ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Knöllit haastavat Wikipedian

24.7.2008 klo 22.34 | Niko Lipsanen

Google Knol -sivusto on nyt avannut ovensa suurelle yleisölle. Tähän asti sinne ovat voineet kirjoittaa vain betakäyttäjät, mutta nyt kuka vain voi tehdä sivustolle omia knöllejään (knol on googlekielellä a unit of knowledge eli tietoyksikkö). Googlen tarkoituksena lienee haastaa Wikipedia verkonkäyttäjän tietoreferenssinä.

Kuinka knöllit sitten eroavat Wikipedia-artikkeleista? Ensinnäkin, kullakin knöllillä on nimetty kirjoittaja. Kirjoittaja voi valita, antaako muiden muokata artikkelia ja jos antaa, niin ennakkomoderoinnilla vai ilman. Toisekseen, knölleillä voi ansaita rahaa. Knöllipalveluun voi syöttää oman Google AdSense -tunnuksensa tai luoda sellaisen, ja saada itselleen osansa palvelun tuottamista mainostuloista. Samasta aiheesta on mahdollista tehdä useampiakin, keskenään kilpailevia knöllejä.

Google tarjoaa siis kirjoittajille mainetta ja rahaa. Se saattaa olla varteenotettava keino saada mukaan hyviä kirjoittajia. Mutta saavatko knöllit myös lukijoita? Wikipedian asema on vahva, eikä edes Googlen ole sitä helppo lyödä. Mutta Googlella on käsissään myös Wikipedian menestyksen avain, sillä suurin osa verkkosanakirjan käyttäjistä tullee hakukoneiden ja etenkin Googlen kautta. Ei kuitenkaan ole oletettavaa, että Google ryhtyisi suoranaisesti manipuloimaan hakutuloksiaan knöllien hyväksi. Se saattaa kuitenkin ryhtyä tulevaisuudessa nostamaan Knol-sisältöjä esiin omassa osiossaan, kuten se jo tekee esimerkiksi karttapalvelunsa kanssa.

Google Knol eroaa Wikipediasta myös siinä, että siinä missä Wikipediassa pyritään neutraaliuteen, niin knölleissä kunkin kirjoittajan omat näkemykset painottuvat. Artikkeleiden laadun ylläpitämisessä Wikipedia luottaa kirjoittajien väliseen yhteistyöhön, Google kilpailuun. Molemmat ovat varsin tervetulleita piirteitä ja kummallekin lähestymistavalle riittänee tilaa verkossa. Mutta kumpi näistä palveluista, vaiko kumpikaan, on vaikkapa viiden vuoden päästä se tavallisen nettiselaajan oletusvalinta tietoreferenssiksi?

Keskeistä varmaan on, minkä palvelun nettikansa kokee luotettavimmaksi. Tässä suhteessa Googlella on tietysti se etu takanaan, että meitä jatkuvasti muistutetaan siitä, kuinka epäluotettava Wikipedia on (oli se sitten sitä tai ei). Kirjoittajan nimi ja naama artikkelin vieressä saattaa antaa lisää luotettavuutta. Toisaalta, kuten Scott Gilbertson huomauttaa, pelkkä nimi ei ole tae luotettavuudesta. Vaikka kirjoilla ja tieteellisillä artikkeleillakin on nimetyt kirjoittajansa, niin niiden luotettavuus perustuu julkaisuprosessiin. Kustantajilla on kustannustoimittajansa ja tieteellisillä julkaisuilla vertaisarviointimenetelmänsä, joiden kautta julkaistavan sisällön on mentävä. Google Knol -palvelussa ei tällaista toimintoa ole.

Wikipedialla on se etu, sillä vaikka sielläkään ei ole kustannustoimittajia, niin siellä on kuitenkin omanlaisensa vertaisarviointi. Vaikka artikkelit eivät käy läpi tieteellistä julkaisuprosessia, niin ne ovat kuitenkin kaikkien netinkäyttäjien arvioitavina ja korjattavina. Kohtalaisen hyvin se on näyttänyt toimivankin, vaikka ongelmiakin tietysti on. Esimerkiksi Wikipedian Knol-artikkeli on varsin hyvä ja tiivistetty tietopaketti siitä, mistä Googlen uudessa palvelussa on kyse.

Tähän artikkeliin on jätetty yksi kommentti tai paluuviite.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
  1. Paluuviite: Blogispotti.fi (24.7.2008 22.35)