ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Miksi julkaista blogi kirjana?

Alexander Stubb kertoo blogissaan aikovansa julkaista ensimmäisen ulkoministerivuotensa blogimerkinnät kirjana. Mukaan tulee myös lukijoiden blogiin kirjoittamia kommentteja, mihin Stubb aikoo kysyä niiden kirjoittajilta luvan.

Mutta miksi joku haluaisi joustavasti sähköisessä muodossa valmiiksi tarjolla olevat blogikirjoitukset kankeasti paperille painettuna? Eivätkö ne, joita tuo kirja voisi kiinnostaa, ole lukeneet jutut jo blogista? Ehkä tässä tapauksessa on olemassa lukijakuntaa, joita kiinnostaa ulkoministerin ajatukset, mutta jotka eivät ole löytäneet blogimaailmaa – niitä, jotka ovat aikaisemminkin tottuneet lukemaan poliitikkojen päiväkirjat kirjoina.

Blogeista on tehty kirjoja aikaisemminkin, joten kai niille sitten kysyntää on. Ainakin Minttu Hapuli on julkaissut pääasiassa feminististä jupinaa sisältävän Selibaattipäiväkirjansa myös painettuna. Hapulin ei tarvinnut miettiä, mitä tehdä kommenttien kanssa, sillä keskustelumahdollisuutta hänen blogissaan ei ole (voikohan sitä edes pitää blogina, kun ei ole kommentteja eikä syötteitä?).

Toisin kuin Stubb, Hapuli kuitenkin linkittää ulkopuolisiin verkkolähteisiin (Stubbilla linkkejä on varsin vähän). Se on kätevää blogatessa – ei tarvitse kirjoittaa taustoitusta itse blogitekstiin. Sama teksti ei kuitenkaan välttämättä toimi, kun linkkiä ei ole käytettävissä. En tiedä, kuinka tämä ongelma on Hapulin kirjassa ratkaistu, sillä en ole kyseistä teosta koskaan kädessäni pitänyt. Ehkä tekstiin on lisätty taustoitusta, jota alkuperäisissä verkkopäiväkirjamerkinnöissä ei ole.

Ehkä sitten on niitä, joiden mielestä paperi on näyttöä parempi käyttöliittymä. Minulla menee päinvastoin: en halua paperisena mitään, jonka voin saada sähköisenä. On suuri ilo, ettei esimerkiksi tieteellisiä artikkeleita tarvitse enää käydä kopioimassa kirjastossa, vaan ne voi tallentaa tiedostoiksi. Turha kirjastoissa ramppaaminen jää vähemmälle.

Kirja saattaa vielä nykyäänkin olla aavistuksen mukanakannettavampi media kuin blogit. Mutta ero kaventuu, kun merkinnät voi lukea jo miniläppärillä tai kännykällä. Ihan siinä niitä kantaa mukana kuin kirjaakin, mutta verkko ei vielä ole aivan kaikkialla saavutettavissa.

Se pointti blogimerkintöjen toimittamisella kirjaksi saattaa olla, että suosituissa blogeissa, kuten Stubbilla, kommentointi rönsyilee pitkäksi ja monipolviseksi. Toimittaminen tiiviimpään muotoon parantaa luettavuutta. Kirjan kautta saa siistityn version käydystä keskustelusta, mutta toisaalta alkuperäinen keskusteluketju on tallessa niille, jotka siitä ovat kiinnostuneita.

Blogia lukiessa on helppo etsiä myös lisätietoa kiinnostavista aiheista. Maalaa vain avainsanat, ja laittaa Googlen hakemaan. Toki kirjaakin voi lukea tietokoneen äärellä, mutta silloin olisi jo sama, vaikka se kirjankin sisältö olisi siinä näytöllä.

Mutta ei keskustelun toimittaminen sinänsä edellyttäisi kirjamuotoa. Mieluummin lukisin sen toimitetummankin version verkosta. Tai ties vaikka Stubbin kirja ilmestyisi myös sähköisenä, sillä eihän kirjakaan enää nykyään ole sidottu pelkästään paperiseen olomuotoon.

Blogitkin ovat erilaisia, ja toiset varmaan taipuvat paremmin kirjan muotoon kuin toiset. Vaikea kuitenkin kuvitella, että vaikkapa tämä blogi tai edes poliittisemmat kirjoitukseni Lipsanen & Ruso -blogissa voisivat toimia kirjamuodossa.