Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
Kuinka paljon sivujen hitaus haittaa?
5.1.2010 klo 6.47 | Niko Lipsanen
Nettiselaajat eivät jaksa odottaa hitaiden sivujen latautumista. Eihän? Niin meille ainakin on kerrottu. Yhteysnopeudet ovat tietysti kasvaneet, joten raskaammatkin sivustot latautuvat nopeammin, mutta hidastelevia palvelimia ei kukaan jaksa odottaa.
Näin minäkin uskoin vielä tunti sitten. Nyt kuitenkin jo epäilen. En minä itsekään sulje hitaasti aukeavia sivuja, jos epäilen sieltä löytyvän jotakin vähänkin mielenkiitoista. Olenko sitten kovinkin poikkeava käyttäjä?
Hitaasti latautuvat sivut saattoivat tietysti ärsyttää vielä joskus silloin, kun selaimissa ei ollut välilehtiä tai moni-ikkunointia. Mutta kuka enää nykyään sellaisia selaimia käyttää?. Olen kuullut huhuja, että jopa Internet Explorerissa olisi nykyään jonkinlainen välilehtiviritys. Vai täbeiksikö niitä pitäisi kutsua?
Jos jokin sivu hidastelee, niin antaa hidastella. Selaamista voi jatkaa toisessa välilehdessä ja palata hidastelevan sivun pariin sitten joskus kun se on latautunut. Operan uusi 10-versio on tässä erityisen kätevä, kun välilehdet saa sivupalkkiin pikkukuvakkeina. Kun kuvake on latautunut, on sivukin valmis. Jos jo kuvakkeesta näkee, ettei sivu olekaan vierailemisen arvoinen, niin ruksista vain kiinni.
Googlen ja Bingin testaukset näyttävät kuitenkin varsin selvästi, että sivujen hitaus karkottaa kävijöitä. Ja käytänhän minäkin esimerkiksi Facebookin Lite-versiota – tosin enemmän sen selkeyden kuin nopeuden takia.
Saattaa myös olla, että Google alkaa rankata sivuja myös niiden nopeuden perusteella. Eli kannattaa tehdä jatkossakin sivut niin, että ne latautuvat mahdollisimman nopeasti. Vaikka hitaus ei välilehdillä selailijaa niin haittaisikaan, niin nopeat sivut löytyvät paremmin hakukoneilla.