AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Dominicalaisten oudot nimet

21.9.2009 klo 7.12 | Niko Lipsanen

aiheet kulttuurit, yhteiskunta,

sijainnit dominica, karibia,

Koululaisia Dominicalla

Dominicalaisilla on usein varsin hassuja nimiä. On esimerkiksi varsin tavallista, että etunimeltä kuulostava nimi on sukunimi ja sukunimeltä kuulostava taas etunimi.

Yksi Dominican entisistä pääministereistä on nimeltään Edison James. Edison on siis hänen etunimensä. Joskus nimet leikittelevät historian suurhenkilöiden nimillä. Olen tavannut muun muassa henkilön, joka kertoi nimekseen Jefferson Thomas.

Muita sukuniminä paremmin tunnettuja etunimiä Dominicalla ovat ainakin Ellingsworth, Henderson, Kennedy, Simpson ja Stephenson. Yleensä nuo esiintyvät etunimisukunimien kanssa, mutta poikkeuksiakin on. Esimerkiksi käy taas yksi Dominican entisistä pääministereistä, Roosevelt Douglas (ja myös nykyinen pääministeri Roosevelt Skerrit).

Sukunimet taitavat kuitenkin kelvata vain miesten etunimiksi. En muista, että olisin kuullut sellaisesta kenelläkään naisella.

Etunimien ja sukunimien sekoittelu ei liene pelkästään dominicalainen piirre. Muistan törmänneeni tuollaisiin nimiin joskus muissakin yhteyksissä. Sen sijaan Jno-nimiä ei taida esiintyä muualla maailmassa kuin dominicalaisperäisten maahanmuuttajasukujen nimissä.

Yksi Dominican yleisimmistä sukunimistä on Jno Baptiste. Tuo ”Jno” siinä edessä lausutaan kuten englanninkielinen nimi ”John”. Etuliitteen alkuperästä olen kuullut kaksi erilaista tarinaa.

Yhden tarinan mukaan suku olisi saanut alkunsa ranskalaisesta miehestä nimeltä Jean Baptiste. Etunimi olisi sitten jäänyt osaksi hänen jälkeläisten sukunimeä tuossa Jno-muodossa.

Toisessa versiossa väitetään, että etuliite tulisi poikaa tarkoittavasta englannin sanasta ”son”, ja tarkoittaisi siten Baptisten poikaa. Karibianenglannissa o:t on usein tapana lausua kuten ne kirjoitetaan sellaisissakin tapauksissa, joissa brittienglannissa ne korvaa jokin toinen äänne.

Nimen kirjoitusasu vaihtelee. Yleisin tapa on kirjoittaa etuliite ja nimiosa erilleen, mutta myös muotoja Jno-Baptiste, Jno. Baptiste ja JnoBaptiste näkee silloin tällöin, ja nimi esiintyy myös muodoissa John-Baptiste ja Jean-Baptiste.

Etuliite esiintyy myös muissa nimissä, kuten Jno Charles, Jno Finn, Jno Lewis ja Jno Rose, mutta ne eivät ole yhtä yleisiä. Niistäkin esiintyy eri kirjoitusasuja.

Olin joskus sähköpostilistalla, jonne lähetti viestejä henkilö nimeltä Johnson JohnRose (hyvä esimerkki dominicalaisesta nimestä). Kun mainitsin tuon nimen eräälle suomalaiselle, tämä luuli kyseessä olevan henkilön, jonka sukunimi on ”Rose” ja etunimenä kolme kertaa ”John”.

Useimmilla dominicalaisilla on kuitenkin varsin tavanomaiset nimet, joissa näkyy nimen brittiläinen tai joskus ranskalainen alkuperä. Yleisin sukunimi lienee Williams.

Dominicalaisia nimiä voi halutessaan selailla Dominican puhelinluettelossa.

Kuvassa on koululaisia Dominican pääkaupungissa Roseaussa. Otin kuvan 11.12.2007 (kuvan lisenssi).

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Pearess 24.9.2009 klo 13.05:

    John John John Rose :D

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Dominicalaisten oudot nimet

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan