ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kesäaika 2011 alkaa sunnuntaina 27.3.

Tietyömaa

Katso myös: Kesäaika 2014

Kesäaika alkaa tänäkin vuonna maaliskuun viimeisenä sunnuntaina. Tarkemmin ilmaistuna normaaliaika päättyy ja kesäaika 2011 alkaa sunnuntaina 27.3. klo 3.00 aamuyöllä, jolloin kelloja siirretään tunti eteenpäin.

Kesäaika päättyy lokakuun viimeisenä sunnuntaina 30.10.2011 klo 4.00, jolloin kelloja siirretään tunti taaksepäin. Silloin siirrytään takaisin talvi- eli normaaliaikaan.

Olen tässä blogissa kirjoittanut jo useamman kerran siitä, miksi kellojen siirtely suuntaan ja toiseen on mielestäni huono idea. Tällä kertaa pohdin kuitenkin sitä, että jos kellojen siirtelystä luovuttaisiin, niin kumpaa aikaa olisi parempi käyttää: kesä- vai talviaikaa?

Talviaika olisi luonteva valinta siksi, että se on kuitenkin normaaliaika. Keskipäivä ei sattumalta ole siinä kohtaa vuorokautta kuin se on, vaan se on silloin, kun aurinko on korkeimmillaan. Keskiyö taas on auringonlaskun ja -nousun puolivälissä.

Paitsi tietysti, ettei näin tosiasiassa ole, koska käytössä ovat aikavyöhykkeet. Esimerkiksi Helsingissä aurinko on korkeimmillaan noin klo 12.20 normaaliaikaa, mutta vasta noin klo 13.20 kesäaikaa.

Ympärivuotisesta kesäajasta olisi taas se ilo, että valoisaa aikaa olisi iltaisin tunti pidempään. Aamulla sitä olisi vastaavasti tunti vähemmän.

Vaikka minulle olisikin enemmän käyttöä illan kuin aamun valoisille tunneille, niin olen sitä mieltä, että olisi parempi käyttää normaaliaikaa ympäri vuoden. Ei se, että normaaliaikakin on aikavyöhykkeiden vuoksi pielessä riitä perusteluksi sille, että kellonaikojen pitäisi olla vielä enemmän pielessä, kuten ne nyt kesäisin ovat. Onhan se aika pielessä (sic!), jos keskipäivä onkin oikeasti vasta yhden jälkeen iltapäivällä.

Kuvassa on tuttu kesäinen näky: tietyömaa. Otin kuvan Sammatissa 8.6.2010.

Maantieteilijän matkakuvat

Tähän artikkeliin on jätetty 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Aimo Inkinen 16.3.2011 klo 6.55:

  kestääkö kesäaika todella vain kolme päivää????

 2. Niko Lipsanen 16.3.2011 klo 9.38:

  Hups. Päiväykseen oli päässyt virhe kuukauden kohdalle. Kesäajan oikea päättymisaika on tietysti 30.10.2011, joka on nyt korjattu tekstiin. Sanallisesti ilmaistu ajankohta sentään meni oikein.