Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin
WordPress-käyttäjän ohjeet päivitetty
8.11.2010 klo 22.11 | Niko Lipsanen

WordPress on suosittu blogimoottori, joka taipuu julkaisualustaksi moneen muuhunkin käyttöön. Vaikka se onkin varsin yksinkertainen ja suoraviivainen käyttää, niin katsoin reilut pari vuotta sitten tarpeelliseksi kirjoittaa WordPress-käyttäjän ohjeet.
Ohjeissa ei kerrota mitään blogin asentamisesta, ulkoasuteemojen muokkaamista tai muusta sellaisista aiheista, jotka kuuluvat blogin ylläpitäjälle. Ohjeet on tarkoitettu avuksi niille, jotka kirjoittavat artikkeleita WordPress-blogeihin ja haluavat tietää, kuinka se tehdään, ja kuinka artikkeleihin lisätään kuvia ja muita medioita, kuten vaikkapa videoita.
Usein ylläpitäjä ja sisällöntuottaja ovat sama henkilö, mutta esimerkiksi järjestöjen blogeissa roolit ovat usein ainakin jossakin määrit eriytyneet. Ylläpitäjä ei välttämättä tuota kaikkea sisältöä. Tällaista tarkoitusta varten nämäkin ohjeet alunperin tein. Piti tehdä ohjeistus Sinivihreiden kokoomuslaisten blogin kirjoittajille. Katsoin paremmaksi tehdä ohjeesta samantien sen verran yleisluontoisemman, että se soveltuu myös muille.
WordPress on nopeasti kehittyvä alusta, ja reilussa kahdessa vuodessa uusia versioita on tullut useita. Käyttöliittymä on muuttunut eri näköiseksi, ja uusia toiminnallisuuksiakin on lisätty. Oli siis tehtävä uudet ohjeet WordPress 3:n käyttäjille.
Jätin vanhatkin ohjeet sivuille siltä varalta, että jossakin on vielä käytössä vanhoja WordPress-versioita. Niidenkin osalta päivitin ohjesivujen ulkoasun.
Uutuutena tein sivuille ohjeet, kuinka lisätä blogiin kuvia Flickristä ja videoita Youtubesta. Lisäksi päivitin ohjeet MS Wordillä kirjoitetun sisällön siirtämisestä WordPressiin (ei suositeltavaa, mutta jotkut haluavat tehdä niin) sekä WordPress-linkkisivun.
Palautetta WordPress-käyttäjän ohjeista voi jättää tämän artikkelin kommentteihin.
Kuvassa on ruutukaappaus WordPress 3.0 -blogin kirjoitustilasta.