ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Taas oikeakätinen hiiri

Oikeakätinen hiiri

Joskus vuosia sitten Helsingin yliopistolla tehtiin tasa-arvokyselyä, jossa kysyttiin vähemmistöjen syrjimisestä. Vastasin siihen, että esimerkiksi yliopiston atk-asemilla esiintyy vasenkätisten syrjimistä.

Ongelmallisinta oli, että monilla tietokoneilla oli hiiriä, jotka oli kai muotoiltu kovinkin ergonomisesti, mutta oikealle kädelle. Vasenkätiselle niiden käyttö oli varsin epämukavaa.

Toinen, mutta pienempi, ongelma olivat opiskelijakirjaston päätteet. Niistä iso osa oli sellaisia, joissa hiiren johto oli niin lyhyt, ettei hiirtä saanut kunnolla siirrettyä näytön vasemmalle puolelle.

Eiväthän nuo mitään erityisen mullistavia tasa-arvo-ongelmia olleet. Varmaan maailmassa on pahempiakin. Mutta yliopistolla ilmeisesti ei ollut. Kuulin myöhemmin vähän mutkan kautta, että vasenkätisten esittämät ongelmat olivat niitä harvoja, jotka olivat jollakin tavalla konkreettisia (vasenkätiset monikossa, joten en ilmeisesti ollut ainoa).

Kysely tuotti myös tulosta. Ilmeisesti tekijät ottivat yhteyttä atk-henkilökuntaan, sillä ne oikeakätiset hiiret alkoivat poistua käytöstä melko pian kyselyn toteuttamisen jälkeen.

Nykyisin en kovin usein atk-asemalla, Aleksandriaksi nykyään kutsutulla, käy, mutta aina välillä kuitenkin. Viimeksi käteeni osui tuo kuvassakin näkyvä kammotus.

Kyseinen hiiri on muuten symmetrinen, mutta siinä on vasemmassa reunassa joitakin ylimääräisiä toimintonäppäimiä, joilla varmaan pystyy tekemään kaikkea kätevää – jos käyttää hiirtä oikealla kädellä.

Vasemmalla kädellä hiireillessä sivupainikkeet osuvat juuri siihen kohtaan, missä nimetön lepää hiiren reunaa vasten. Koska painikkeet olivat herkät, osui sormi niihin vähän väliä. Siinä sitten tapahtui kaikkea yllättävää ja ennakoimatonta, kun ikkunat sulkeutuivat ja selain siirtyili sivulta toiselle ilman varsinaista tarkoitusta.

Onneksi noita ei ollut kovin monella koneella. Mutta ei sen silti luulisi olevan niin vaikea muistaa, että osa käyttäjistä käyttää hiirtä vasemmalla kädellä. Jaetussa käytössä olevilla koneilla, kuten vaikkapa Aleksandriassa, pitäisi olla itsestään selvää, että laitteet sopivat niin oikea- kuin vasenkätistenkin käytettäviksi.

Otin kuvan oikeakätisille suunnitellusta Dellin hiirestä 20.5.2009 (kuvan lisenssi).