? Siksikö, että kirjoittajalla on vääriä mielipiteitä? Vai siksikö, että joku toinen on kirjoittanut samasta aiheesta paremmin, ja haluaisin nostaa sitä kirjoitusta suhteessa ylöspäin. Ei kiinnosta. Ehkä siitä voi olla hyötyä, että saadaan kuopattua selkeät spämmit ja blogien etusivuille osoittavat linkit. Niitä juttuja voin minäkin olla kuoppaamassa, mutta toisaalta jokin ”ilmoita asiaton merkintä” -toiminto voisi olla tuollaiseen selkeämpi.

Toinen uusi toiminto on linkkien kommentointi. Aikaisemmin sanoin, että se ”voisi olla ihan hyväkin idea”, mutta olen tullut sittemmin vähän skeptisemmäksi. Useimmissa blogeissa on kommentointimahdollisuus itsessään. Ketä hyödyttää se, että aiheesta käytävä keskustelu hajoaa useampaan paikkaan? Tämä ongelma esiintyy esimerkiksi Kulutusjuhla-blogissa, jossa on paljon linkkejä muissa blogeissa käytävään kulutusaiheiseen keskusteluun. Usein aiheesta sitten keskustellaan niin Kulutusjuhlassa kuin alkuperäisenkin merkinnän perässä.

Se on kuitenkin hyvä, että mitään kaveritoimintoja Blogispottiin ei ilmeisestikään ole tulossa. En kaipaa uusia sosiaalistumissivustoja.

Se mitä jään kaipaamaan, olisi omien suosikkien parempi hallinta. Nyt systeemi on varsin kankea, eikä spottien joukosta ole helppo löytää kulloinkin hakemiansa kirjoituksia. Ainakin pitäisi olla mahdollista erottaa omista blogeistaan tekemät lisäykset erilleen. Jonkinlainen tägityssysteemi ja omiin suosikkeihin rajattu hakutoiminto voisi olla kätevä. Jos haku koskisi myös niitä kommentteja, niin silloin kommenttitoimintoa voisi ehkä hyödyntää omien aihetta tai merkintää koskevien muistiinpanojen jättämiseen.

Joka tapauksessa oikein hyvä, että uudistuksia on tulossa. Blogispotti on ollut vaarassa nuukahtaa, joten toivotaan, että uudistukset tuovat sinne lisää käyttäjiä ja virkeyttä.