ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Keväisiä kuvia Martinlaaksosta

Martinlaakso, Vantaa

Aina välillä tulee harrastettua matkailua naapurikaupunkien lähiöihin. Viime lauantaina tulin tutustuneeksi Vantaalla sijaitsevaan Martinlaaksoon, jossa olen aikaisemmin käväissyt vain varsin pikaisesti. Ei minulle tälläkään kertaa jäänyt aikaa kovin pitkään kierrokseen, mutta ehdin kuitenkin vähän kuljeksia ympäriinsä.

Martinlaakso on suoraan sanottuna varsin edustava esimerkki siitä, mitä kaikkea 1970-luvulla tehtiin väärin. Tosin valitettavasti aika iso osa kaupunkirakentamisesta tehdään yhä nykyäänkin jotakuinkin samalla tavalla väärin.

Päällimmäinen huomio on tietysti harmaiden betonitalojen ankea rumuus. Siitä voi vielä päästä yli, mutta kun ne on sijoiteltu vielä niin ankeasti. Koko lähiö on hajanainen kokoelma harmaita laatikoida, joiden välissä on valtavia parkkikenttiä. Alue on väljä, mutta väljyys ei palvele millään lailla viihtyisyyttä.

Etenkin asemanseutu on silmiinpistävän harvaa. Juuri siihen pitäisi rakentaa tiiviisti, että mahdollisimman monella olisi lyhyt matka junalle. Vieressä on kuitenkin epämääräisiä viherkaistaleita, tehottomasti aseteltuja toimistotaloja ja hiekkakenttä, jolla pysäköidään rekkoja ja kuorma-autoja.

Martinlaakso saattaa olla niitä lähiöitä, jotka tarvitsisivat lähinnä riittävästi dynamiittia. Täydennysrakentamisellakin voisi saada paljon aikaan, jos vain parkkipaikat sijoiteltaisiin maan alle tai parkkitaloihin.

Oli Martinlaaksossa myös jotakin hyvää. Kevät oli ehtinyt siellä jo selvästi pidemmälle. Luonto oli aavistuksen vihreämpää ja ilma lämpimämpää kuin täällä meren rannalla. Mutta ei toukokuun alku tietysti kaikkein edustavinta aikaa ole sielläkään. Erityisen kauniilta siellä tosin tuskin näyttäisi, vaikka keskikesällä kävisi kuvaamassa.

» Katso Martinlaakso-kuvat kuvablogissani

Tähän artikkeliin on jätetty 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä. Liity mukaan keskusteluun!

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. tomppa 31.5.2009 klo 23.59:

  Koko ikäni Länsi-Vantaalla viettäneenä ei se Martinlaakso NIIN kauhea ole kuin tekstisi antaa ymmärtää. Suomalaisen rakennustaidon taidonnäytteeksi se ei tosiaan kelpaa, talot on lätkitty alueelle miten sattuu. Onneksi aseman seutua (jota toivoitkin) aletaan pikkuhiljaa kehittämään: http://tinyurl.com/ms6y3o.

  Muutenkin olen seuraillut blogiasi hetken aikaa ja vaikuttaa suht mielenkiintoiselta. Jonain päivänä sitä (toivottavasti) lähden maantiedettä opiskelemaan.

 2. Niko Lipsanen 5.6.2009 klo 10.47:

  Kiitokset pdf-linkistä. Hyvä, että alueelle ollaan tekemässä jotakin. En vielä kovin tarkkaan tutustunut suunnitelmiin, mutta todennäköisesti muutos on parempaan päin.

  Ihmisillä on tapana kiintyä kotiseutuihinsa, vaikka ne olisi toteutettu huonostikin. Kun johonkin tottuu, se alkaa tuntua normaalilta ja siedettävältä. Kyse on samasta ilmiöstä, kuin Jane M. Howarthin runovertauksessa: huonokin runo voi olla jollekulle henkilökohtaisesti merkityksellinen, mutta ei se silti siitä hyvää runoutta tee.

  Ja onnittelut hienosta opiskelualavalinnasta! Toivottavasti tavoitteesi toteutuu.

Kirjoita kommentti

Sinun pitää kirjautua sisään kommentoidaksesi.