ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Naiset, miehet ja näiden erot

Ripaskaa

Miehet ja naiset ovat erilaisia, kertoo jälleen uusi tutkimus. Verkkouutiset kertoo Daily Telegraph -lehden uutiseen viitaten, että tutkijat olivat havainneet aivon eri alueiden aktivoituvan eri tavoin miehillä ja naisilla heidän katsellessaan taidetta.

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että eroja havaittiin avaruudellista hahmottamista ohjaavan päälaenlohkon alueella.

Tutkijat arvelevat, että erot taiteen havainnoinnissa juontavat juurensa ihmisen evoluutiohistoriaan. Miehet tarvitsivat metsästäessään esimerkiksi kykyä suunnistaa; naisille taas lähietäisyydellä olevien kohteiden, kuten marjojen tai hedelmien, havaitseminen oli keskeisempää.

Niinpä miehet nykyäänkin lukevat paremmin karttaa ja naiset taas ovat parempia löytämään hukatut avaimet (tämä ei tosin liene tutkimuksesta peräisin olevaa tietoa, vaan lehden käyttämä esimerkki).

Merkittäväksi tutkimuksen tekee myös se, ettei asialla ei ole keitä tahansa tusinatutkijoita, vaan tutkimusryhmää johti pitkän uran jo tehnyt ja varsin kunnioittavan määrän akateemisia tunnustuksia kerännyt evoluutiobiologi Francisco J. Ayala.

Kun näitä erilaisia tutkimuksia miesten ja naisten eroista tulee varsin tiheää tahtia, niin luulisi yhteiskuntatieteilijöiden ja poliitikkojenkin jo pähkäilevän, josko näillä ja monilla muilla havaituilla eroilla voisi olla jotakin tekemistä sen kanssa, miksi eri sukupuolet sijoittuvat yhteiskunnassa eri tavoin.

Jostain syystä tasa-arvodiskurssissa oletus tuntuu kuitenkin olevan, että ainakin niissä tapauksissa, joissa naisten sijoittuminen on jollain tavoin miestä huonompi, kyseessä on syrjintä. Milloinkahan silläkin sektorilla tutkimustulokset alkaisivat painaa enemmän kuin salaliittoteoriat?

Tämä saattaa liittyä siihen Tiedemiehen tänään käsittelemään teemaan, että yhteiskuntatieteilijät ovat sulkeutuneet tutkimaan sosiaalisesti tuotettua todellisuutta omien poliittisten agendojensa värittämin menetelmin ja oletuksin.

Asioiden tilastollinen luonne on kuitenkin syytä pitää mielessä. Vaikka miehet ja naiset tilastollisesti eroavaisivatkin, niin se ei kerro mitään yksilöistä. Erot sukupuolten sisällä lienevät kuitenkin useimpien asioiden suhteen suuremmat kuin niiden välillä. Kartanlukutaitoinen nainen ei siksi ole mikään vastaesimerkki.

Kuvassa on naisia ja miehiä Venäjällä. Otin kuvan 10.6.2007 lähellä Malojaroslavetsin kaupunkia.

Tähän artikkeliin on jätetty yksi kommentti tai paluuviite.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
  1. Paluuviite: www.blogispotti.fi (24.2.2009 13.03)