ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Lidl uusi maitosuklaansa huonommaksi

25.1.2011 klo 7.27 | Niko Lipsanen

Lidl-suklaa

Lidlin edullinen Fin Carré -maitosuklaa myydään nyt uusitussa muovikääreessä. Se ei sinänsä ole välttämättä huono uudistus, koska aikaisemman paperikääreen sisällä ollut folio tuskin oli kovin ympäristöystävällinen ratkaisu. Valitettavasti muutos ei kuitenkaan jäänyt vain kääreen uusimiseen.

Lidlin maitosuklaa on tähän asti ollut hinta-laatusuhteensa ansiosta yksi eniten kuluttamistani tuotteista. 49 sentillä on saanut sata grammaa varsin kelvollista maitosuklaata. Toki kalliimmalla saa parempaakin, mutta on moni hintavampi jäänyt maultaan huonommaksikin.

Uudessa maitosuklaassa kaakao ei enää maistu kuten ennen. Sen huomaa jo väristä (ks. kuva tämän artikkelin lopussa): vanha suklaa oli paljon tummempaa. Vielä selvemmin sen huomaa kuitenkin mausta. Kaakaon tilalle on tullut makeutta, tai oikeastaan äitelyyttä.

Sekä uuden että vanhan suklaan tuoteselosteessa kuitenkin sanotaan, että kaakaota on vähintään 30 prosenttia. Täysmaitojauhe on kuitenkin vaihdettu rasvattomaan maitojauheeseen ja kermajauhe herajauheeseen. Ehkä maun heikkeneminen johtuu niistä? Mielenkiintoista sinänsä, että vanilliini on korvattu aidolla vaniljalla. Sen luulisi olevan muutos parempaan.

Vanhassa suklaakääreessä ei ole ravintoarvotaulukkoa. Mari epäilikin, että ehkä suklaasta on yritetty tehdä vähärasvaisempaa, kun taulukko on uuteen kääreeseen laitettu näkyviin. Rasvan määrä on saatu kirittyä juuri ja juuri alle 30 gramman (sitä on sadan gramman levyssä nyt 29,6 g).

Muutos osuu myös yhteen makeisveron tulon kanssa. Lidl ei ole ainakaan vielä nostanut suklaansa hinta. Kyse tuskin kuitenkaan on siitä, että Lidl vastaisi veroon hinnankorotuksen sijaan laatua pudottamalla. Kyseinen veromuutoshan koskee kuitenkin vain Suomea, mutta Lidl myynee samaa suklaata ympäri Euroopan.

Omissa kulutustottumuksissani tämä muutos tarkoittaa sitä, että Lidlin maitosuklaa eksyy ostoksiini entistä harvemmin. Se voi tarkoittaa myös sitä, että käyn harvemmin koko Lidlissä, sillä onhan edullinen hyvä suklaa ollut yksi tärkeä syy mennä juuri sinne. Kampin kautta kotiin tullessa ruokakaupaksi valikoitunee jatkossa useammin Lidlin lähellä sijaitseva K-Supermarket.

Täytyy toivoa, että muutkin asiakkaat eri puolilla Eurooppaa huomaavat suklaan laadun heikkenemisen ja jättävät sen ostamatta. Voihan se vaikka olla, että vanha suklaalaatu palaa takaisin valikoimiin, jos uuden menekki putoaa.

Kuvassa yllä on Lidlin vanha ja uusi suklaalevy vierekkäin kääreissään, ja alla kääreet purettuna. Otin kuvat 23.1.2011 (kuvien lisenssi).

Lidl-maitosuklaa