ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Hevonen on ekoruokaa

Hevonen

Hevosenliha on varsin makoisaa. Rakenteeltaan se on nautamaista, väriltään tummempaa, mutta maukkaampaa. Ongelmana on saatavuus: hevosenlihaa ei ruokakaupoista juuri löydy – tai jos löytyy, niin usein pelkkää sisäfilettä.

Hevosia ei Suomessa kasvateta ravinnoksi. Siksi kotimaisen hevosenlihan syöminen on ympäristön kannalta erinomainen vaihtoehto.

Tietysti hevosen kasvattaminen vaatii ravintoa ja energiaa sekä aiheuttaa päästöjä siinä missä muukin lihan kasvattaminen, ehkä jopa enemmän. Mutta koska ne hevoset eläisivät elämänsä joka tapauksessa, ei niiden teurastaminen ja syöminen juuri päästöjä lisää.

Wikipediassa kerrotaan, että ainakin Ranskassa, Italiassa ja Brasiliassa hevosia kasvatetaan myös niiden lihan takia. Lihakarjahevonenkin on varmaan ihan yhtä maukasta, mutta ekoteko sellaisen syöminen ei ole. Ruoaksi kasvatettuun hevoseen liittyvät samat ongelmat kuin muuhunkin lihantuotantoon.

Wikipedian mukaan Suomeenkin tuodaan hevosenlihaa Etelä-Amerikasta, mikä on varsin kummallista, sillä omistakaan hevosistamme teuraaksi ei päädy kuin murto-osa. Suomessa lopetetaan vuosittain noin 4000 hevosta, mutta niistä vain noin joka neljäs teurastetaan lihaksi (Yle 20.9.07).

Raviurheilun keskusjärjestö Suomen Hippos ry onkin aloittanut äskettäin kampanjan hevosenlihan markkinoiden tehostamiseksi. Hanke on saanut rahoitusta maa- ja metsätalousministeriön elintarviketalouden laatustrategian varoista.

Hevosenliha-asiaa löytyy myös Finfood Ruokatiedon (ilmeisesti jo päättyneen) Hyvää hevosesta -hankkeen tiedotteesta.

Tieteellinen termi hevosten syömiselle on hippofagia. Joku, joka syö hevosta, on siten hippofagi.

Lihansyöjälle, joka ei halua siirtyä soijaan ja muihin kasvistuotteisiin, hevosenlihan syöminen on varsin oivallinen tapa vähentää lihansyönnin ympäristövaikutuksia. Kotimaisen hevosenlihan hiilijalanjälki lähentelenee nollaa, joten sitä voi popsia hyvällä omallatunnolla siinä missä vaikka porkkanaa (ei porkkanankaan hiilitase nolla ole, mutta lihaan verrattuna melko mitätön).

Sitä paitsi, hevonen maistuu todella hyvältä. Hevosten puolesta -sivusto pitää yllä listaa yrityksistä, joista voi ostaa kotimaista hevosenlihaa.

Kuvan hevosesta otin Rantasalmella 6.8.2008 (kuvan lisenssi).