ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Vanha kaava vetää väkeä?

Agricolan kirkko sisältä

Mikael Agricolan kirkon päivämessussa oli eilen varsin mukavasti väkeä. Siellä ei ole tullut nyt kesällä käytyä, joten en tiedä, ovatko messun kävijämäärät pysyvämminkin lisääntyneet. Ehtoollisellakin väkeä riitti kolme lähes täyttä pöydällistä.

Agricolan kirkon klo 12 messussa käytetään vanhaa messukaavaa, josta ainakin itseä pidän huomattavasti enemmän kuin uudesta versiosta. Hyvä, jos se on alkanut vetää väkeä. Joskus aikaisemmin kuulin huhuja, että olisivat aikeissa lopettaa koko vanhan kaavan käytön.

Ehkä Agricola-hanke on tuonut uutta virtaa vanhoihinkin toimintamuotoihin.

Saarnavuorossa oli tällä kertaa aluekappalainen Matti T. Amnell. Saarna pohjautui päivän evankeliumitekstiin (Luuk. 6: 27–31), jossa kehotetaan rakastamaan vihamiehiään.

Esimerkiksi hän tarjosi sitä, kuinka Jeesus rakasti omia vihamiehiään. Fariseuksia hän nimitti muun muassa ”kyykäärmeen sikiöiksi” ja julisti heille kadotusta (Matt. 23). Tätä Amnell vertasi lääkäriin, jonka täytyy kertoa potilaalle ikäviä uutisia. Diagnoosin karuus on kerrottava, vaikka olisi kuinka rakastavainen potilasta kohtaan.

Niin, rakkaat ateistit: siksi me kristityt vain jaksamme väittää teitäkin vastaan. Onhan meidän kerrottava teille – ja muillekin – että olette väärässä.

Huomasin muuten vasta äskettäin, että Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan sivuilla julkaistaan nykyään viikottain jokin seurakunnan jumalanpalveluksissa pidetyistä saarnoista, välillä useampikin. Viime sunnuntain saarnoista sinne on valittu johtavan kappalaisen Marja Heltelän saarna (pdf).

Saarnoja olisi helpompi lukea ja selailla, jos ne olisivat normaaleina nettisivuina. Pdf-tiedostot sopivat tietysti hyvin niille, jotka haluavat tulostaa ne. Nykytekniikalla ei pitäisi olla vaikeata julkaista tekstejä vaikka molemmissa muodoissa. Mutta hyvä kuitenkin, että saarnatekstejä ylipäänsä sivuilla julkaistaan.

Kuvassa on Agricolan kirkkosali ja votiivilaiva. Otin kuvan 15.6.2008 (kuvan lisenssi). Kuvassa ei näy väkeä, sillä se on otettu viime kesänä vasta messun jälkeen.