ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

24 tunnin rannekello

24h rannekello

Vanha rannekelloni on palvellut minua jo yli 20 vuotta. Luin joskus yläasteella jostakin lehdestä jutun 24 tunnin viisarikelloista ja innostuin. Kun kerran vuorokaudessa on 24 tuntia, niin eikö niin pitäisi olla kellossakin?

Helsingissä käydessäni Stockmannilta sitten löytyi Seikon 24-tuntinen viisarikello. Se maksoi yli tuhat markkaa, mikä oli aika paljon rahaa yläastelaiselle, mutta ostin sen kuitenkin. Ellen aivan väärin muista, tämä tapahtui elokuussa 1988.

Hauskinta tuossa kellossa on aina ollut se, kun joku kysyy aikaa. Sitten vain näyttää kelloa ja katsoo vierestä, onnistuuko lukeminen. Jotkut tajuavat idean hetkessä, toiset eivät ymmärrä millään. Hämäävintä lienee se, että myös minuuttiviisari kiertää taulua puolet normaalikelloa hitaammin.

Eräs ranskalainen kaverini ihmetteli kerran kelloa, ja kerroin hänelle sen tarpeen johtuvan Suomen yöttömistä öistä ja päivättömistä päivistä. Kun aurinko ei kesällä laske kuin hetkeksi eikä talvella päivä juuri valkene, niin 12-tuntisesta kellosta ei voi tietää, onko päivä vai yö. Siksi väitin, että kaikilla suomalaisilla on 24-tuntiset kellot. Selitys meni täydestä (en tiedä, tuliko hän korjanneeksi käsitystään tultuaan myöhemmin Suomeen vaihto-oppilaaksi).

Kellon hihna on pitänyt vaihtaa jo monta kertaa, alkuperäinen oli vähän leveämpi. Viimeisin on ostettu reilu vuosi sitten Earl Framptonin kelloliikkeestä Dominicalta. Myös lasi on vaihdettu kerran. Alkuperäinen lasi oli kupera, mutta naarmuuntui melko nopeasti. Nykyinen tasainen lasi on välttynyt kulumiselta paremmin.

Onkohan minulla mitään muuta käyttöesinettä, joka olisi ollut käytössäni noin kauan ja jota yhä edelleen suhteellisen säännöllisesti käytän? Ei ainakaan tule mieleen. Minulla on kyllä nykyään toinenkin rannekello, joka näyttää 24 tuntia digitaalisesti, mutta sitä käytän yleensä vain silloin, kun tämä parempi kelloni on kateissa (tai silloin, jos tarvitsen herätystoimintoa; tosin äskettäin hankittu ensimmäinen kännykkäni korvannee tämän). Ihme kyllä, kello ei ole vielä tähän mennessä kokonaan kadonnut, vaikka useammankin kerran olen ehtinyt niin jo luulla.

Otin valokuvan kellosta ranteessani 19.12.2008 (kuvan lisenssi). Mutta osaatko lukea siitä kellonajan?