AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Aprillipäivä oli ennen toukokuussa

1.4.2009 klo 3.45 | Niko Lipsanen

aiheet kalenteri,

Tänään vietetään taas aprillipäivää, jolloin itse kukin yrittää huijata ystäviään, sukulaisiaan ja tuntemattomiakin. Ethän mene harhaan?

Aprillipäivän historia ei ole kuitenkaan ole useimmille tuttu. Monet esimerkiksi luulevat, että päivää on kautta aikojen vietetty samaan aikaan huhtikuun ensimmäisenä päivänä. Mutta Suomessakin tähän siirryttiin vasta 30 vuotta sitten, vuonna 1979. Sitä ennen aprillipäivää vietettiin täälläkin kuukautta myöhemmin toukokuun ensimmäisenä.

Kanssaihmisten huijaaminen on kuitenkin pysyvä aprillipäivän perinne vietettiinpä sitä sitten minä ajankohtana tahansa. Ennen televisioita ja radioita tapana oli, että aprillipäivänä erilaiset julkiset hauskuuttajat puhuivat toreille ja aukioille kokoontuneelle yleisölle ja yrittivät vetää näitä nenästä. Hämmästyttävää kyllä, vuodesta toiseen he onnistuivat huijaamaan yleisöänsä.

Vuosi vuodelta hauskuuttajien jutut kävivät kuitenkin tylsemmiksi ja samat vedätysyritykset kiersivät esiintyjältä toiselle. Vaikka jotkut yhä edelleen menivät halpaan, niin toreille kokoontui aina vain vähemmän kuulijoita. Ihmiset istuivat mieluummin kotona ja katsoivat ohjelmanumerot näköradioistaan.

Lopulta Aprillipäivän säätiö tarttui asiaan ja päätti, että aprillipäivä siirretään kuukautta aikaisemmaksi. Monessa muussa maassa, kuten naapurissamme Ruotsissa, niin oli tehty jo aiemmin. Tarkoituksena oli, että kylmemmän sään ansiosta toripuhujien jututkin olisivat virkeämpiä.

Mutta kuten usein käy, muutos ei toteutunut suunnitellulla tavalla. Aprillipäivän historiasta äskettäin väitellyt tutkija Karoliina Suurmuikku huomauttaa, että 80-luku oli jo tulossa ja yksilöllisyys alkoi nostaa päätään. Ensimmäiset viitteet postmodernista tapakulttuurin pirstoutumisesta olivat tuolloin jo alullaan.

Torivedätysten aika oli auttamatta ohi. Sen sijaan suomalaiset alkoivat huijata toinen toisiaan perhepiirissä ja ystävien kesken. Massavedätysten tekeminen jäi lehdistölle ja muille tiedotusvälineille. Aprillipäivän aikaisempi yhteisöllisyyttä vahvistanut luonne sirpaloitui.

Toriperinnekään ei katkennut kokonaan, mutta se ei siirtynyt aprillipäivän mukana huhtikuulle. Ammattivedättäjät kerääntyvät yhä nykyäänkin aukioille toukokuun ensimmäisenä päivänä. Kuukauden päästä heitä voi taas mennä kuuntelemaan. Uskomattomimmat vedätysyritykset kuulee perinteisesti Hakaniemen torilla Helsingissä.

– Hämmästyttävää, kuinka lyhyt ihmisten muisti on, tutkija Suurmuikku päivittelee. – Päivämäärän siirtämisestä ei ole kuin 30 vuotta, ja silti useimmat eivät enää tiedä, että toripuheiden pitäminen toukokuun alussa on alunperin aprillipäivään liittynyt perinne.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Juhana Harju 1.4.2009 klo 13.47:

    Sopivasti palturia tämäkin. :-)

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Aprillipäivä oli ennen toukokuussa

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan