AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Britannicassakin on puolensa

6.8.2008 klo 5.54 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Muutama päivä sitten tuli kirjoitettua Knol-palvelusta (eli knölleistä), jolla Googlee pyrkii haastamaan Wikipedian. Mutta on Wikipedia ollut joskus itsekin haastajan asemassa. Verkosta ja printtimediasta löytyy monen monta juttua, jossa Wikipediaa verrataan vanhaan ja arvostettuun Encyclopædia Britannica -tietosanakirjasarjaan.

Muistan joskus aika monta vuotta sitten nähneeni Britannican vaikuttavan pituisena kirjarivistönä Gatwickin lentokentällä, jossa myyntimies sitä innokkaasti kauppasi. En ostanut. Sittemminkin olen välttänyt Britannicaan törmäämisen netissä, enkä nytkään sinne ihan sattumalta eksynyt. Menin kuitenkin katsomaan, mitä perinteisellä tietosanakirjojen kustantajalla on netinkäyttäjälle tarjota. Sivusto löytyi osoitteesta Britannica.com.

Ensimmäinen vaikutelma ei ollut kovin lupaava. Selaimeen aukesi sinertävä sivu, jonka kulmassa oli Britannican logo ja keskellä härpäke, joka ilmoitti, että Loading…. Latauksen valmistuttua edessäni oli puhtaan valkoinen sivu. Ilmeisesti Britannican sivusto on yksi niistä, joita yhdistelmä Opera ja Linux ei miellytä. Jouduin nöyrtymään ja käynnistämään Firefoxin.

Koska olen maantieteilijä, menin tietysti tutkimaan sivuston maantieteellistä osiota. Britannican puolesta suositeltiin muutamaa artikkelia, ja valitsin niistä sen, jossa käsiteltiin Aleksandrian kaupunkia Egyptissä. Sivusto ilmoitti, että saan kokeiluluontoisesti katsella artikkelin täydellistä versiota, joka ilmeisesti on normaalisti varattu maksaville käyttäjille.

Artikkeli oli varsin vaikuttava. Verrattuna englanninkielisen Wikipedian Aleksandria-artikkeliin, joka on suurimmalta osaltaan melko luettelomainen, Britannican artikkelista näki, että se on ajatuksen kanssa rakennettu ja huolellisesti kirjoitettu. Kokonaiskuva on selvästi paremmin hallinnassa kuin Wikipediassa ja artikkeli etenee johdonmukaisesti. Arvostan myös sitä, että joka osion alla on näkyvissä sen kirjoittajien nimet. Ainakin, jos tarvitsee jossain yhteydessä viitata kyseiseen artikkeliin, lisää tuo heti luotettavuutta. Tarvittaessa voin myös googlata nimiä ja selvittää, keitä henkilöt niiden takana ovat.

Mutta on tietysti epäreilua verrata Britannicaa ja Wikipediaa sellaisen artikkelin pohjalta, jota Britannican puolesta nimenomaisesti suositellaan. Päätin siksi valita sellaisen artikkelin, jonka aihepiirin tunnen hyvin. Valinta oli helppo: Dominica (ks. Britannica ja Wikipedia).

Täytyy sanoa, että ei ihme, että Britannica suositteli mieluummin Aleksandria-artikkelia. Dominica-artikkeli ei yllä tasossa lähellekään sitä. Se on tietosisällöltään selvästi suppeampi kuin Wikipedian vastaava artikkeli ja tällä kertaa myös luettelomaisuus vaivaa enemmän Britannicaa. Sanoisin kuitenkin, että Britannican artikkeli on kyllä tässäkin tapauksessa jonkin verran johdonmukaisempi ja kieliasultaan selvästi parempi.

Hienoinen pettymys Britannica tämän pienen tarkastelun jälkeen kuitenkin oli. Jos taso olisi kauttaaltaan Aleksandria-artikkelin tasoa, niin se pesisi Wikipedian mennen tullen. Mutta valitettavasti niin ei ole. Myös sivuston tekninen toteutus on vähän niin ja näin. Paitsi, että toimimattomuus Operalla on iso puute, niin varsin raskaasti ja hitaasti se pyörii Firefoxillakin. Ilmeisesti se on toteutettu jollakin Flash-pohjaisella ratkaisulla. Ei ihme, ettei Britannican artikkeleihin törmää Googlen hakutuloksissa.

Lisäksi on tietysti huomioitava, että näkemäni artikkelit olivat ilmeisesti sellaisia, ettei niitä vastaavassa laajuudessa normaalisti näe ilmaiseksi. En tarkistanut hintoja, mutta en nyt ainakaan toistaiseksi ryhtyisi Britannican käytöstä maksamaan.

Mutta onneksi en lopettanut Britannican tutkimista vielä tähän. Sivustolta löytyi myös blogiosio, joka toimii Operallakin. Siellä käytävä keskustelu ajankohtaisista aiheista vaikutti siinä määrin kiinnostavalta, että otin sen ainakin toistaiseksi seurantaani.

Kuvassa Britannican verkkosivujen logo.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2008 : Britannicassakin on puolensa

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan