ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Helsingin historiallinen kartasto

Helsingin kaupungin tietokeskuksen julkaisema Helsingin historiallinen kartasto on valmistunut muutama päivä sitten.

Kartasto on osa kansainvälistä Historic Town Atlas -projektia, jonka tiimoilta on muualla Euroopassa julkaistu viime vuosikymmenien aikana jo 400 historiallista kaupunkikartastoa. Helsingin kartasto on tehty tuossa projektissa asetettujen standardien mukaisesti.

En ole päässyt vielä hypistelemään itse kartastoa, mutta eilen Tieteiden talolla pidetyssä Urban History Workshopissa siitä näytettiin Powerpoint-esitys. Itse kirjasta en nähnyt kuin kannen ja senkin melko kaukaa, mutta esitys oli varsin vaikuttava. Kirja vaikuttaisi olevan tasokasta työtä ja tarjoaa varmasti arvokasta aineistoa niin tutkijoille kuin muillekin Helsingin historiallisesta maantieteestä kiinnostuneille.

Maankäytön historian lisäksi kartastossa käsitellään Helsingin kehittymistä niin elintarvikekaupan, liikenteen, kouluolojen, kirkkojen, kirjastojen ja teattereiden, terveyden- ja sairaanhoidon kuin lastentarhojen ja päiväkotienkin suhteen. Teemakarttojen lisäksi kartastossa on aiheita käsitteleviä artikkeleita sekä taulukoita, mm. luetteloita eri tonttien omistajista ja asukkaista.

Kartastossa on myös kaksi alueellista tapausesimerkkiä. Yhdessä osiossa käsitellään Aleksanterinkadun kehitystä ja toisessa Katajanokkaa neljän eri vuosisadan ajalta.

Kartaston painettu versio on julkaistu kaksikielisenä suomeksi ja englanniksi. Myöhemmin kartastosta on tulossa myös nettiversio, mutta vain ruotsiksi. Tämä on aika hämmentävää, sillä onhan se kummallista, että kaikkein saavutettavin versio julkaistaan ainoastaan marginaalisella pikkukielellä.

Helsinkiläisistä ruotsinkielisiä on noin kuusi prosenttia ja koko maailman asukkaista vain reilu promille. Kartat tosin ovat onneksi sellaista aineistoa, jonka pääsisältö on usein ymmärrettävissä kielestä riippumatta. Teemakarttojen selitykset tosin vaativat kielen ymmärtämistä. Ja kun siinä kartastossa tosiaan on muutakin aineistoa kuin pelkkiä karttoja.

Olisi voinut luulla, että maailmanlaajuisessa Internetissä kartaston ensisijainen julkaisukieli olisi ollut englanti, jota todennäköisesti valtaosa aihepiiristä kiinnostuneista netinkäyttäjistä todennäköisesti ymmärtää.

Onneksi painettukaan versio ei ole kovin kallis. 50 euroa ei ole kovin paha hinta yli 200-sivuisesta oletettavasti laadukkaasti toteutetusta värikartastosta. Käteisellä kartastoa voi ostaa tietokeskuksen kirjastosta (Siltasaarenkatu 18-20 A, 5.kerros). Netistä kirjaa pitäisi voida tilata ainakin tiedekirjallisuuden verkkokirjakauppa Granumista, joskaan en sitä ainakaan vielä valikoimista löytänyt.

Teoksen koko nimi on Helsinki – Helsingfors Historiallinen kaupunkikartasto – Historic Towns Atlas ja sen ovat toimittaneet Marjatta Hietala, Martti Helminen ja Merja Lahtinen.

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.