Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
Taas oikeakätinen hiiri
1.6.2009 klo 7.24 | Niko Lipsanen
Joskus vuosia sitten Helsingin yliopistolla tehtiin tasa-arvokyselyä, jossa kysyttiin vähemmistöjen syrjimisestä. Vastasin siihen, että esimerkiksi yliopiston atk-asemilla esiintyy vasenkätisten syrjimistä.
Ongelmallisinta oli, että monilla tietokoneilla oli hiiriä, jotka oli kai muotoiltu kovinkin ergonomisesti, mutta oikealle kädelle. Vasenkätiselle niiden käyttö oli varsin epämukavaa.
Toinen, mutta pienempi, ongelma olivat opiskelijakirjaston päätteet. Niistä iso osa oli sellaisia, joissa hiiren johto oli niin lyhyt, ettei hiirtä saanut kunnolla siirrettyä näytön vasemmalle puolelle.
Eiväthän nuo mitään erityisen mullistavia tasa-arvo-ongelmia olleet. Varmaan maailmassa on pahempiakin. Mutta yliopistolla ilmeisesti ei ollut. Kuulin myöhemmin vähän mutkan kautta, että vasenkätisten esittämät ongelmat olivat niitä harvoja, jotka olivat jollakin tavalla konkreettisia (vasenkätiset monikossa, joten en ilmeisesti ollut ainoa).
Kysely tuotti myös tulosta. Ilmeisesti tekijät ottivat yhteyttä atk-henkilökuntaan, sillä ne oikeakätiset hiiret alkoivat poistua käytöstä melko pian kyselyn toteuttamisen jälkeen.
Nykyisin en kovin usein atk-asemalla, Aleksandriaksi nykyään kutsutulla, käy, mutta aina välillä kuitenkin. Viimeksi käteeni osui tuo kuvassakin näkyvä kammotus.
Kyseinen hiiri on muuten symmetrinen, mutta siinä on vasemmassa reunassa joitakin ylimääräisiä toimintonäppäimiä, joilla varmaan pystyy tekemään kaikkea kätevää – jos käyttää hiirtä oikealla kädellä.
Vasemmalla kädellä hiireillessä sivupainikkeet osuvat juuri siihen kohtaan, missä nimetön lepää hiiren reunaa vasten. Koska painikkeet olivat herkät, osui sormi niihin vähän väliä. Siinä sitten tapahtui kaikkea yllättävää ja ennakoimatonta, kun ikkunat sulkeutuivat ja selain siirtyili sivulta toiselle ilman varsinaista tarkoitusta.
Onneksi noita ei ollut kovin monella koneella. Mutta ei sen silti luulisi olevan niin vaikea muistaa, että osa käyttäjistä käyttää hiirtä vasemmalla kädellä. Jaetussa käytössä olevilla koneilla, kuten vaikkapa Aleksandriassa, pitäisi olla itsestään selvää, että laitteet sopivat niin oikea- kuin vasenkätistenkin käytettäviksi.
Otin kuvan oikeakätisille suunnitellusta Dellin hiirestä 20.5.2009 (kuvan lisenssi).
Tähän artikkeliin on jätetty 4 kommenttia ja/tai paluuviitettä.
Uusimmat artikkelit
Keskeisimmät aihepiirit
- Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
- Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
- Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
- Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
- Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
- Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
- Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
- Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
- Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
Anni 14.6.2009 klo 17.13:
Jännää, enpä ole tullut edes ajatelleeksi, miten hankalia nuo tuollaiset hiiret voivat olla vasenkätiselle. Valmistetaankohan tuollaisia edes vasenkätisinä malleina? Oma vasenkätinen isäni kylläkin käyttää hiirtä oikealla kädellä, ja kokee sen parempana ratkaisuna, koska silloin jää vasen käsi vapaaksi käyttämään näppäimistöä.Itsekin oon miettinyt, että pitäis opetalla hallitsemaan vasenta kättä paremmin, jotta voisi tehokkaammin tehdä asioita molemmilla käsillä. Ja eihän sitä tiedä, jos vaikka jonain päivänä tuolle oikealle kädelle sattuu jotain.
Niko Lipsanen 14.6.2009 klo 17.56:
Minäkin käytin hiirtä alkuun oikealla kädellä. Siinä oli tosiaan se etu, että vasen käsi jäi vapaaksi muita tekemisiä varten.
Siinä vaiheessa maantieteen opintoja, kun ryhdyttiin piirtämään karttoja, havaitsin oikean käteni hiiritarkkuuden riittämättömäksi. Hiiri siirtyi vasempaan käteen ja vaihdoin myös painikkeet toimimaan päinvastoin.
Vasemmalle hiiri on sitten jäänyt. Painikkeet osaan käyttää toisinkin päin, jos käytän joskus konetta oikeakätisillä asetuksilla, mutta hiirtä en oikein osaa enää pitää kuin vasemmassa kädessä.
Toni 28.11.2009 klo 13.29:
Hmm…
”…ja kokee sen parempana ratkaisuna, koska silloin jää vasen käsi vapaaksi käyttämään näppäimistöä.”
”Siinä oli tosiaan se etu, että vasen käsi jäi vapaaksi muita tekemisiä varten.”
Kyllähän oikeallakin kädellä voi käyttää näppäimistöa ja tehdä muitakin asioita.
Niko Lipsanen 29.11.2009 klo 5.09:
Kai siinä on ideana, että jos opettelee tekemään huonommalla kädellään ruutinihommat, niin parempi jää muihin tehtäviin. Mikä sitten on paras tehtävänjako käsien välillä, niin se riippunee tapauksesta ja tilanteesta.