ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Itä-Karibia: Kuinka sinne pääsee?

American Eagle

Eri keskustelupalstoja ja blogeja, miksei välillä lehtijuttujakin, lukiessa olen saanut sellaisen vaikutelman, että Karibian itäosat ovat nousemassa aikaisempaa kiinnostavammiksi kohteiksi myös suomalaisten mielissä. Koska tunnen alueen saaria, niin ajattelin kirjoittaa tänne joitakin artikkeleita siellä matkailemisesta.

Itä-Karibialla tarkoitan Karibianmeren ja Atlantin valtameren välissä sijaitsevia saaria Anguillan ja Sint Maartenin tienoilta pohjoisessa aina Grenadalle asti etelässä (katso Itä-Karibian kartta). Myös Trinidad ja Tobago katsotaan usein osaksi Itä-Karibiaa, mutta jätän ne kuitenkin tässä yhteydessä tarkastelun ulkopuolelle.

Aloitan siitä, kuinka Itä-Karibialle kannattaa mennä. Vaihtoehtoina ovat:

Ylivoimaisesti yleisin tapa matkustaa Euroopasta Karibialle on lentää. Lentoja lähtee erityisesti Ranskasta ja Englannista, mutta jonkin verran myös muualta Euroopasta.

Lennot Ranskasta. Yleensä halvimmat lennot Euroopasta Itä-Karibian saarille saa, kun lentää Pariisista Ranskalle kuuluville Guadeloupelle, Martiniquelle tai Saint-Martinille (jonka kansainvälinen kenttä tosin on Alankomaille kuuluvalla puoliskolla saarta). Näiden välillä on paljon lentotarjontaa, mistä syystä kilpailu pelaa ja hinnat pysyvät kohtuullisina. Erityisesti Air Caraïbes -yhtiöllä on usein hyviä hintoja, jos varaa riittävän ajoissa. Kannattaa silti katsoa myös Corsairfly ja Air France.

Useimmat Karibian-lennot lähtevät Pariisista Orlyn lentokentältä. Air Francella on ainakin välillä ollut lentoja myös Charles de Gaullen kentältä, ja Corsairfly lentää lomasesongin aikaan saarille myös joistakin muista Ranskan kaupungeista.

Ei ole myöskään lainkaan hassumpi ajatus yhdistään Karibian-lomailuun muutamaa päivää Pariisissa. Tällöin tulee todennäköisesti edullisimmaksi ostaa erikseen lennot Pariisiin esimerkiksi Easyjetiltä tai Blue1:ltä, ja sen jälkeen katsoa, minkä firman kautta saa Karibian-lennot halvimmalla. Ja jos menee ensin laivalla Tukholmaan, niin Pariisiin pääsee tietysti kätevästi myös junalla tai bussilla.

Itse olen käynyt Itä-Karibialla kolme kertaa, ja olen aina päätynyt matkustamaan Pariisin kautta. Kahdella matkalla olen käyttänyt Air Francea ja kerran Air Caraïbesia.

Tilanne elää koko ajan jonkin verran. Sen, mitkä yhtiöt ja mistä kullekin kohdekentälle lentävät, voi katsoa helposti kenttien sivuilta Wikipediasta. Englannin- ja ranskankielisiä versioita sivuista päivitetään vähän eri tahtiin, joten on varminta katsoa molemmat:

Ranskankielisillä sivuilla on listattu enemmän yhtiöitä ja kohteita, mutta tarkemmalla tutkimuksella huomaa, etteivät kaikki mainitut yhteydet ole enää voimassa.

Lennot Englannista. Ilmeisesti on kuitenkin suositumpaa matkustaa Suomesta Itä-Karibialle Lontoon kuin Pariisin kautta. Sieltä lennetään lähinnä alueen itsenäisille saarille, jotka kaikki ovat Iso-Britannian entisiä siirtomaita. Kaikilla saarilla ei kuitenkaan ole kansainvälistä lentokenttää. Osalle niistäkin, joilla sellainen on, lentoja on suhteellisen vähän.

Eniten yhteyksiä on Lontoon eri kentiltä (Heathrow, Gatwick) Barbadokselle. British Airways lentää sinne Lontoosta ja Virgin Atlantic Lontoosta ja Manchesteristä. Lisäksi lomalentoyhtiöt Thomson Flights ja Thomas Cook Airlines lentävät Barbadokselle talven lomasesongin aikana.

Seuraavaksi eniten yhteyksiä on Antigualle ja Saint Lucialle, joille lentävät Thomas Cookia lukuunottamatta kaikki edellä mainitut yhtiöt. Myös Grenadalle ja Saint Kittsille on lentoja Englannista, mutta huomattavasti vähemmän. Lennot niille ovat usein myös hinnakkaampia kuin muille saarille. Jos kyseiset saaret ovat kohteena, niin kannattaa kuitenkin tarkistaa yhteydet ja hinnat. Lomalentoyhtiöistä Monarch Airlines on ainakin jossain vaiheessa tarjonnut lentoja Grenadan kautta Tobagolle.

Dominicalla ja Saint Vincentillä ei ole kansainvälistä lentokenttää, joten niille täytyy lentää toisten saarten kautta. Saint Vincentille sellainen on kuitenkin rakenteilla, ja sen pitäisi valmistua keväällä 2011. Dominicallakin käydään kovaa kädenvääntöä siitä, pitäisikö kenttä rakentaa vai ei.

Kannattaa kuitenkin edelleen vierailla eri kenttien Wikipedia-sivuilla ja katsoa, mitkä kaikki yhtiöt niille lentävät. Toki on syytä muistaa, ettei tieto Wikipediassakaan ole aina ajantasaista:

Lennot muualta Euroopasta. Säännöllisiä lentoyhteyksiä muualta Euroopasta kuin Englannista ja Ranskasta on Itä-Karibian suuntaan varsin vähän. KLM lentää Amsterdamista Sint Maartenille. Samaa väliä lensi aikaisemmin myös Martinair, mutta se näyttää tiputtaneen Itä-Karibian kokonaan pois lentovalikoimastaan.

Saksalainen lomalentoyhtiö Condor lentää ainakin Frankfurtista niin Antigualle, Barbadokselle kuin Saint Luciallekin talvikauden lomalentojen. Tarjoushinnat voivat välillä olla hyvinkin edullisia. Lennot eivät välttämättä ole suoria, vaan saattavat mennä esimerkiksi Tobagon tai Porlamarin (Isla Margarita) kautta. Lentoja on ainakin välillä ollut myös joiltakin muilta Saksan kentiltä, kuten Berliinistä tai Hampurista.

Italialainen Livingston Energy Flight lentää Milanosta Antigualle ja Barbadokselle. Toinen italialainen, Neos, lentää Milanosta Guadeloupelle. Näiden hintatasoa en kuitenkaan ole tutkinut, joten en sano siitä mitään.

Lennot Pohjois-Amerikasta. Yhdysvalloista ja Kanadasta pääsee monille Itä-Karibian saarille usean eri lentoyhtiön kyydissä. En ryhdy niitä tässä luettelemaan. Yhdysvalloista lennetään lähinnä englanninkielisille saarille ja Sint Maartenille, Kanadasta näiden lisäksi myös Guadeloupelle ja Martiniquelle.

Monet Yhdysvalloista tulevat lentävät Puerto Ricon (SJU) kautta. Sieltä on hyvin yhteyksiä niin eri puolille Yhdysvaltoja kuin monille sellaisillekin Itä-Karibian saarille, joilla ei ole mannertenvälisiin lentoihin soveltuvia kansainvälisiä lentokenttiä.

Vaikka lennot Yhdysvalloista Itä-Karibialle ovatkin usein halvempia kuin Euroopasta, niin sitä kautta kiertäminen tulee kuitenkin yleensä kokonaisuudessaan kalliimmaksi. Se kannattaa lähinnä siinä tapauksessa, että haluaa tehdä yhdistetyn Karibian ja Pohjois-Amerikan matkan.

Siltä varalta, että joku olisi tulossa Etelä-Amerikan suunnasta, mainittakoon, että venezuelalainen Conviasa lentää Isla Margaritan saarella sijaitsevalta Porlamarin kentältä useammallekin eri Itä-Karibian saarelle.

Laivalla Itä-Karibialle. Lentäminen ei kuitenkaan ole ainoa vaihtoehto matkustaa Itä-Karibialle. Sinne pääsee myös laivalla.

Suuria risteilyaluksia siirretään Atlantin yli kahdesti vuodessa: huhti-toukokuussa Eurooppaan ja marras-joulukussa Karibialle. Näihin voi saada etenkin viime hetken lippuja joskus edullisestikin (ks. aiempi kirjoitukseni ”Laivalla Atlantin yli”).

Itä-Karibialle matkustamisen kannalta ongelmallista on se, että useimmat laivoista menevät lännemmäksi Miamiin tai Santo Domingoon. Osa sentään jää Puerto Ricoon, josta yhteydet itäisille saarille ovat erinomaiset. Jotkut laivat myös pysähtyvät matkalla Sint Maartenilla tai Antigualla. Niistä varmaan pääsee pois myös kesken kaiken. En kuitenkaan ole varma onnistuuko kyytiin hyppääminen, jos matkan suunta on Karibialta Eurooppaan.

Joitakin sellaisiakin laivoja löytyy, joiden päämäärä tai lähtöpaikka on jokin Itä-Karibian ranskalaisista saarista. Näitä kannattaa etsiä vaikkapa Croisière Netin (ranskaksi) kautta.

Suomen Purjelaivasäätiön kyydissä voi matkustaa Karibialle tai sieltä takaisin myös purjelaivalla.

Myös rahtilaivoilla matkustaminen on yksi vaihtoehto. Itä-Karibian saarille pääsee Englannista ja Ranskasta ainakin Geest Line -yhtiön banaanilaivoilla (tai taitavat nekin nykyään kuljettaa muutakin rahtia). Hintaa oli vain aika suolaisesti ainakin silloin, kun viimeksi asian tarkastin. Ei taida tosin paljon halvempaa olla muillakaan rahtilaivayhtiöillä (ks. esim. Hamburg Süd).

Seuraavassa Itä-Karibia-artikkelissani kirjoitan laivamatkustamisesta saarten välillä. Sitä ennen saatan kuitenkin kirjoittaa jostakin ihan muustakin.

Kuvassa on Puerto Ricolta tullut American Eagle -yhtiön kone Melville Hallin lentokentällä Dominicalla. Katso lisenssi ym. kuvan sivulta.

Tähän artikkeliin on jätetty 8 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
  1. Niko Lipsanen 10.5.2010 klo 11.20:

    Esimerkiksi Pointe-à-Pitren (Guadeloupe, PTP) ranskankielisellä Wikipedia-sivulla kerrotaan, että Air Caraïbes lentäisi Tukholmaan ja Kööpenhaminaan. Lentoyhtiön sivuilta näitä lentoja ei löydy, mutta ei niitä varmaan nyt kesäaikaan lennelläkään. Sivuilta pystyy kuitenkin hakemaan myös jo ensi talven lentoja, eikä Tukholmaa ja Kööpenhaminaa sielläkään tarjota vaihtoehtoina.

    Arlandan kentän tiedotteesta selviää, että yhteys Tukholmasta Guadeloupelle on ollut olemassa ainakin talvella 2009–2010. Langley-matkatoimisto näyttäisi myyvän myös jo ensi talvenkin lentoja tuolle välille (olettaen, että ”Arn Direktflyg” tarkoittaa suoraa lentoa Arlandasta), joten ehkä nuo yhteydet ovat tulossa ensi talvena takaisin.

  2. Niko Lipsanen 5.8.2010 klo 13.03:

    Brittiläisen Charter Flight Centren kautta voi etsiä edullisia charter-lentoja Iso-Britannian ja Karibian välille. Ainakin Grenadaa ja Tobagoa näytti olevan tarjolla.

  3. Matti Korhonen 29.4.2013 klo 22.09:

    Näissä lennoissahan on se hankala, että sekä reitit, että hinnat vaihtelevat rajusti. Onneksi nykyään on monia hintoja vertailevia hakukoneita, jotka löytää melko kattavasti lentoja myös Itä-Karibialle, itse olen suosinut perinteikästä skyscanneria ja sittemmin uudempaa tulokasta: http://www.momondo.fi

  4. Kaija Särki 9.8.2016 klo 12.10:

    Erittäin hyvä pikaopas, josta on varmasti apua monelle kohteeseen matkaavalle. Momondon ym palveluiden lisäksi kannattaa tarkistaa myös travelstart, jonka kautta olen itse tehnyt välillä löytöjä.

  5. Arthur Wolfenmann 27.10.2016 klo 17.57:

    Kerran lennettiin Antigualle viime hetken lennoilla, ja se oli aika tuskaista vaihtaa konetta jopa saarien välillä. Kannattaa siis oikeesti varata lennot aikaisin jos tuonne päin tahtoo matkata. Muuten voi olla pitkä reissu edessä.

    Wolfenmann | PT ja Ravintoneuvoja

  6. Niko Lipsanen 27.10.2016 klo 20.30:

    Kerrotko vähän tarkemmin, mikä niissä vaihdoissa oli erityisen tuskaista?

  7. Arthur Wolfenmann 29.10.2016 klo 9.51:

    Lähinnä ihan se, että kun olisi mahdollista mennä suoraankin Lontoo – Antigua, niin kun se oli täyteen buukattu, niin jouduttiin menemään Pariisi – St. Dominique – Antigua ja paluulennolla vielä yksi saari enemmän.

    Seurauksena sitten se, että matka-aika oli tosi pitkä ja sitä odottelua ja lentojen vaihtelua kertyi aivan liikaa. Aikasin varaamalla pääsis tosiaan sitten helposti Lontoo – Antigua suoraan.

  8. Niko Lipsanen 29.10.2016 klo 22.55:

    Ok. Joo, kuulostaahan tuo hankalalta. Itse olen aina lentänyt suorilla lennoilla Pariisi–Guadeloupe. Ehkä ensi kerralla voisi kokeilla jotain toista reittiä.