ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Syyspäiväntasaus 2011 on perjantaina 23.9.

Päivän kulku syyspäiväntasauksen aikaan

Katso myös: Syyspäiväntasaus 2012

Syyspäiväntasaus 2011 on Mielikin, Minsan ja Miisan päivänä, joka on perjantai 23. syyskuuta.

Päivämäärä vaihtelee vuosittain ollen joko syyskuun 22. tai 23. Vaihtelu johtuu siitä, että gregoriaarinen kalenteri ei aivan pysy Maapallon kiertoliikkeen tahdissa Auringon ympäri. Viime vuosisadalla tasauksen yleisin päivämäärä oli 23.9., mutta tällä vuosisadalla se osuu useammin 22. päivän puolelle. Tähän on yksinkertainen selitys.

Päiväntasaukset siirtyisivät kalenterissa muutoin vähitellen eteenpäin, mutta joka neljäs vuosi karkausvuosi palauttaa ne takaisin lähtöpisteeseen – tai itse asiassa vähän ylikin.

Ylikorjaantumisen takia karkauspäivä ei tarkalleen ottaen ole joka neljäs vuosi, vaan täydet sataluvut eivät pääsääntöisesti ole karkausvuosia. Tähän sääntöön poikkeus on kuitenkin se, että 400:lla jaolliset vuodet ovat karkausvuosia.

Vuosi 2000 oli siten karkausvuosi, kuten ”joka neljäs vuosi” -pääsäännön perusteella tavanomaiselta vaikuttikin. Kyse oli kuitenkin tosiasiallisesti kerran 400 vuodessa esiintyvästä poikkeuksen poikkeuksesta.

Vuoden 2000 ”ylimääräisen” karkausvuoden johdosta kalenterissa on nyt hieman ylikorjausta päällä. Siksi syyspäiväntasauksen yleisin päivämäärä siirtyy syyskuun 23:nnesta päivän aikaisemmaksi. Tilanne korjautuu, kun karkauspäivä vuonna 2100 jätetään taas normaaliin satavuotistapaan välistä pois.

Syyspäiväntasauksen tarkka aika tänä vuonna on 23.9.2011 klo 12.04 Suomen aikaa.

Kuvassa on esitetty päivän kulku päiväntasauksen aikaan 70. leveyspiirillä eli Suomessa noin Nuorgamin korkeudella. Kaavion on laatinut Wikimedia Commonsin käyttäjä Tauʻolunga.

Maantieteilijän matkakuvat

Tähän artikkeliin on jätetty yksi kommentti tai paluuviite.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

 • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
 • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
 • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
 • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
 • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
 • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
 • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
 • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
 • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä
 1. sakari pendolin 23.9.2011 klo 10.41:

  Ihan mielenkiintoista varsinkin minulle, joka olen syntynyt 23.9.52 syyspäivän tasauksen päivänä; jotain erinomaista minussa näinollen täytyy olla, sillä vain minä olen MINÄ ja kaikki muut ovat vain sinuja, teitä ja heitä..hehe, siitäs saitte !