ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Vasenkätisiä keittiövälineitä

Vasenkätisiä keittiövälineitä

Edellisessä näppäimistöjä käsitelleessä kirjoituksessani mainitsin, että minulla on ollut myös vasenkätinen näppäimistö. Se ei ehkä loppujen lopuksi ollut paras mahdollinen ostos, sillä sen käyttö oli alusta alkaen vähän takkuisaa eikä se niin pitkään kestänytkään. Kirjoitin siitä tuoreeltaan jutun silloiseen blogiini.

Mutta on sitä tullut monia muitakin vasenkätisiä tarvevälineitä hankittua, etenkin keittiöön.

Yksi ensimmäisistä vasenkätisistä hankinnoistani taisi olla vasenkätinen leivoshaarukka, joka oheisessa kuvassa näkyy ylimpänä. Minua häiritsi suuresti se, että kaikissa leivoshaarukoissa oli paksumpi leikkausosa oikeakätisten puolella. Kävin useammassakin kaupassa etsimässä vasenkätisiä malleja, mutta en sellaisia löytänyt. Lopulta löysin sellaisen Anything Left-Handed -kaupasta Lontoosta joskus 90-luvun puolenvälin tienoilla. Leivoshaarukaksi se on vähän karun pelkistetty, mutta ajaa kuitenkin asiansa. Ostin niitä kaksi ja ne ovat edelleen käytössä.

Useimmat vasenkätiset hankintani, kuten edellä mainitun näppäimistön, olen tehnyt suomalaisesta LeftOver-kaupasta silloin, kun se vielä toimi myös tavanomaisena kivijalkaliikkeenä. Nykyisinhän sillä on toimintaa vain netissä. Sieltä on peräisin muun muassa kuvassa näkyvä vasenkätinen lusikka ja sen vieressä oleva vasenkätinen tölkinavaaja.

Lusikka on ehkä lähinnä huumorimielessä hankittu, ainakin alunperin. Eihän oikeakätisiäkään lusikoita juurikaan missään näe. Mutta itse asiassa tuo toispuoleinen muoto on osoittautunut varsin käteväksi etenkin keittoja syödessä. Toki kaikista hupaisinta on, kun antaa sellaisen käteen oikeakätiselle ja katsoo, kuinka tämä tehtävästä sujuu (ihan kunnialla ovat kaikki sillä saaneet keiton suuhunsa).

Tölkinavaaja on varsin kätevä laite. Sitä alkaa jo melkein unohtaa, kuinka oikeakätisellä avaajalla tölkit ylipäänsä sai auki. Ja siinäkin iso osa hauskuudesta on, kun antaa sen oikeakätiselle. Monelta on jäänyt tölkki avaamatta.

Minulla on myös vasenkätinen boolikauha, joka on tuolta LeftOver-kaupasta. Sen kauhaosa kuitenkin irtosi varresta (ahkeran käytön seurauksena?). Vaimoni osti minulle joskus lahjaksi uuden, ja se on kestänyt. Ja kyllä sen vanhankin varmaan jossain saisi fiksattua kuntoon.

Vasenkätinen korkkiruuvi on myös sellainen laite, jonka kanssa oikeakätisillä (ja toki tottumattomilla vasenkätisilläkin) menee kuviot sekaisin. Yleensä sellaisen ensimmäistä kertaa käteensä saava käyttäjä kierittää ruuvia väärään suuntaan ja ihmettelee, että miksi homma ei toimi. Jotkut tajuavat vaihtaa kiertosuuntaa huomatessaan kyljessä tekstin ”left-handed”, mutta useimmille asia ei aukene vielä silloinkaan. Vastaanvanlaisia tilanteita tulee Anything Left-Handedistä aikoinaan ostamani kynänteroittimen kanssa, mutta kyniä ei nykyisin tarvitse kovin usein teroitella.

Osa vasenkätisistä välineistä tulee ihan tarpeeseen. Alkutotuttelua ne vaativat vasenkätisiltäkin, mutta pian niiden käyttö on paljon sujuvampaa kuin oikeakätisillä vekottimilla ikinä. Sakset ovat minulla poikkeus, sillä vasenkätisiä saksia en ole oppinut kunnolla käyttämään. Mutta iso osa tavaroiden hauskuudesta on kyllä siitä, kun niitä antaa oikeakätisten käytettäväksi. Saavatpahan kerrankin kokeilla, millaista se on kun asiat toimivat väärinpäin.

Oheisen kuvan otin eilen 15.8.2008 (kuvan lisenssi).