ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Talviretki Pornaisiin

Pornainen

Pornainen on pieni kunta Uudellamaalla tuossa vähän matkaa Helsingistä koilliseen. Ei se kaukana ole, mutta ei siellä ollut ikinä tullut käytyä. Kun meillä viime viikonloppuna oli auto käytössämme, niin päätimme Marin kanssa lähteä käymään siellä. Mukaan otimme myös yhden kaverin koiran, jottei sen tarvinnut jäädä koko päiväksi yksikseen.

Retken ensimmäinen kohde oli Sipoon Nikkilä, jossa kävimme messussa. Emme halunneet lähteä niin aikaisin, että olisimme ehtineet kymmeneksi Pornaisiin asti. Sieltä jatkoimme sitten varsinaiseen kohteeseemme Pornaisiin.

Tienvarressa oli kirpputorimainos, ja niinpä ajoimme päätieltä vähän sivuun ja päädyimme Laukkosken kylälle. Ostimme paikallisen työväentalon myyjäisistä oikein makoisan maustekakun. Vilkaisimme myös kosken, jonka mukaan kylä on saanut nimensä.

Laukkosken jälkeen suuntasimme Kirveskoskelle, joka on Pornaisten kunnan keskustaajama. Kirkko oli varsin komea; Mari ihastui etenkin sitä ympäröivään kiviaitaan. Muutoin kylä oli sellainen kuin suomalaisten pikkukuntien keskustaajamat tapaavat olla, eli varsin hajanainen ja tylsä. Onneksi sentään aurinko paistoi kauniisti.

Lopuksi suuntasimme Halkian kylälle, koska siellä olisi kuulemma joku koski. Löytyihän se koskikin sieltä, tai oikeastaan voimalaitos, mutta mielenkiintoisempi nähtävyys olivat kylänraitin varrelle pystytetyt vanhat liikennevalot.

Eräs kyläläinen tuli kertomaan meille liikennevalojen historiasta. Ne on kuulemma otettu talteen Helsingistä, tarkemmin Pitäjänmäeltä, kun vanhoja valoja on korvattu uusilla. Niissä on edelleen toimiva mekaaninen laitteisto, mutta käytössä ne eivät ole, koska viranomaiset (varsin ymmärrettävästi) suhtautuvat varsin nihkeästi yksityisiin liikennevaloviritelmiin yleisten teiden varsilla.

Mutta hieno laite se on, kuulemma peräisin 1950-luvulta.

Halkialta ajoimme lopuksi Järvenpäähän, jossa kävimme tapaamassa siellä asuvaa kummipoikaani.

» Katso Pornais-kuvat kuvablogissani

Maantieteilijän matkakuvat

Tähän artikkeliin on jätetty yksi kommentti tai paluuviite.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Niko Lipsanen 25.3.2009 klo 12.43:

  Mari on sitä mieltä, että Pornaisten kannattaisi vaihtaa nimensä, mielleyhtymät kun ovat mitä ovat.

  Myönnetään, en minäkään nimennyt Pornais-kuvien kansiota samalla logiikalla kuin vaikkapa Ideaparkin (”09idea”) tai Ristikukkulan (Kryzniu Kalnas, ”09kryz”) kuvakansiot. En halua, että jotkin yli-innokkaat siveysfiltterit tulkitsevat kuvien sisällön väärin.

  Vaihtoehtoisia nimiä olisivat ruotsinkielisen Borgnäs-nimen suora käännös Linnaniemi (mutta missä siellä se linna on?) tai sitten keskustaajaman mukaan Kirveskoski.

  Minusta Pornainen on ihan kelpo nimi. Jos siitä tulee mieleen jotain muuta, niin jääpähän vaan paremmin mieleen. Eiköhän tuo nimiongelma vielä joskus tulevaisuudessa ratkea jonkin armollisen kuntaliitoksen ansiosta.