ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kaikki suomen sanat aakkosesta öylättiin

Kotimaisten kielten tutkimuskeskukseen (Kotus) julkaisemassa nykysuomen sanalistassa on 94 110 sanaa. Aakkosissa ensimmäisenä on aakkonen ja viimeisenä öylätti. Listan lienee kätevä esimerkiksi sanojen oikeinkirjoitusta tarkistettaessa. Sanalistan voi hakea Kaino-aineistopalvelun sivuilta xml-muotoisena. Tiedosto sisältää itse sanojen lisäksi tietoa esimerkiksi sanojen taivutuksesta ja astevaihtelusta.

Sanalistan voi hakea myös Vesa Linja-ahon blogimerkinnästä. Linja-aho on puhdistanut listasta oheistiedot ja xml-merkkauksen, ja jättänyt jäljelle pelkän sanalistan txt-muodossa. Tuon blogimerkinnän kautta itsekin listan juuri äsken löysin.

Homonyymit esiintyvät listassa kahtena tai useampana kopiona. Homonymia tarkoittaa siis tässä yhteydessä sitä, että usealla eri asiaa tarkoittavalla sanalla on yhteinen kirjoitusasu. Sanan kirjoitusmuoto esiintyy siis listauksessa yhtä monta kertaa kuin sillä on eri merkityksiä (esim. kuusi on listassa kahdesti).

Listaa on mielenkiintoista tutkia. Eräs lautapeli kirjoitetaan näköjään suomeksi šakki, mutta hiustenpesuun käytettävä aine on kuitenkin sampoo. Vaikuttaa epäjohdonmukaiselta, mutta ehkä siihen on jokin selitys.

Mukana on myös sanoja, joita en tiennyt suomen kielessä esiintyvänkään. Hassi ei ole vain sukunimi, vaan se myös tarkoittaa jotakin (Urbaanin sanakirjan mukaan joko epäonnistumista tai harmaasieppoa). Sana ainian taas on ilmeisesti vanhahtava, mutta edelleen hyväksytty, versio sanasta ainiaan.

Oikeinkirjoituksen kannalta mielenkiintoista on myös, että sikanauta kirjoitetaan yhteen ilman väliviivaa, mutta sika-nautajauheliha väliviivan kanssa.

On myös hyvä tietää, että sekä peffa että pehva ovat hyväksyttäviä suomenkielisiä sanoja. Talvisista ulkoilmaharrastuksista löytyy kuitenkin vain peffamäki. Pehvamäkeä sanalista ei tunne.

Mielenkiintoista on myös, että pakkoruotsi on päässyt sanalistaan mukaan. Muitakin pakkoja listalla on, mutta ei usein pakkoruotsikeskustelun yhteydessä esiin nostettuja pakkoliikuntaa, pakkomatematiikkaa, pakkouskontoa tai mitään muutakaan pakko-oppiainetta.

Kotuksen sivuilla kylläkin painotetaan, ettei sanalista ”ole tyhjentävä tai auktoritatiivinen luettelo suomen kielen sanoista”, vaan apuväline. Jostakin se varmaan silti kertoo, että oppiaineista vain ruotsi on päässyt mukaan pakko-alkuisten yhdyssanojen listalle.

Erisnimiä listassa ei pääsääntöisesti ole, mutta jostakin syystä ainakin Ahti on päässyt mukaan.

Listan kanssa saisi varmasti vietettyä aikaa pidemmänkin tovin.