ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kiovan Äiti Kotimaa -patsas

Kiovan Äiti Maa -patsas

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, vähän keskustan ulkopuolella, on valtava Äiti Maa (tai ”Äiti Kotimaa”, Batkivštšyna-Maty) -patsas. Hissillä olisi päässyt kuulemma ylöskin, mutta olimme paikalla sen verran illasta, että patsaan sisätilat olivat menneet jo kiinni. Ulkoa sitä toki sai katsella.

Onkohan tällaisia neuvostoaikoina rakennettu moneenkin paikkaan? Armenian pääkaupungissa Jerevanissa on vähän samantapainen, siellä nimeltään ”Äiti Armenia”. Kiovan patsas on kuitenkin 62-metrisenä paljon kookkaampi (Äiti Armenian korkeus on vain 23 metriä).

Patsaan juurelle kuljettiin toisen, vähän pienemmän monumentin läpi. Sen seiniin oli kaiverrettu voitokkaita neuvostosotilaita taistelemassa toisessa maailmansodassa, tai kuten Neuvostoliitossa sanottiin, ”suuressa isänmaallisessa sodassa”.

Lähellä oli myös sodanaikaisten panssarivaunujen näyttely, jonka kävimme katsomassa. Meille paikkoja näyttänyt paikallinen mies oli tankeista kovasti ylpeä ja kysyi, että oliko meillä Suomessakin sellaisia sodan aikana. Olisin kertonut, että olihan niitä, mutta laitettiin kovasti hanttiin, niin menivät pois. Huono venäjäntaitoni ei kuitenkaan riittänyt tuon ilmaisemiseen, joten pidin suuni kiinni.

Wikipediassa kerrotaan, että patsaan miekkaa olisi jälkikäteen vähän lyhennelty. Tämä siksi, että sen kärki nousi korkeammalle kuin läheisen Kiovan luolaluostarin (Kijevo-Petšerska lavra) risti. Hyvä, pitäähän sitä jokin arvojärjestys olla. Hieno kohde on tuo kyseinen luostarikin.

Patsaan näköalapaikalta olisi varmasti ollut komeat näkymät Kiovan yli ja Dnepr-joelle, joten vähän harmi, ettei ehditty sisään. Komea se oli ulkoakin katsottuna – yksi esimerkki neuvostohallinnon suuruudenhullusta mahtipontisuudesta.

Otin kuvan Äiti Kotimaa -patsaasta Kiovassa 9.6.2011 (kuvan lisenssi).

Maantieteilijän matkakuvat

Tähän artikkeliin on jätetty 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. Mari 8.9.2011 klo 0.13:

  toi patsas oli kyllä ihan komea nähtävyys!

 2. Kauko 15.12.2013 klo 20.15:

  Näitä neuvostoajan ”Äiti Synnyinmaa” -patsaita on Jerevanin ja Kiovan lisäksi ainakin Tbilisissä sekä Volvogradissa.