ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Paahdettu matee maistuu pehmeämmältä

1.10.2011 klo 23.01 | Niko Lipsanen

Paahdettu matee

Kuten teestä, myös mateesta on saatavilla sekä vihreä että musta versio. Mateen ollessa kyseessä tummempaa väriä ei kuitenkaan tehdä fermentoimalla vaan paahtamalla.

Paahdetun, mustan mateen maku on pehmeämpi kuin vihreän. Vihreäkin kyllä pehmenee useammalla haudutuksella, mutta paahdettu matee on pehmeää ja aromikasta heti ensimmäisellä kerralla. Toisaalta paahdetusta versiosta ei useampia haudutuksia kannata edes ottaa, sillä seuraavista tulee vain vetisiä.

Minulle paahdettu versio mateesta on itse asiassa se ensimmäinen, jota maistoin joskus vuosia sitten. Sen jälkeen karvas vihreä matee ei ensin maistunut erityisen hyvältä, mutta sitten siihenkin on tottunut – etenkin kun muistaa huuhdella lehdet ja ottaa useamman riittävän pitkän haudutuksen. Paahdettu matee on helpompi. Sitä ei tarvitse huuhdella ja haudutuskin on nopeampi, 5–10 minuuttia riittää oikein hyvin.

Sanovat mateen auttavan krapulaan. Olen ymmärtänyt, että tämä koskisi nimenomaan paahdettua mateeta. En ole kuitenkaan tästä aivan varma. Itselläni ei ole kokemusta, kun en krapulaa saa (ja näin vanhemmiten ei ole enää ollut kovin paljon yritystäkään).

Jos minun pitäisi valita vihreästä ja mustasta mateesta suosikkini, niin vaikeaksi menisi. Ensimmäisellä haudutuksella musta on ehdottomasti parempi, mutta vihreänkin pehmeä aromi nousee esiin useammalla haudutuskerralla. Onneksi suosikkia ei tarvitse valita, vaan voi juoda vuoroin kumpaakin.

Vihreää mateeta alkaa nykyään olla kauppojen hyllyillä monipuolisesti niin maustettuna kuin maustamattomana. Paahdettua sen sijaan saa usein vielä etsiä vähän enemmän. Helsingissä sitä myy ainakin Parhialan siirtomaatavaraliike Hakaniemen kauppahallissa. Sielläkään sitä ei tosin ole valikoimassa aina.

Paahdettua mateeta saa myös teepusseissa. Pussiversiota myy ainakin Ruohonjuuri, ja sekin menettelee paremman puutteessa.

Kuvassa on paahdettua mateeta lähietäisyydeltä tarkasteltuna.

Ei vielä yhtään kommenttia tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.