ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Wikipedian sisältö tulee satunnaiskirjoittajilta

5.1.2009 klo 9.13 | Niko Lipsanen

Wikipedia

Digitodayssa kerrotaan, että vastoin yleistä, mm. Wikipedian perustajan Jimmy Walesin, käsitystä, merkittävin osa sivuston sisällöstä ei tulekaan pieneltä sisäpiiriltä. He kyllä tekevät valtaosan osan muokkauksista, mutta luovat suhteellisen vähän sisältöä.

Aaron Swartz selvitti, että suurimman osan sisällöstä lisäävätkin varsin satunnaiset käyttäjät, jotka eivät välttämättä tee muokkauksia kovinkaan moneen eri artikkeliin. Useimmilla heistä ei ole edes Wikipedia-tunnusta. Aktiiviset käyttäjät sen sijaan muotoilevat artikkeleja ja tekevät niistä yhtenäisen näköisiä, lisäävät luokitteluja yms.

Uutinen on sikäli vanha, että Swartzin kirjoitus on ilmestynyt jo yli kaksi vuotta sitten. Mutta asia oli ainakin minulle uusi. Varsin luontevaltahan tuo kuulostaa. Tiedon kerääminen ja muokkaaminen luettavaksi tekstiksi on valtava työ. Olisihan se suoranainen ihme, jos valtaosan tuosta olisi tehnyt vain muutamassa vuodessa pieni sisäpiiriporukka.

Huomaan myös, että olen itsekin varsin tavallinen Wikipedian muokkaaja. En ole tehnyt sivustolle kaiken kaikkiaan kuin ehkä 30–50 muokkausta. Suurin osa niistä on ollut pieniä korjauksia joihinkin virheisiin tai epätarkkuuksiin aiheissa, joita itse tunnen. Joihinkin artikkeleihin olen kirjoittanut kappaleen verran tekstiäkin. Minulla on Wikipedia-tunnus, mutta en oikeastaan koskaan viitsi kirjautua sillä sisään, kun teen muokkauksia. Tällä tavalla toiminee siis valtaosa muistakin Wikipedian sisällöntuottajista.

Swartzin artikkelin kommenteissa muutamat nostavat äänensä näiden vakiomuokkaajien puolesta. Yhtenäinen ulkoasu ja selkeys ovat kuitenkin tärkeä osa Wikipediaa, jotka lisäävät lukijoiden, ja sitä kautta potentiaalisten muokkaajien, määrää. Totta. Vakioporukka tekee arvokasta työtä. Mutta sisältö on kuitenkin tärkein. Sen takia Wikipedian sivuille mennään.

Kuvassa Wikipedian etusivun logo.

Tähän artikkeliin on jätetty 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Jay 11.1.2009 klo 1.59:

  Wikipediassa on aivan valtavasti faktuaalisia virheitä.
  Siksi en viitsi edes käydä kyseisellä sivustolla, pysyttelen mieluummin ammattilaisten tekemillä sivuilla, jos haen jotain tiettyä aihetta.

 2. Paluuviite: www.blogispotti.fi (5.1.2009 9.19)