ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Via Crucis ei vakuuttanut

Via Crucis, Helsinki

Kävin naapuriperheen kanssa katsomassa tämänvuotisen Via Crucis -kärsimysnäytelmän. Aikaisempina vuosina se on jäänyt väliin, koska en ole yleensä viettänyt pääsiäistä Helsingissä. Kun näytelmäkulkueen seuraaminen tällä kertaa oli mahdollista, päätin mennä paikalle.

Näytelmä liittyy pitkäperjantain tapahtumiin, mutta jostain syystä tämä pitkäperjantain esitys oli kenraaliharjoitus. Varsinainen näytelmäesitys on pääsiäislauantaina.

Näytelmää oli yritetty tuoda lähemmäksi nykypäivää luopumalla osin historiallisista asuista ja tuomalla mukaan nykyajan elementtejä. Roomalaiset sotilaat oli korvattu mellakkapoliiseilla ja ylipapit pukeutuivat Burberry-kuosiin.

En tiedä, mitä näytelmän ohjaajalla Miira Sippolalla on ollut mielessään, kun hän on laittanut kansanjoukkoja esittävien näyttelijöiden kansainvälisten suuryritysten logoja. Mukana oli edistyksellisten ihmisten perinteisiä inhokkeja, kuten McDonald’s, Shell ja Ikea. Tuskin ne sponsoreitakaan olivat.

Ehkä Sippola halusi esittää, että nykypäivänä Jeesuksen surmaamista vaatisivat kiivastuneen väkijoukon sijaan suuryritykset. Tai sitten hän epäili, etteivät nykypäivän juutalaiset huutaisi kadulla vaan hoitaisivat kiusalliset ilmiöt kuriin liike-elämäkytköstensä kautta. Tai sitten se, kun kansanjoukot huusivat iskulauseitaan mielenosoitustyylisesti yhteen ääneen viittasi siihen, että ohjaaja arveli nykypäivän kansanjoukkojen olevan noiden firmojen manipuloitavissa.

Kovin irtonaisiksi nuo yrityslogot kuitenkin jäivät. Kun taiteilijat harrastavat yhteiskuntakritiikkiä, on se tyypillisesti varsin latteaa. Jotain symboliikkaa kai haettiin takaa silläkin, että Jeesuksen tuomio annettiin Suomen Pankin edustalla.

Kai teatteria sitten koskee sama kuin muutakin nykytaidetta. Ollaan jämähdetty paikalleen toistamaan samaa suhteellisen yllätyksetöntä edistyksellisyyttä pienin variaatioin aiheesta toiseen. Tällä kertaa vuorossa oli Via Crucis.

Via Crucis, Suomen Pankki

Ylemmässä kuvassa Jeesus (Seppo Merviä) ja ryövärit ovat ristillä Tuomiokirkon portaiden ylätasanteella. Alemmassa kuvassa on kansanjoukkoja logoineen Suomen Pankin edustalla. Otin kuvat 10.4.2009 (kuvien lisenssi).