ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Ryanairin wc-maksu on mainio idea

Skavstan lentokenttä

Ryanair-halpalentoyhtiön edustaja Stephen McNamara ilmoitteli muutama päivä sitten, että yhtiö aikoo ottaa käyttöön wc-maksut lennoillaan (ks. esim. KL 8.4.10). Tästä oli puhetta jo aikaisemminkin, mutta sittemmin ajatus vaikutti hautautuneen jonnekin.

Aivan heti maksut eivät kuitenkaan ole tulossa, sillä McNamara lupailee niiden toteutuvan vasta parin vuoden kuluessa. Idea on sen verran mainio, että sen soisi tulevan käyttöön nopeamminkin.

Tarkoitus ei varmaankaan ole, että vessamaksuista kertyisi kovinkaan merkittävä tulonlähde Ryanairin kassaan. Sen sijaan tarkoituksena on hakea säästöjä, kun matkustajat tekevät tarpeensa koneen sijaan lentokenttien terminaaleissa joko ennen tai jälkeen lennon.

Merkittävin säästö syntynee siitä, että vessojen lukumäärää voidaan vähentää. Kun toiletteja on kolmen sijaan vain yksi, saadaan Ryanairin mukaan tilaa noin kuudelle lisämatkustajalle. Hyvä niin. Parempi vaan, että taivaalla lennätetään matkustajia eikä vessoja.

Täysin merkityksettömiä eivät liene myöskään polttoainesäästöt. Paitsi, että itse vessat jäävät kyydistä pois, niin myös entistä suurempi osa matkustajista keventänee lastiaan jo ennen lentomatkaa. Etenkin nousussa kaikki säästetty paino merkitsee. Onhan se älytöntä polttaa kerosiiniä siksi, että voidaan lennättää paskaa ja virtsaa kilometrien korkeudessa.

Jonkinlaista säästöä syntynee myös jätteenkäsittelykuluissa. Ei kai niitä tarpeita kuitenkaan enää ilmasta maahan tiputeta?

Hyvä asia tässä myös on se, että kun halpalentoyhtiöt laittavat perinteiset lentoyhtiöt tiukille, myös ne joutuvat miettimään, mistä karsia. Matkalaukuista perittävät lisämaksut ovat halpalentoyhtiöiden keksintö, mutta sittemmin niitä on harkittu monessa perinteisemmässäkin lentoyhtiössä. Ehkä joskus tulevaisuudessa siinä ei ole enää mitään kummallista, että lentokoneen vessan käyttämisestä joutuu maksamaan.

Välillisesti ympäristöä saattaa hyödyttää sekin, että kun lentämisestä tulee entistä epämiellyttävämpää, niin yhä useampi valitsee junan tai bussin. Etenkin rautatiet alkavat olla Euroopassa kilpailukykyinen vaihtoehto monelle lyhyelle tai keskipitkälle lentoreitille – siis juuri sen pituisille yhteysväleille, joilla Ryanairin tapaiset halpalennättäjät ovat vahvimmillaan.

WC-maksu on hyvä idea samaan tapaan kuin lentokoneiden seisomapaikat – Ryanairin ehdotus sekin. Toivottavasti kumpikaan ei ole pelkkä mediatäky, jolla pyritään vain pitämään yhtiö otsikoissa. Minä ainakin lennän mieluummin seisten ja teen tarpeeni jo terminaalissa silloin, kun ylipäänsä matkustan lentäen.

Kuvassa on Ryanairin käyttämä Skavstan lentokenttä Tukholman lähellä Nyköpingissä. Muun muassa siellä matkustajien on tulevaisuudessa tarkoitus tehdä tarpeensa Ryanairin lentokoneiden sijaan. Otin kuvan 14.11.2007 (katso lisenssitiedot kuvan sivulta).

Tähän artikkeliin on jätetty 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
  1. Larko 10.4.2010 klo 16.19:

    Hevosmiesten Tietotoimiston mukaan Ryanair aikoo myös ryhtyä perimään lisämaksua matkustajilta, jotka haluavat istua lennon aikana. Seisomapaikat jäävät lipun perushinnan sisään :-P

  2. Pyry 10.4.2010 klo 17.37:

    Joo, ihan järkevää juuri noiden istumapaikkojen vuoksi. Muutaman kilon vaikutukseen lennon taloudellisuuteen en usko ilman tarkempaa tietoa.

    Vielä kun saatais se tarjoiluhulabaloo loppumaan ainakin noilta lyhyemmiltä lennoilta (<3h) niin avot. Varmaan se henkilökunnankin määrä saadaan jossain vaiheessa entisestään pienemmäksi.