ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Vorschmack on erikoinen herkku

14.5.2010 klo 1.32 | Niko Lipsanen

Marskin Vorschmack

Mari osti viime maanantaiksi purkin vorschmackia. Juhlistimme sillä sitä, että sain läskikampanjan aikana 15 kiloa painoa pois, ja palailen nyt taas normaalimpaan ruokavalioon.

Vorschmack on varsin erikoislaatuinen herkku. Ei taida kovin paljon olla sellaisia ruokalajeja, joihin laitettaisiin lihaa ja kalaa sekaisin. Vorschmackiin laitetaan. Keskeisimmät ainesosat ovat ruskistettuna jauhettu lampaanliha ja silli, mutta seassa on usein myös nautaa ja anjovista.

Kyseessä on kuitenkin enemmän liha- kuin kalaruoka. Sillin ja anjoviksen tehtävä on antaa lihalle makua. Kovin paljon muita mausteita ei sitten tarvitakaan.

Wikipedia-tietojen mukaan kyseessä olisi itäeurooppalainen, mahdollisesti puolalainen ja ehkä juutalaisperäinen ruoka. Suomeen reseptin on tarinan mukaan tuonut marsalkka C.G.E. Mannerheim, ja tarina saattaa pitää paikkansakin. Ainakin ruoka oli Mannerheimin suurta herkkua.

Vorschmack löytyy myös joidenkin ravintoloiden ruokalistoilta. Kuuluisinta on Savoyn vorschmack. Sotahistorian kautta vorschmack liittyy myös entiseen kotikaupunkiini Mikkeliin, jossa Mannerheim piti päämajaansa. Siellä vorschmackia oli tarjolla Mikkelin klubilla.

Raholan syötävissä sanoissa kerrotaan tarkemmin siitä, kuinka vorschmack kuuluu valmistaa ja mitä kaikkea se voi sisältää. Jos haluaa kokata vorschmackinsa itse, niin ainakin Soppakauha-blogista löytyy vorschmack-resepti. Me tyydyimme vähemmän haastavaan vaihtoehtoon, ja nautimme Nordic Delin tölkkivorschmackia.

Kyseessä ei ole erityisen kaunis ruokalaji. Lähinnä se muistuttaa jotakin maksalaatikon ja sikanautasäilykkeen välimuotoa. Ehkä siksi hienommissa paikoissa on tapana tarjoilla vorschmack lusikalla muotoiltuina puikuloina. Me emme hienostelleet, vaan kasasimme lämmitettyä massaa lautaselle perunoiden ja punajuurten väliin.

Lisukkeeksi suositellaan myös maustekurkkuja ja smetanaa. En ole erityisemmin niistä kummankaan fani, eikä Marikaan tullut niitä itselleen hankkineeksi. Pärjäsimme siis ilman. Ruokajuomana oli tietysti olutta.

Kuvassa yllä on Nordic Deli Oy:n valmistama Marskin Vorschmack -tölkki. Alla on samaa tavaraa lautasella.

Vorschmackia lautasella