Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
Mihin Twitteriä voi käyttää?
19.5.2009 klo 16.47 | Niko Lipsanen
Twitter on mikrobloggaussivusto, jolle voi lähettää maksimissaan 140 merkin pituisia viestejä. Yhteen viestiin ei mahdu paljon asiaa, mutta periaatteena vaikuttaa olevan, että viestien lyhyyden voi korvata tiheämmällä päivitystahdille.
Yhä useammilla on Twitter-tunnus, mutta ei kuitenkaan vielä niinsanotusti kaikilla. Suunnilleen vastaavassa vaiheessa hyppäsin mukaan Facebookiin, joten nyt oli sitten aika lähteä Twitteriin. Olen siellä joillakin muillakin sivustoilla käyttämälläni tunnuksella nlipsane.
Mikrobloggaus muistuttaa Facebookin statuspäivitystä, jossa voi lyhyesti kertoa senhetkiset kuulumisensa tai ajatuksensa. Ero on siinä, että Facebookissa päivitykset näkyvät vain kavereille, mutta Twitterissä oletusarvoisesti kenelle tahansa.
Twitterin yksinkertainen ulkoasu viehättää verrattuna Facebookiin, joka on paisunut kovin kömpelöksi. Statuspäivitys on Facebookissakin se mielenkiintoisin toiminto, valtaosa muusta on aika turhaa. Toki sieltä löytää helposti kavereiden yhteystiedot. En kovin usein päivitä statustani, mutta seuraan kyllä muiden päivityksiä.
Twitterin ja Facebookin voi linkittää toisiinsa niin, että twitteröinnit näkyvät automaattisesti Facebookissa. Minulle ei tosin vielä selvinnyt, voiko kirjoittaessaan jotenkin valita, mitkä viestit näkyvät molemmissa ja mitkä vain Twitterissä. Jos sitten käyttäisi vaikkapa Operan Facebook-vimpainta kavereiden statuksen seuraamiseen, niin tarve kirjautua Facebookiin vähenisi huomattavasti.
Ensimmäiseksi varsinaiseksi käyttötarkoitukseksi Twitter-tililleni olen kuitenkin päättänyt kokeilla matkaraportointia. Lähden perjantaina reiluksi viikoksi Armeniaan, ja en varmaankaan juuri käy sähköpostilla tai ainakaan Facebookissa. Twitteriin voi kuitenkin lähettää päivityksiä myös tekstiviestillä, jos nettiä ei ole käytössä.
Tosin mitähän maksaa tekstiviestin lähettäminen suomalaisella kännykällä Armeniasta siihen brittiläiseen numeroon, jota kautta Twitterin tekstiviestipäivitykset kulkevat? Ei kai se kauheasti voi maksaa, kun se kuitenkin on vain tekstiviesti?
Toisena mahdollisena Twitterin käyttötapana harkitsen kuvablogini syötteen korvaamista Twitterillä. Nykyisinkään syötteessä ei ole koko merkintää, vaan vain linkki, otsikko ja lyhyt kuvaus. Koska kuvablogini ei ole millään oikealla blogialustalla, kirjoitan sen syötteen tällä hetkellä käsin (se ei itse asiassa ole mitenkään hankalaa tai edes erityisen vaivalloista). Sen voisi kuitenkin varmaan korvata Twitterillä, jolloin blogin lukijat voisivat halutessaan tilata joko blogin Twitter-syötteen tai sitten seurata blogia suoraan Twitterin kautta.
Tuo tosin edellyttäisi, että blogille olisi oma Twitter-tili – tai itse asiassa kolme, kuten kieliversioitakin. Onkohan Ubuntulle saatavissa jotakin kätevää työkalua, jonka avulla lähettää viestejä useammalle eri Twitter-tilille?
Mutta aloitetaan Armenialla. Jos haluat tietää, kuinka matka siellä menee, niin seuraa Twitter-tunnustani.