ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Talviaika 2010 alkaa lokakuun lopussa

Lumiukkoja

Katso myös: Talviaika 2014

Talviajan etsijät ovat alkaneet jo näkyä blogin hakutilastoissa. Kerrottakoon siis, että kesäaika 2010 päättyy, ja talviaika eli normaaliaika alkaa tänä vuonna aivan lokakuun lopussa. Ajankohta on joka vuosi lokakuun viimeinen sunnuntai, eli tänä vuonna 31.10.2010.

Lokakuun viimeisenä sunnuntaina kelloja siis siirretään tunti taaksepäin. Jos aivan tarkkana haluaa olla, niin kello neljän aikaa käännetään kello takaisin kolmeen ja eletään yksi tunti toiseen kertaan.

Normaaliaikaa kestää taas ensi vuoden maaliskuun viimeiseen sunnuntaihin asti. Kesäaika 2011 alkaa siis 27. maaliskuuta.

Mistäköhän muuten johtuu, että talviaika kestää joka vuosi noin kaksi kuukautta vähemmän kuin kesäaika? Lokakuun lopusta maaliskuun loppuun on viisi kuukautta. Loput seitsemän kuukautta ovat sitten kesäaikaa.

Tämä on varsin nurinkurista, sillä talviaika on kuitenkin normaaliaika, eli silloin kellot näyttävät oikeaa aikaa (tai eivät toki aivan oikeaa, sillä jokaisen paikkakunnan aurinkoaika on tietysti eri, kun taas vyöhykeaika on koko aikavyöhykkeellä sama). Eikö kuitenkin olisi luontevampaa, että normaaliaika olisi ajallisesti pidempi kuin epänormaaliaika?

Ei kesä sillä pitene, että kesäaika on talviaikaa pidempi.

Vielä luontevampaa tietysti olisi, jos luovuttaisiin koko kellojen kääntelystä. Ei siitä kuitenkaan tällä kertaa sen enempää, sillä olen siitä jo lähes joka vuosi marmattanut aina kelloja siirrettäessä.

Viime talvena lunta ja pakkasta riitti. Kuvassa on talvinen näkymä helsinkiläisestä puistosta. Katso tarkemmat tiedot kuvan sivulta.

Maantieteilijän matkakuvat