ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Hevonen on ekoruokaa

Hevonen

Hevosenliha on varsin makoisaa. Rakenteeltaan se on nautamaista, väriltään tummempaa, mutta maukkaampaa. Ongelmana on saatavuus: hevosenlihaa ei ruokakaupoista juuri löydy – tai jos löytyy, niin usein pelkkää sisäfilettä.

Hevosia ei Suomessa kasvateta ravinnoksi. Siksi kotimaisen hevosenlihan syöminen on ympäristön kannalta erinomainen vaihtoehto.

Tietysti hevosen kasvattaminen vaatii ravintoa ja energiaa sekä aiheuttaa päästöjä siinä missä muukin lihan kasvattaminen, ehkä jopa enemmän. Mutta koska ne hevoset eläisivät elämänsä joka tapauksessa, ei niiden teurastaminen ja syöminen juuri päästöjä lisää.

Wikipediassa kerrotaan, että ainakin Ranskassa, Italiassa ja Brasiliassa hevosia kasvatetaan myös niiden lihan takia. Lihakarjahevonenkin on varmaan ihan yhtä maukasta, mutta ekoteko sellaisen syöminen ei ole. Ruoaksi kasvatettuun hevoseen liittyvät samat ongelmat kuin muuhunkin lihantuotantoon.

Wikipedian mukaan Suomeenkin tuodaan hevosenlihaa Etelä-Amerikasta, mikä on varsin kummallista, sillä omistakaan hevosistamme teuraaksi ei päädy kuin murto-osa. Suomessa lopetetaan vuosittain noin 4000 hevosta, mutta niistä vain noin joka neljäs teurastetaan lihaksi (Yle 20.9.07).

Raviurheilun keskusjärjestö Suomen Hippos ry onkin aloittanut äskettäin kampanjan hevosenlihan markkinoiden tehostamiseksi. Hanke on saanut rahoitusta maa- ja metsätalousministeriön elintarviketalouden laatustrategian varoista.

Hevosenliha-asiaa löytyy myös Finfood Ruokatiedon (ilmeisesti jo päättyneen) Hyvää hevosesta -hankkeen tiedotteesta.

Tieteellinen termi hevosten syömiselle on hippofagia. Joku, joka syö hevosta, on siten hippofagi.

Lihansyöjälle, joka ei halua siirtyä soijaan ja muihin kasvistuotteisiin, hevosenlihan syöminen on varsin oivallinen tapa vähentää lihansyönnin ympäristövaikutuksia. Kotimaisen hevosenlihan hiilijalanjälki lähentelenee nollaa, joten sitä voi popsia hyvällä omallatunnolla siinä missä vaikka porkkanaa (ei porkkanankaan hiilitase nolla ole, mutta lihaan verrattuna melko mitätön).

Sitä paitsi, hevonen maistuu todella hyvältä. Hevosten puolesta -sivusto pitää yllä listaa yrityksistä, joista voi ostaa kotimaista hevosenlihaa.

Kuvan hevosesta otin Rantasalmella 6.8.2008 (kuvan lisenssi).

Tähän artikkeliin on jätetty 5 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Niko Lipsanen 20.4.2009 klo 1.38:

  Tästä kirjoituksesta on noussut keskustelu Kulutusjuhla-blogin kommenteissa. Nimimerkki turisti kertoo siellä, että Suomessakin olisi muutama tila, joilla hevosta kasvatetaan niiden lihan takia. Yksi tiloista on häneen mukaansa Etelä-Savossa Pertunmaalla ja ainakin pari muuta jossakin päin Pohjanmaata.

  Ehkä niin sitten on, vaikka onhan se vähän outoa. Miksi kasvattaa hevosta lihaksi, kun sitä lihaa olisi liian kanssa saatavilla muutenkin? Ehkä laadussa on jotain eroa. Saattaahan se olla, että lihasta tulee parempaa, jos hevonen varta vasten kasvatetaan sitä varten.

  Ekohenkiselle lihansyöjälle tämä asettaa kuitenkin lisähaasteita. Ei siis riitä, että hevosenliha on kotimaista. Lisäksi on varmistettava, että liha on peräisin eläimestä, jota ei ole kasvatettu lihantuotannon takia. Muutenhan hevosenlihan syömisestä tulee perusteiltaan enemmän kulinaristinen kuin ekologinen valinta.

 2. Niko Lipsanen 7.5.2010 klo 17.07:

  Suomen Hippos ry:n sivuilta löytyy reseptivihko, jossa on maukkaalta vaikuttavien hevosenliharuokien ohjeita (reseptivihko pdf-tiedostona).

 3. Niko Lipsanen 19.2.2013 klo 11.13:

  Myös ratsastusvalmentaja Marko Björs kehottaa blogissaan syömään hevosenlihaa.

 4. Paluuviite: www.blogispotti.fi (17.4.2009 13.38)
 5. Paluuviite: Kulutusjuhla » Kotimaisen hevosenlihan syöminen on ekologista (18.4.2009 15.24)