AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Helsingin uusi raitiovaunukartta

30.8.2010 klo 16.19 | Niko Lipsanen

aiheet yhteiskunta,

sijainnit helsinki,

Helsingin raitiovaunukartta

Huomasin eilen raitiovaunussa, että seinällä oli kovin uuden näköinen kartta Helsingin raitiolinjoista. Kartta näytti suurten metropolien metrokartoilta. Raitiovaunulinjasto esitetään siinä kaaviona, jonka avulla voi helposti tarkastella verkoston sisäistä logiikkaa, mutta ei paikallistaa pysäkkien sijaintia kaupungin kartalla.

Ensimmäinen reaktioni olikin, että eihän se noin toimi. Tuollainen kaavio edellyttää, että matkustaja tietää, minkä nimiselle pysäkille hän on menossa. Metrossa näin yleensä onkin, mutta ei välttämättä raitiovaunussa. Raitiovaunulla matkustettaessa etsitään ensin kartalta kohde, jonne ollaan menossa, ja sitten katsotaan, millä linjalla niille kulmin pääsee.

Ei kuitenkaan ole pakko rajoittua vain siihen, mikä toimii nyt. Metromainen selkeys parantaisi raitiovaunujen käytettävyyttä ja nostaisi niiden imagoa. Uusi, kaaviomaisempi linjastokartta voisi olla siinä avuksi.

Raitiovaunun brändäys metromaisemmaksi helpottaisi erityisesti matkailijoiden liikkumista. Metroillahan on helppo matkustaa kaupungissa kuin kaupungissa, mutta busseilla ja raitiovaunuilla kulkeminen edellyttää aina enemmän reittien ja aikataulujen selvittämistä. Jos saa eteensä metrokartan näköisen läpyskän, on lupa odottaa, että matkustaminen on metromaisen helppoa.

Pysäkkien nimet olisi tuotava myös katunäkymässä selvemmin esiin. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ne olisi kirjoitettava selvästi nykyistä isommalla tekstillä niin, että raitiovaunussa istuessaankin näkee millä pysäkillä on (pelkkä näyttötaulu raitiovaunun sisällä ei riitä). Samalla pysäkeistä tulisi paikallisia maamerkkejä, jotka helpottaisivat suunnistamista kaupungilla.

Pysäkit olisi merkittävä myös kartoille samaan tapaan kuin metroasematkin. Tässä on toki omat haasteensa keskusta-alueella, jossa pysäkkejä on tihein välimatkoin ja kartalla paljon muitakin kohteita. Onnistuu se silti esimerkiksi Pariisissa, jonka metroverkosto paikoin muistuttaa lähinnä maan alla kulkevaa raitiovaunua.

Ensimmäiseksi pysäkkien nimet olisi saatava turisteille jaettaviin Helsingin keskustan karttoihin sekä Googlen, Bingin, Eniron ym. karttapalveluihin. Silloin voisi kaupungin kartalta katsoa kohdettaan lähimmän pysäkin, ja sitten linjastokaaviosta sen, kuinka sinne pääsee.

Osin olisi syytä nimetä pysäkkejä uudestaankin. Helsingissä yleinen tapa nimetä pysäkki on kutsua sitä sen kadun nimellä, joka risteää reittikadun kanssa pysäkin lähistöllä. Tämä toimii hyvin lähiöissä, joissa bussi kulkee alueen pääkatua pitkin, ja siitä risteää pienempiä, usein varsin lyhyitä katuja. Kantakaupungin ruutukaavaan tuollainen nimeämiskäytäntö ei oikein sovi kuin joidenkin lyhyiden kujien tapauksessa. Olisi parempi nimetä pysäkit pistemäisten kohteiden, kuten aukioiden, kirkkojen tai julkisten rakennusten mukaan.

Tarvittaessa voi vaikka keksiä kokonaan uusia nimiä. Siinä kävisi helposti niin, että ympäröivä kulmakunta saisi vähitellen pysäkin nimen. Tämä ei ole välttämättä lainkaan huono asia, koska tiheämpi nimistö tekee kaupungista luettavamman myös asukkaille (on esimerkiksi helpompi kertoa, että jokin sijaitsee Viiskulmassa kuin kertoa, minkä katujen risteyksen lähellä se on).

Metromainen reittikaavio on kuitenkin myös lupaus metromaisesta palvelutasosta. Se tarkoittaa, että kaikkia reittejä on liikennöitävä niin tiheästi, että vaihdot linjalta toiselle onnistuvat ilman pitkiä odotteluja. Murheenkryyni tässä on erityisesti raitiovaunu 1. Sen eteläinen jatke 1A ei liikennöi ruuhka-aikojen ulkopuolella lainkaan, ja linjan pääosuudellakin vuorovälit kasvavat yli 20 minuuttiin. Viikonloppuisin ykkönen ei kulje lainkaan.

Raitiovaunuverkoston brändääminen metromaisemmaksi parantaisi raitiovaunun käytön selkeyttä ja luultavasti lisäisi myös käyttäjämääriä. Raitiovaunupysäkkien selkeämpi profiloiminen tekisi niistä paikallisia maamerkkejä ja helpottaisi kaupungilla suunnistamista niin turistien kuin paikallistenkin näkökulmasta. Lisäksi metromainen verkostokartta antaisi Helsingillekin vähän lisää metropolin tuntua, vaikka kyseessä ei olisikaan metro vaan raitiovaunu – kunhan palvelutaso ainakin vaihtojen helppouden ja vuorovälien osalta vastaisi suurempien kaupunkien metroja.

Helsingin raitiovaunulinjat kaaviona

Kuvassa on Helsingin raitiovaunuliikenteen uusi linjakaaviokartta (avaa suurempana).

5 kommenttia ja/tai paluuviitettä

  1. tpyyluoma 14.7.2012 klo 12.40:

    Hyviä huomioita. Nimissä voisi siirtyä käyttämään ihan yleisiä nimityksiä, ainakin Kurvi = Vilhovuori. Samoin osaa voisi lyhentää, Marian sairaala = Maria, Meilahden sairaala = Meilahti, Pasilan asema = Pasila, jne.

    Yksi yleinen idea on että kartasta saisi myös selkeämmän niin että korostaisi keskeiset pysäkit isommalla fontilla, esimerkiksi Kamppi mutta ei Sammonkatu.

  2. Niko Lipsanen 17.7.2012 klo 19.43:

    Hyviä kommentteja. Olen samaa mieltä.

  3. scooter59 21.8.2012 klo 17.45:

    Moikka. Näin spårassa tästä uuden version jossa 9 ajaa Länsisatamaan asti, mutta en onnistunut ainakaan vielä kaivamaan sitä esiin HKL:n sivuilta.

  4. scooter59 21.8.2012 klo 17.50:

    Heippa. Löytyihän se päivitetty versiokin sieltä pienen etsiskelyn jälkeen:
    http://www.hsl.fi/FI/aikataulutjareitit/Documents/raitiolinjat_ja_pysakit_13.8.2012.pdf

  5. Anna Lybeck 12.2.2014 klo 10.08:

    Raitiovaunuliikenne- muutokset vuonna 2014 11.2.2014/al

    Säilyttäkää kiertolinja 2 ja 3. Se palvelee sekä helsinkiläisiä, että turisteja mainiolla tavalla. Reitillä on kouluja Alppilassa, kulttuuripaikkoja ja nähtävyyksiä. Esimerkiksi Kauppatori, Kaivopuisto, Agricolan kirkko, Ekbergin kahvila, Rautatieasema, Hakaniementori, Linnanmäki jne. Reitillä ei edes turisti voi eksyä, vaunu tuo takaisin lähtöpaikalle. Ainoa missä turisti ja myös helsinkiläinen menee sekaisin on, että vaunu vaihtaa numeroa alvariinsa.

    Voisi antaa vaunu numero 2 kiertää Rautatieasemalta etelään Kauppatorille-Tehtaankadulle-Bulevardille ja Rautatieaseman kautta Hakaniemen torille ja sieltä Alppilan kautta Töölööseen ja Rautatieaseman kautta taas Kauppatorille jne.
    Sitten voisi antaa vaunu numero 3 kiertää vastakkaiseen suuntaan: Rautatieasemalta Bulevardille-Tehtaankadulle-Kauppatorille ja Rautatieaseman kautta Töölööseen-Alppilaan-Hakaniemen torille ja Rautatieaseman kautta taas Bulevardille jne. Hyvät infotekstit voi antaa vaunun tekstitauluilla. Tämä helpottaisi ihmisten kulkua näillä vaunuilla.

    Linja 8. Voisiko Mechelininkadun jalkakäytävää jakaa pyöräilijöitten ja jalankulkijoitten kesken? Mechelininkadulla ei yleensä ole hirveän paljon jalankulkijoita. Älkää kuitenkaan kaatako arvokkaita ja kauniita puita, jotka tuottavat tärkeätä happea kaupunkiimme!
    Eikö joukkoliikenne pitäisi palvella ihmisiä? Mieluummin lisätkää pysäkkejä, älkää vähentäkö niitä! Priorisoikaa tiheitä pysäkkivälejä, ei vaunujen kovaa vauhtia.

    Joukkoliikennettä pitää suosia ja parantaa ja ihmisiä ajatella ja palvella. Hieno idea, että ihmiset saavat ilmaista mielipidettä asiasta! Minulla esimerkiksi ei ole autoa, käytän joukkoliikennettä paljon. Toivottavasti suunnittelijat voivat ottaa huomioon näitä mielipiteitä.

    Ystävällisin terveisin!
    Anna Lybeck

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Helsingin uusi raitiovaunukartta

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan