ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Helsingin uusi raitiovaunukartta

Helsingin raitiovaunukartta

Katso myös: Helsingin raitiovaunukartta 2014

Huomasin eilen raitiovaunussa, että seinällä oli kovin uuden näköinen kartta Helsingin raitiolinjoista. Kartta näytti suurten metropolien metrokartoilta. Raitiovaunulinjasto esitetään siinä kaaviona, jonka avulla voi helposti tarkastella verkoston sisäistä logiikkaa, mutta ei paikallistaa pysäkkien sijaintia kaupungin kartalla.

Ensimmäinen reaktioni olikin, että eihän se noin toimi. Tuollainen kaavio edellyttää, että matkustaja tietää, minkä nimiselle pysäkille hän on menossa. Metrossa näin yleensä onkin, mutta ei välttämättä raitiovaunussa. Raitiovaunulla matkustettaessa etsitään ensin kartalta kohde, jonne ollaan menossa, ja sitten katsotaan, millä linjalla niille kulmin pääsee.

Ei kuitenkaan ole pakko rajoittua vain siihen, mikä toimii nyt. Metromainen selkeys parantaisi raitiovaunujen käytettävyyttä ja nostaisi niiden imagoa. Uusi, kaaviomaisempi linjastokartta voisi olla siinä avuksi.

Raitiovaunun brändäys metromaisemmaksi helpottaisi erityisesti matkailijoiden liikkumista. Metroillahan on helppo matkustaa kaupungissa kuin kaupungissa, mutta busseilla ja raitiovaunuilla kulkeminen edellyttää aina enemmän reittien ja aikataulujen selvittämistä. Jos saa eteensä metrokartan näköisen läpyskän, on lupa odottaa, että matkustaminen on metromaisen helppoa.

Pysäkkien nimet olisi tuotava myös katunäkymässä selvemmin esiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ne olisi kirjoitettava selvästi nykyistä isommalla tekstillä niin, että raitiovaunussa istuessaankin näkee millä pysäkillä on (pelkkä näyttötaulu raitiovaunun sisällä ei riitä). Samalla pysäkeistä tulisi paikallisia maamerkkejä, jotka helpottaisivat suunnistamista kaupungilla.

Pysäkit olisi merkittävä myös kartoille samaan tapaan kuin metroasematkin. Tässä on toki omat haasteensa keskusta-alueella, jossa pysäkkejä on tihein välimatkoin ja kartalla paljon muitakin kohteita. Onnistuu se silti esimerkiksi Pariisissa, jonka metroverkosto paikoin muistuttaa lähinnä maan alla kulkevaa raitiovaunua.

Ensimmäiseksi pysäkkien nimet olisi saatava turisteille jaettaviin Helsingin keskustan karttoihin sekä Googlen, Bingin, Eniron ym. karttapalveluihin. Silloin voisi kaupungin kartalta katsoa kohdettaan lähimmän pysäkin, ja sitten linjastokaaviosta sen, kuinka sinne pääsee.

Osin olisi syytä nimetä pysäkkejä uudestaankin. Helsingissä yleinen tapa nimetä pysäkki on kutsua sitä sen kadun nimellä, joka risteää reittikadun kanssa pysäkin lähistöllä. Tämä toimii hyvin lähiöissä, joissa bussi kulkee alueen pääkatua pitkin, ja siitä risteää pienempiä, usein varsin lyhyitä katuja. Kantakaupungin ruutukaavaan tuollainen nimeämiskäytäntö ei oikein sovi kuin joidenkin lyhyiden kujien tapauksessa. Olisi parempi nimetä pysäkit pistemäisten kohteiden, kuten aukioiden, kirkkojen tai julkisten rakennusten mukaan.

Tarvittaessa voi vaikka keksiä kokonaan uusia nimiä. Siinä kävisi helposti niin, että ympäröivä kulmakunta saisi vähitellen pysäkin nimen. Tämä ei ole välttämättä lainkaan huono asia, koska tiheämpi nimistö tekee kaupungista luettavamman myös asukkaille (on esimerkiksi helpompi kertoa, että jokin sijaitsee Viiskulmassa kuin kertoa, minkä katujen risteyksen lähellä se on).

Metromainen reittikaavio on kuitenkin myös lupaus metromaisesta palvelutasosta. Se tarkoittaa, että kaikkia reittejä on liikennöitävä niin tiheästi, että vaihdot linjalta toiselle onnistuvat ilman pitkiä odotteluja. Murheenkryyni tässä on erityisesti raitiovaunu 1. Sen eteläinen jatke 1A ei liikennöi ruuhka-aikojen ulkopuolella lainkaan, ja linjan pääosuudellakin vuorovälit kasvavat yli 20 minuuttiin. Viikonloppuisin ykkönen ei kulje lainkaan.

Raitiovaunuverkoston brändääminen metromaisemmaksi parantaisi raitiovaunun käytön selkeyttä ja luultavasti lisäisi myös käyttäjämääriä. Raitiovaunupysäkkien selkeämpi profiloiminen tekisi niistä paikallisia maamerkkejä ja helpottaisi kaupungilla suunnistamista niin turistien kuin paikallistenkin näkökulmasta. Lisäksi metromainen verkostokartta antaisi Helsingillekin vähän lisää metropolin tuntua, vaikka kyseessä ei olisikaan metro vaan raitiovaunu – kunhan palvelutaso ainakin vaihtojen helppouden ja vuorovälien osalta vastaisi suurempien kaupunkien metroja.

Kuvassa yllä on pala Helsingin raitiovaunuliikenteen uudesta linjakaaviokartasta. Kokonainen kartta on kommenteissa (se mahtuu sinne paremmin, koska kommenttipalsta on blogimerkintäosuutta leveämpi).