ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Mediablogi ja Mediablogi

9.2.2009 klo 9.02 | Niko Lipsanen

Jotkut ovatkin varmaan jo huomanneet, että suomalaisessa blogosfäärissä on nykyään kaksi blogia, joilla on täsmälleen sama nimi: Mediablogi. Nimi ei tietysti ole omaperäisyyden huippu, vaikka pahapa minun on siitä mennä mitään sanomaan. Joka tapauksessa, luulisi nyt olevan vähintään blogietiketin mukaista olla antamatta blogilleen nimeä, joka on jo käytössä.

Vanhempi näistä kahdesta on Matti Lintulahden Mediablogi, jonka arkistot ulottuvat helmikuulle 2005. Blogi kuitenkin nuukahti lokakuussa 2007, ja kirjoittaja ilmoitti vaihtavansa toiseen blogiin.

Ellen aivan väärin muista, Lintulahti taisi kirjoittaa jossakin vaiheessa bloginsa nimen muodossa Media=blogi. Sitä, missä vaiheessa yhtäläisyysmerkki putosi nimestä pois, en onnistunut jäljittämään (enkä myöskään ole aivan varma, onko se siinä koskaan ollutkaan).

Viime vuoden joulukuussa Jyri Väätäinen vaihtoi aiemmin HPWEB-nimellä kulkeneen bloginsa otsikoksi Mediablogi. Blogin yhteydessä toimivalla Mediapalstalla asiasta ilmoitettiin 20.12.2008.

Muutama viikko tämän jälkeen Lintulahti ilmoitti käynnistävänsä Mediablogin uudelleen, ja niinpä päädyimme tähän tilanteeseen, jossa samannimisiä aktiivisia blogeja on kaksi kappaletta.

Lisäksi netistä löytyy Pohdiskeleva liftari -blogin tägi mediablogi ja blogi nimeltä Marin mediablogi. Niistä kumpikaan ei kuitenkaan vaikuta aktiiviselta, eikä sekoittumisen vaaraa taitaisi muutenkaan olla.

Soppaa mahtuu vielä hämmentämään: mediablogi-verkkotunnus näyttäisi olevan vapaana kaikilla yleisimmillä päätteillä. Com-pääte on ollut käytössä aikaisemmin, mutta nyt sekin on vapaana.

Mutta kumpi on Mediablogi-nimen moraalinen omistaja, Lintulahti vai Väätäinen? Voiko uinuvan blogin nimen ottaa omaan käyttöön, ja onko sillä oleellista merkitystä, onko nimessä yhtäläisyysmerkki välissä vai ei (Iltasanomat ei taitaisi kelvata lehden nimeksi, vaikka tuo nykyinen kirjoittaakin nimensä muodossa Ilta=Sanomat)?

Vai ovatko blogien nimet vapaata riistaa? Väätäinen ehdottelee sellaista bloginsa kommenteissa, mutta vetää pidemmällä sanojaan takaisin. Tuskinpa sentään.

Tai entä jos joku perustaisi blogin Mediablogi.fi varaten sille vastaavan verkkotunnuksen? Tekisikö fi-pääte blogin nimestä riittävän erilaisen?