ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Väärän käden käyttö pidentää ikää

Victoria Lambert (Daily Mail) listaa erilaisia tapoja, joilla miehet voivat pidentää elinikäänsä. Saattaa tietysti olla, että osa niistä toimii naisillakin. Mitään takeita ohjeiden toimivuudesta en anna, mutta joukossa on joitakin melko mielenkiintoisiakin.

Yksi ohjeista on käyttää päivittäisiin rutiineihin väärää kättä – siis eri kättä kuin normaalisti. Sillä tavalla saatavan pienen aivojumpan pitäisi ehkäistä dementiaa. Esimerkkinä annettiin hampaiden harjaus, ja kokeilinkin sitä tänä aamuna. En muista olenko koskaan ennen pessyt hampaitani oikealla kädellä. Aika hassua se oli, mutta kai ne puhtaaksi tulivat.

Me vasenkätiset saamme kuitenkin väärinpäinharjoittelua lähes päivittäin, sillä maailma on tehty oikeakätisille. Näkyyköhän tällainen päivittäinen aivojumppailu sitten vasenkätisten dementiatilastoissa? Se olisi mielenkiintoista tietää.

Kotonani taas teen palveluksen kaikille oikeakätisille tarjoamalla heille vastaavan kokemuksen toisin päin. Jos käy meillä usein kylässä käyttämässä vasenkätisiä haarukoita ja muita keittiövälineitä tai tietokoneen hiirtä, niin dementiariski pienenee. Ei lainkaan hassumpi syy kyläilemiseen.

Marikin saa varmaan muutaman vuoden elinikää lisää siitä, että joutuu tekemään monia asioita vasenkätisesti. Toivottavasti se kompensoi ainakin sitä, että vanhemman miehen naimalla naisen elinikä samaisen lehtijutun mukaan alenee (tosin ikäeromme ei ole niin suuri kuin artikkelin pohjana käytetty 15–17 vuotta).

Olen kyllä kuullut myös sellaisen väitteen, että vasenkätiset kuolisivat keskimäärin nuorempina kuin oikeakätiset. Ehkä se, että vältämme dementian päivittäisellä aivojumppailulla ei kuitenkaan korvaa vääräkätisestä toheltamisesta seuraavaa kohonnutta onnettomuusriskiä.

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.