ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

24 tunnin rannekello

24h rannekello

Vanha rannekelloni on palvellut minua jo yli 20 vuotta. Luin joskus yläasteella jostakin lehdestä jutun 24 tunnin viisarikelloista ja innostuin. Kun kerran vuorokaudessa on 24 tuntia, niin eikö niin pitäisi olla kellossakin?

Helsingissä käydessäni Stockmannilta sitten löytyi Seikon 24-tuntinen viisarikello. Se maksoi yli tuhat markkaa, mikä oli aika paljon rahaa yläastelaiselle, mutta ostin sen kuitenkin. Ellen aivan väärin muista, tämä tapahtui elokuussa 1988.

Hauskinta tuossa kellossa on aina ollut se, kun joku kysyy aikaa. Sitten vain näyttää kelloa ja katsoo vierestä, onnistuuko lukeminen. Jotkut tajuavat idean hetkessä, toiset eivät ymmärrä millään. Hämäävintä lienee se, että myös minuuttiviisari kiertää taulua puolet normaalikelloa hitaammin.

Eräs ranskalainen kaverini ihmetteli kerran kelloa, ja kerroin hänelle sen tarpeen johtuvan Suomen yöttömistä öistä ja päivättömistä päivistä. Kun aurinko ei kesällä laske kuin hetkeksi eikä talvella päivä juuri valkene, niin 12-tuntisesta kellosta ei voi tietää, onko päivä vai yö. Siksi väitin, että kaikilla suomalaisilla on 24-tuntiset kellot. Selitys meni täydestä (en tiedä, tuliko hän korjanneeksi käsitystään tultuaan myöhemmin Suomeen vaihto-oppilaaksi).

Kellon hihna on pitänyt vaihtaa jo monta kertaa, alkuperäinen oli vähän leveämpi. Viimeisin on ostettu reilu vuosi sitten Earl Framptonin kelloliikkeestä Dominicalta. Myös lasi on vaihdettu kerran. Alkuperäinen lasi oli kupera, mutta naarmuuntui melko nopeasti. Nykyinen tasainen lasi on välttynyt kulumiselta paremmin.

Onkohan minulla mitään muuta käyttöesinettä, joka olisi ollut käytössäni noin kauan ja jota yhä edelleen suhteellisen säännöllisesti käytän? Ei ainakaan tule mieleen. Minulla on kyllä nykyään toinenkin rannekello, joka näyttää 24 tuntia digitaalisesti, mutta sitä käytän yleensä vain silloin, kun tämä parempi kelloni on kateissa (tai silloin, jos tarvitsen herätystoimintoa; tosin äskettäin hankittu ensimmäinen kännykkäni korvannee tämän). Ihme kyllä, kello ei ole vielä tähän mennessä kokonaan kadonnut, vaikka useammankin kerran olen ehtinyt niin jo luulla.

Otin valokuvan kellosta ranteessani 19.12.2008 (kuvan lisenssi). Mutta osaatko lukea siitä kellonajan?

Tähän artikkeliin on jätetty 6 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Soopa 12.1.2009 klo 14.45:

  14:14? Ainakin, jos toi iso on tuntiviisari. En ole käyttänyt viisarikelloa niin pitkään aikaan, etten ole ihan varma enää. Sekunti- ja minuuttiviisari oli hyvin asemoitu vastakkaisiin, mutta samanarvoisiin, kohtiin kuvanottohetkeksi niin ei tarvitse arvuutella, kummasta on kyse. Itseasiassa oikean yläkulman viisari on luultavasti minuuttiviisari koska parillisten tuntien minuuttinäyttö on luultavasti oikealla puolella ja parittomien vasemmalla puolella kellotaulua.

  Oma kelloni (Polarin sykemittari) on ollut käytössä 10-11 v. eikä ranneketta ole tarvinnut vielä vaihtaa. Lasi tosin on hiukan naarmuilla.

 2. Niko Lipsanen 12.1.2009 klo 14.52:

  Oikein. Ei se hankalaa ole, kun malttaa katsoa.

  Sekuntiviisaria kellossa ei ole lainkaan. Minuuttiviisari menee koko taulun poikki, on vain eri päistään eri värinen. Minuutit voi siten lukea kummasta päästä viisaria tahansa.

 3. Simo 18.4.2009 klo 22.43:

  Sain rannekellon synttärilahjaksi muistaakseni 6 vuotiaana ja sama kello tikittää ranteessa edelleenkin kun ikää on hieman vajaat 20 vuotta. Hyvin on toiminut. Paristoja on tietysti mennyt ja ranneke on pitänyt vaihtaa, mutta hyvin toimii vaikka on muutaman kerran kastunutkin melko pahasti.

 4. Henri Huittinen 10.3.2010 klo 7.18:

  Todella hieno kello. Saisikohan tuollaisia ihan perus koruliikkeestä, vai pitääköhän sitä mennä erikoisliikkeeseen. Pikaisella internet-haulla ei löydy oikein mitään..

 5. Niko Lipsanen 10.3.2010 klo 12.43:

  Kannattaa varmaan mennä johonkin kelloliikkeeseen ja kysyä. Omani tosiaan ostin Stockmannilta, mutta siitä on tosiaan jo yli 20 vuotta. On voinut mallisto siinä välissä jo vähän muuttua.

 6. Vexi 14.7.2014 klo 12.47:

  Itselläni on myös samanlainen seikon kello. Ostin sen aikoinaan 80-luvulla Kanarialta (Lanzarote). Hyvin on toiminut, ja ollut jokapäiväisessä käytössä lähes kolmekymmentä vuotta.
  Hauska juttu lisänä tuossa kellossa on nuo ilmansuunnat. Koska kellossa on taulu jaettu 24 tuntiin, niin asettamalla tuntiviisarin auringon suuntaan pitävät ilmansuunnat täysin paikkansa.