ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Moderoidut blogikeskustelut ärsyttävät

Blogit ovat keskustelualustoja. Jotkut blogit ovat toki kovin yksisuuntaisia, mutta samalla tylsiä – ainakin yleensä. Blogeissa kuuluu olla kommenttimahdollisuus. Aina parempi, jos bloggaaja itse myös vastaa kommentteihin ja osallistuu aktiivisesti keskusteluun.

Yksi harvinaisen ärsyttävä piirre monissa blogeissa on se, että blogin pitäjä tarkastaa kommentit ennen niiden julkaisemista. Ensinnäkin, se hidastaa keskustelua. Kun kommentti ei ole heti näkyvillä, eivät toiset lukijat voi vastata siihen ennen kuin bloginomistaja käy hyväksymässä kommentin.

Toiseksi, kommenteissa on usein hyödyllistä lisäinformaatiota. Se jää monilta näkemättä, kun kommentti makaa bloggaajan hyväksymisjonossa.

Kolmanneksi, moderoitu keskustelu typistyy helposti kahdenkeskiseksi. Lukija kommentoi blogimerkintää, ja bloggaaja vastaa sitten kun vastaa. Lukijoiden välinen vuorovaikutus jää helposti kokonaan pois.

Neljänneksi, kun kommentoijat eivät näe edeltäviä kommentteja, he puhuvat päällekkäin. Tämä on ongelma etenkin suosituissa blogeissa ja raskauttaa kommenttiketjujen lukemista.

En oikeasti usko, että törkyviestit olisivat kovinkaan monessa blogissa merkittävä ongelma. Minäkin kirjoitan välillä varsin intohimoja herättävistä aiheista, mutta keskustelu pysyy silti sivistyneenä. Tässä ja Lipsanen & Ruso -blogissa on julkaistu jo reilusti yli kaksi tuhatta kommenttia ilman ennakkomoderointia. Poistamista vaatineiden törkyviestien laskemiseen riittäisivät luultavasti yhden käden sormet.

Kaupallista roskaa tietysti sataa, mutta Akismet nappaa sen lähes sataprosenttisesti ennen kuin se ehtii näkyville.

Kontrollinhalu selittänee ainakin osittain sen, miksi niin monet bloggaajat estävät vapaan keskustelun. Jotkut äärimmäiset tapaukset eivät halua nähdä lainkaan poikkipuolisia viestejä omassa blogissaan. Toiset taas häiriintyisivät siitä, jos vasta-argumentit olisivat näkyvillä ennen kuin on itse ehtinyt kirjoittaa niihin harkitun vastauksen. Jokuhan voisi vaikka luulla, että bloggaaja olisi asiansa kanssa väärässä.

On sitten varmaan niitäkin, joiden blogit ihan oikeastikin keräävät törkyä. Jos ei ole kyse kovin tunnetusta henkilöstä, niin tuollaiset ilmiöt lienevät väliaikaisia. Jos tänne alkaisi tulvia törkyä, niin voisin minäkin hetkeksi tiukentaa kommentointikäytäntöjä. Eiköhän se kuitenkin aika nopeasti menisi ohi.

Jos katsot välttämättömäksi ennakkotarkastaa blogiisi tulevat kommentit, niin tee se ainakin rivakasti. Osmo Soininvaara (vihr) on hyvä esimerkki poliitikosta, jolla on varmaan oikeitakin syitä pitää moderointitoiminto päällä. Hän kuitenkin tarkastaa viestit pääsääntöisesti ihailtavan nopeaan tahtiin, ja niin keskustelu pysyy käynnissä.

Myös suuret mediatalot voivat pitää moderoinnin päällä, koska niillä on palkattua henkilökuntaa, joka käy viestit läpi säädyllisessä ajassa.

Minua ennakkomoderointi tympii siinä määrin, että en kovin usein jaksa sellaista harjoittaviin blogeihin kommentoida. Jotkin lisäinformaatiota sisältävät tai virheellistä tietoa korjaavat kommentit vielä menevät, mutta argumentoiva keskustelu on useimmissa ennakkotarkastuksen alaisissa blogeissa turhan tuskaista.

Jos tarkastat blogiisi tulevat kommentit ennalta, niin mieti vielä, onko se aivan välttämätöntä. Ovatko sillä saavutettamasi hyödyt suuremmat kuin ne, mitkä keskustelevuudessa menetät?

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.