ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Talviaika 2010 alkaa lokakuun lopussa

Lumiukkoja

Katso myös: Talviaika 2014

Talviajan etsijät ovat alkaneet jo näkyä blogin hakutilastoissa. Kerrottakoon siis, että kesäaika 2010 päättyy, ja talviaika eli normaaliaika alkaa tänä vuonna aivan lokakuun lopussa. Ajankohta on joka vuosi lokakuun viimeinen sunnuntai, eli tänä vuonna 31.10.2010.

Lokakuun viimeisenä sunnuntaina kelloja siis siirretään tunti taaksepäin. Jos aivan tarkkana haluaa olla, niin kello neljän aikaa käännetään kello takaisin kolmeen ja eletään yksi tunti toiseen kertaan.

Normaaliaikaa kestää taas ensi vuoden maaliskuun viimeiseen sunnuntaihin asti. Kesäaika 2011 alkaa siis 27. maaliskuuta.

Mistäköhän muuten johtuu, että talviaika kestää joka vuosi noin kaksi kuukautta vähemmän kuin kesäaika? Lokakuun lopusta maaliskuun loppuun on viisi kuukautta. Loput seitsemän kuukautta ovat sitten kesäaikaa.

Tämä on varsin nurinkurista, sillä talviaika on kuitenkin normaaliaika, eli silloin kellot näyttävät oikeaa aikaa (tai eivät toki aivan oikeaa, sillä jokaisen paikkakunnan aurinkoaika on tietysti eri, kun taas vyöhykeaika on koko aikavyöhykkeellä sama). Eikö kuitenkin olisi luontevampaa, että normaaliaika olisi ajallisesti pidempi kuin epänormaaliaika?

Ei kesä sillä pitene, että kesäaika on talviaikaa pidempi.

Vielä luontevampaa tietysti olisi, jos luovuttaisiin koko kellojen kääntelystä. Ei siitä kuitenkaan tällä kertaa sen enempää, sillä olen siitä jo lähes joka vuosi marmattanut aina kelloja siirrettäessä.

Viime talvena lunta ja pakkasta riitti. Kuvassa on talvinen näkymä helsinkiläisestä puistosta. Katso tarkemmat tiedot kuvan sivulta.

Maantieteilijän matkakuvat

Tähän artikkeliin on jätetty yksi kommentti tai paluuviite.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. PaulaToivonen 16.2.2011 klo 12.15:

  Hei!

  Täsmälleen samaa mieltä olen siitä, että luontevinta olisi luopua kesäajasta kokonaan ja siirtyä normaaliaikaan! Toiseksi paras vaihtoehto olisi olla kesäajassa ympäri vuoden, kuten nyt on Venäjällä päätetty tehdä. Näin aamu-unisena olen kokenut, että vapaa-ajastani varastetaan joka kevät lukemattomia tunteja, koska joudun nukkumaan univelkoja pois viikonloppuisin tai ottamaan ”torkut”, jopa 2 tuntia, kun olen tullut töistä kotiin. Joudun nukkumaan kesäaikana enemmän kuin talvella, koska paras aamu-uni katkeaa kellojen siirtämisen takia. Että siinä se valoisien kesäiltojen ihanuus!

  Kukahan aloittaisi kampanjan normaaliaikaan palaamisesta, vai onko jo olemassa jokin lista, mihin voisi mielipiteensä käydä kirjaamassa? Ja kuka poliitikko ottaisi ajaakseen tämän asian, mikä ei ole suinkaan merkityksetön ihmisen hyvinvoinnille. Itselläni tämä kesäaikaan siirtyminen on käynyt vaikeammaksi vuosi vuodelta ja sen vuoksi olen aloittanut lomanikin useana vuotena jo toukokuun puolivälissä, koska olen ollut niin väsynyt. Vasta syyskuussa alan tottua tähän väärään aikaan ja paluu normaaliaikaan tuntuu kuin saisi lahjan, lisäaikaa päivään! Toivon tosiaankin, että päättäjät ajattelisivat kansan terveyttä ja päätettäisiin palata normaaliaikaan mahdollisimman pian.

  Tässä minun marmatukseni!