ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Risteilylaivoista ja ympäristöstä

Celebrity Constellation

Celebrity Constellation

Helsingin kesäinen risteilykausi on taas alkanut. Yhtenä ensimmäisistä aluksista kaupungissa vieraili GTS Celebrity Constellation, joka oli monien muiden Helsingissä pysähtyvien risteilyalusten tapaan matkalla kohti Pietaria.

Helsingin satama järjesti tutustumiskäynnin sekä Constellationille että päivää myöhemmin kaupungissa vierailleelle Tahitian Princess -alukselle. Vierailujen aiheena olivat risteilyaluksiin liittyvät ympäristöasiat sekä erityisesti näiden jätehuolto. Osallistuin Constellation-vierailuun asukasyhdistykseni edustajana.

Samalla oli mahdollisuus tutustua omatoimisesti myös risteilyalukseen ja Hernesaaren satamajärjestelyihin. Pitihän tilaisuus käyttää hyväksi.

Kierroksen aluksi oli muutama alustus. Royal Caribbean Cruises -varustamon ympäristöjohtaja Rich Pruitt kovasti kehui, kuinka esimerkillisesti he ja muutkin risteilyvarustamot hoitavat ympäristöasiat. Satamilta he tosin toivoisivat parempaa jätehuoltoa, tosin Helsinki ja Tukholma ovat kuulemma hoitaneet asiat hyvin.

Risteilemisessähän ei sinänsä ole mitään erityisen ympäristöystävällistä, sillä laivaliikenne on yksi matkustajakilometriä kohden saastuttavimmista liikennemuodoista. Mutta mitä tulee erityisesti jäteasioihin, niin ilmeisesti ne on järjestetty suhteellisen mallikkaasti. Jätevedet tuodaan satamiin, milloin mahdollista, ja avomerelle laskemista varten laivassa on omat puhdistuslaitteet.

Yleisöstä kuului kriittisiäkin kommentteja. Itämeri on kuitenkin erityisen herkkä merialue, joten sitä on kohdeltava sen mukaisesti. Laivojen puhdistusjärjestelmissä on puutteita erityisesti ravinteiden poistamisen kanssa. Ruokajätteitä päästetään välillä mereen, koska niiden säilyttämistä laivan ahtaissa tiloissa pidetään terveysriskinä.

Terveysriskiin nähden oli tosin kummallista, että kierroksellamme päädyimme jätteenkäsittelyhuoneesta suoraan laivan keittiöön. Emme kummassakaan koskeneet mihinkään, joten ehkä riski ei ollut todellinen, mutta oli se silti vähän omituinen ratkaisu. Kaikkein likaisimpiin paikkoihin laivan pohjakerroksissa menimme kuitenkin vasta keittiön jälkeen (ja sieltä palattuamme meidät ohjattiin vessaan pesemään kätemme).

Kuvat GTS Celebrity Constellation -alukselta ja Hernesaaren risteilijälaiturilta on jaettu kahteen eri kuvablogimerkintään:

» Katso kuvat laivan ympäristö- ja jätehuollosta

» Katso yleiskuvat laivalta ja satamasta

Kierroksella oli mukana myös ainakin STT:n ja MTV3:n toimittajat. STT:n aiheesta tekemän uutisen on julkaissut ainakin Aamulehti 8.5.09.

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.