ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Sähkönkulutuksen pähkäilyä

Tuulivoimaa Porissa

Helsingin Energia lähetti pääsiäisen alla sähkönsiirtolaskun, jossa tasattiin kulutus ja maksut reilun vuoden ajalta. Lasku oli miinusmerkkinen, ja hyvityksen saa seuraavan laskun yhteydessä.

Keräsin joitakin vuosia sitten sähkömittarin lukemia satunnaisesti talteen ja laskeskelin niiden perusteella sähkönkäyttöäni. Silloin sain sähköä kulumaan noin 1200 kilowattituntia vuodessa. Uuden laskun perusteella laskin, että se on nyt tippunut noin tuhanteen.

Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että siinä välissä tähän asuntoon on muuttanut toinenkin ihminen, vaimoni Mari. Kuinka paljon minä ennen tuhlasin sähköä, kun nykyisin emme saa yhtä paljon kulumaan yhdessäkään?

Mistä pudotus johtuu? Tietokone ja näyttö ainakin on vaihdettu uusiin, ehkä ne ovat energiatehokkaampia. Vähintään yhtä paljon ne päällä ovat, ehkä enemmänkin. Olen myös hankkinut katkaisimellisen jatkojohdon, jonka päässä tietokonelaitteet ovat. Ei jää modeemiinkaan enää virta päälle silloin, kun sitä ei käytä.

Olen myös alkanut päästä eroon siitä huonosta tavasta, että jätän turhan paljon valoja päälle. Sekin vaikuttanee. Mutta ruoanlaittoon luulisi kuluvan sähköä entistä enemmän, kun kokataan kahdelle – etenkin, kun Marilla on siihen suuntaan vähän harrastuneisuuttakin.

Koko kuvaa asumisen sähkönkulutuksesta ei tietysti saa pelkän sähkölaskun avulla. Mukaan pitäisi laskea ainakin osuus taloyhtiön yhteisten tilojen kulutuksesta ja viikottainen saunavuoro. Kuinkahan paljon ne mahtavat viedä? Energiaa, vaikkei suoraan sähkönä, kuluu myös kaukolämpönä.

Kesäksi sähkönkulutukseni aikaisemmin laski, mutta tänä vuonna voi käydä päinvastoin. Nyt meillä on uusi minijääkaappi, jota talvella ei ole käytetty (isompaa jääkaappia meillä ei ole lainkaan). Saa nähdä, kuinka paljon sitä tulee kesällä käytettyä.

Joka tapauksessa, 1000 kWh vuodessa kahden hengen taloudessa ei ole kovin paha määrä, vaikka siihen jotain pitäisi lisää laskeakin. Ja sekin vähä tulee tietysti tuulisähkönä.

Kuvassa on tuulivoimaloita ja voimalinja Porin lähistöllä. Otin kuvan 25.5.2006 (kuvan lisenssi).

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.