ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

R-Kioskeja voisi olla tiheämmässäkin

Tehtaankadun R-Kioski, Helsinki

R-Kioskit ovat uusimassa ilmettään. En tiedä, kuinka kauan sitten muutos on alkanut, mutta nyt se on ehtinyt tänne Helsingin eteläisiinkiin osiin. Kotiani lähin R-kioski muutti hieman lähemmäksi Tehtaankadulle ja avasi ovensa ketjun uudessa kuosissa.

Pidän Ärrän konseptista ja etenkin luovasta tavasta yhdistellä siihen uudenlaisia palveluita. Junalipun olen joskus R-kioskin tiskiltä hakenutkin. Ärräpakettia en ole kokeillut, mutta sekin vaikuttaisi olevan perinteistä postipakettia joustavampi.

Uuden kioskin ikkunassa lukee isolla ”Herkkupaikka” ja ”Delitori”. Onko R-Kioski nyt siis astumassa kahviloiden reviirille? Se olisi tietysti ikävää, jos Ärrä kuihduttaisi läheltään perinteiset kahvilat pois, mutta toisaalta kilpailu kyllä yleensä piristää alaa kuin alaa.

Toteutus näyttää kuitenkin siltä, että Ärrä kilpailee kahviloiden lähinnä take away -tuotteissa. Uuteenkaan kioskin ei ole tehty sellaista tilaa, joka houkuttaisi jäämään sinne tee- tai kahvikupillisen ääreen. Hyvä kuitenkin, että mahdollisuus siihen kuitenkin on. Jos lähistöllä ei ole muuta kahvilaa, niin parempi tuokin kuin ei mitään.

R-Kioskit tosin sijoittuvat usein sen verran hyville liikepaikoille, että kulmilla on oikeita kahviloitakin. Luulisi, että yhdistelemällä monia erilaisia palveluita yhdeksi kokonaisuudeksi olisi mahdollista toteuttaa ne sellaisessakin paikassa, missä mikään niistä yksin ei kannattaisi. Mutta tietysti Rautakirjakin sijoittaa kioskinsa mieluiten sellaisiin paikkoihin, joissa ihmisiä liikkuu paljon.

Täällä Etelä-Helsingissäkin Ärräverkosto on turhan väljä, vaikka kantakaupungissa ollaankin. Minua lähin piste, tuo kuvassa näkyvä Tehtaankadun R-Kioski, on noin kilometrin päässä. Ei siellä usein pistäytyä viitsi, jos ei asiaa muuallekin. Lisäksi kioski on sellaisessa suunnassa, jonne harvoin on muuta asiaa. Tänne Helsinginniemen lounaiskulmalle mahtuisikin varmasti ainakin yksi R-Kioski lisää.

Kilpailu tekisi silti hyvää myös kioskialalle. Rautakirja dominoi suomalaista kioskibisnestä vähän liikaakiin. Kilpailijoina on lähinnä ketjuuntumattomia pikkukioskeja, jotka ovat kyllä usein varsin sympaattisia, mutta eivät kykene yhtä laajaan valikoimaan tai samalla tavalla yhdistelemään erilaisia palveluita kuin Ärrä. Luulisi maassa olevan tilaa toisellekin kioskiketjulle.

R-Kioskista kuitenkin vielä sen verran, että se on myös hyvä paikka bongata uutuustuotteita – ainakin, kun suklaasta tai makeisista on kyse. Viimeksi mukaan tarttui kaksi levyä Maraboun uusia hedelmäsuklaita (Caribbean ja Mango). Karibiasuklaassa on kookosta ja banaania ja mangosuklaassa tietysti mangoa. Pidän kovasti niin trooppisista hedelmistä kuin suklaastakin, ja hyvin ne sopivat myös yhteen. Uskallan suositella.

Kuvassa on äskettäin avattu R-kioski osoitteessa Tehtaankatu 11. Otin kuvan 16.5.2011.

Tähän artikkeliin on jätetty 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Jyri Väätäinen 27.5.2011 klo 19.29:

  Enpä ole R-kioskeissa juuri käynyt. Minusta hintataso on siellä aika korkea, joten kynnys mennä sinne on myös samanlainen. Lidlissä tulee käytyä useastikin. :)

 2. Niko Lipsanen 27.5.2011 klo 23.20:

  Onhan Ärrät vähän kalliita. Siksi niiden kilpailuetu onkin se, että niitä on tiheämmässä kuin vaikkapa Lidlejä. Maksaa vähän enemmän, niin ei tarvitse kävellä niin pitkälle.

  Nyt se ei tosin täällä meidän kulmilla toteudu. Lidliin on toki vielä pidempi matka kuin Ärrälle, mutta lähempänä on useampikin muu ruokakauppa.