ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kasvisruoka ja ympäristö

3.3.2010 klo 7.12 | Niko Lipsanen

Kukkakaaleja

Kasvissyöntiä pidetään lihaa sisältävään sekaruokavalioon verrattuna ympäristöystävällisenä valintana, ja näin varmasti onkin. Silti siihenkin liittyy ympäristövaikutuksia, jotka julkisessa keskustelussa harvemmin nousevat esiin.

Yksi keskeinen tekijä on kypsentäminen. Mitä pidempää kypsyttämistä ruoka vaatii, sitä enemmän energiaa kuluu. Kasvisruoka vaatii pidempää kypsentämistä kuin liha. Se ei tietysti koske kaikkia kasvisruokia, ja toisaalta on myös pitkää kypsentämistä vaativia liharuokia, mutta pääsääntöisesti vaikuttaisi olevan niin, että vihanneksia, juureksia, linssejä ym. saa keitellä paljon kauemmin kuin mitä on liharuokien kanssa tottunut.

Sekaruokavaliossakin pisintä kypsyttämistä vaativat yleensä ne ateriaan kuuluvat vihannekset tai muut kasvislisukkeet.

En osaa kuitenkaan sanoa, kuinka merkittävä osa ruoan elinkaaren ympäristörasituksesta syntyy siinä, kun ruoka valmistetaan syötäväksi. Syntyyhän ruoan kuljettamiseenkin liittyvästä rasitteesta iso, joskus kai suurinkin, osa siinä vaiheessa, kun ruoka viedään kaupasta kotiin (ainakin, jos käytetään autoa). Luulisi, että samalla lailla kotikokkaus olisi energiataloudellisesti tehotonta, kun kerralla käsiteltävät ruokamäärät ovat varsin pieniä.

Ehkä asiaa auttaisi, jos kasvisruokiakin saisi paremmin eineksinä. Silloin valtaosa kypsentämisestä tehtäisiin suurina teollisuusprosesseina, eikä kattila kerrallaan kotiliedellä.

Silläkin on vaikutuksensa, että kasvisruokaa pitää syödä suurempia määriä kuin lihaa. Niinpä ympäristöhaitta ei rajoitu pidempiin kypsentämisaikoihin: ruokaa on kypsennettävä myös suurempia määriä.

Meillä ei kotonamme noin periaatteessa pitäisi olla ongelma käyttää sähköä ruoanlaittoon, sillä ostamme sen tuulivoimana. Silti, etenkin näin talvella kulutuksen ollessa korkealla, myös tuulivoiman käyttäjän on syytä säästää energiaa. Jos minä en sitä tuulisähköä käytä, niin kyllä se jollekin taholle silti kaupaksi menee. Mitä pienempi energian kokonaiskulutus on, sitä vähemmän sitä tarvitsee tuottaa kaikista haitallisimmilla menetelmillä, kuten kivihiililauhteella.

Olenkin viime aikoina pyrkinyt välttämään energiankäyttöä kulutuspiikkien aikaan. Niinpä kokkailen lähinnä öisin.

Kasvisruoan ympäristöhaitat jatkuvat, kun mennään elinkaarianalyysissa eteenpäin. Voi olla, että se on osin yksilöllistäkin, mutta ainakin minulla kasvisruokavalio lisää huomattavasti suolistokaasujen tuotantoa. Tuskinpa minä aivan poikkeustapaus olen, sillä ainakin pavut ja herneet lienevät varsin tunnettuja pierettäjiä. Ilmeisesti myös soijalla on samanlaisia vaikutuksia ainakin silloin, jos sen kypsennyksen jättää vähemmälle.

Suolistokaasut sisältävät metaania, joka taas on voimakas kasvihuonekaasu. Metaanipäästöihinhän iso osa lihantuotannonkin ympäristövaikutuksista liittyy. Kai ne on silloin kokonaiskuvan saavuttamiseksi arvioitava myös ruoan loppukulutusvaiheessa?

Tässä on tietysti sama asia kuin kypsentämisenkin kanssa, eli ei kaikki kasvisruoka pieretä. Aika köyhäksi kasvisruokavalio kuitenkin jää, jos pitää vältellä pierettäviä ainesosia. Käytännössä ne kuuluvat ilmasto- ja hajuhaitoistaan huolimatta kasvisruokailijan ruokavalioon.

Online Education -sivustolla on hauska Facts about your farts -tietopläjäys. Jos siihen on uskomista, niin ihmiset olisivat maailman mittakaavassa varsin merkittäviä piereskelijöitä – ja kasvissyöjät pahempia kuin muut (labradorinnoutajat olisivat kuitenkin vielä pahempia, minkä senkin kyllä kokemusteni perusteella uskon). Pierettävimpien ruokalajien listakin on varsin kasvispitoinen. Joten eiköhän tässäkin asiassa jotakin perää ole.

Voi olla, että suolistokaasujen määrä ajan myötä taittuisi, jos siirtyisi pysyvästi kasvissyöjäksi. Puolitoista kuukautta kestävä paastonaika näin keväisin ei siihen kuitenkaan riitä.

Lihantuotannon ympäristörasitukset ovat kuitenkin tunnettuja ja mittavia. Vaikka kypsentäminen ja suolistokaasut jonkin verran tasaisivatkin tilannetta, niin tuskin ne silti riittävät kääntämään sitä lihansyönnin eduksi.

Kuvassa on luomukukkakaaleja. Otin kuvan syksyllä 2003 (kuvan lisenssi).