ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Pastafarit haluavat parodiansa uskonnoksi

Lautasellinen pastaa

Pastafareiksi itseään kutsuvat parodiauskonnon harjoittajat ovat olleet viime päivinä julkisuudessa, kun yksi heistä sai pitkällisen yrittämisen jälkeen esiintyä ajokorttikuvassaan pastasiivilä päässään (IL 14.7.11, BBC 14.7.11). Kyseinen pastafari, itävaltalainen etunimikaimani Niko Alm, oli jostakin lukenut, että päähineet hyväksytään virallisissa kuvissa uskonnollisin perustein.

Manfred Reinthaler Wienin poliisista sanoo kuitenkin, ettei kuvaa hyväksytty uskonnollisin perustein, vaan siksi, että kohteen kasvot näkyvät kuvassa kokonaan siivilästä huolimatta. Alm joutui kuitenkin hankkimaan lääkärintodistuksen todistaakseen olevansa psykologisesti soveltuva ajamaan autoa. Hyvä niin – minustakin on aiheellista tutkituttaa pää vähän tarkemmin, jos joku haluaa ajokorttiinsa kuvan itsestään siivilä päässään.

Uskonnollisin perustein Almin vaatimusta ei olisi voinut hyväksyä, koska pastafarianismi ei ole uskonto vaan parodia kristillisestä kirkosta.

Almin väite siitä, että hänen ”uskontonsa” vaatisi häntä käyttämään pastasiivilää päähinenään, on pastafarianismin opin vastainen. Liikkeen sivuilla sanotaan:

By design, the only dogma allowed in the Church of the Flying Spaghetti Monster is the rejection of dogma. That is, there are no strict rules and regulations, there are no rote rituals and prayers and other nonsense.

Lentävän spaghettihirviön kirkolla ei siis ole muuta dogmaa kuin se, ettei dogmaa ole, eikä siten mitään ehdottomia sääntöjäkään. Alm olisi voinut hyvin katsoa liikkeensä sivuilta asian itsekin ja todeta, ettei pastafarianismi todellakaan vaadi häntä pitämään siivilää päässään. Alm osoittaa määräyksen pätemättömyyden itsekin esiintymällä blogissaan kuvissa, joissa hänellä ei ole pastasiivilää päässään.

Seuraavaksi Alm aikoo saada Lentävän spagettihirviön kirkolle tunnustuksen virallisena uskonnollisena organisaationa kotimaassaan Itävallassa. Siihenkään ei tietysti ole mitään perusteita, koska uskontoparodiaa ei ole syytä pitää uskontona.

Jos joku ei ole vakuuttunut siitä, että kyseessä on parodia, niin kannattaa vilkaista esimerkiksi aihetta käsittelevä wikipediasivu (epäilevämpien kannattaa katsoa myös keskustelusivu). Koska tuo ei välttämättä riitä todistukseksi virallisissa yhteyksissä, niin Itävallan viranomaiset voivat aina tilata lausunnon joltakulta soveltuvalta uskontotieteilijältä. Lausunnon kustannukset voinee sen jälkeen veloittaa Almilta.

Joku pastafari varmaankin loukkaantuu siitä, että olen valinnut blogimerkintään kuvaksi lautasellisen makaronia. Pastafarien jumalhahmo kun on kuitenkin Lentävä spagettihirviö eikä mikään makaroniateria. Jään odottamaan haastetta oikeuteen vastaamaan syytöksiin uskonrauhan rikkomisesta.

Alla on liikkeen itsensä käyttämä logo, joka on muunnelma kristillisestä kalasymbolista.

Pastafarianismi

Kuva pastalautasesta on omani, tarkemmat tiedot kuvan sivulla. Kuva Lentävästä spagettihirviöstä on peräisin Wikipediasta.