ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Kirkasvalolamppu soveltuu valokuvaukseen

Teetä ja pullaa

Blogia varten tulee usein kuvattua joitakin esineitä tai ruokia tai milloin mitäkin. Yleensä pyrin ottamaan kuvat päivänvalossa, mutta se alkaa vuoden lähestyessä loppuaan olla aina vain harvinaisempaa herkkua. Niinpä kuvia on valaistava jotenkin.

Kameran salamalla harvoin saa hyvää jälkeä. Normaali sisävalaistus taas joko ei riitä tai on omituisen väristä. Esimerkiksi edellisen merkinnän Serla-kuva on otettu vessassa yön pimeydessä pelkkä wc:n oma lamppu valaistuksena (en halunnut herättää vaimoa ryhtymällä vaativampiin valaistusoperaatioihin). Ei siitä erityisen hyvä kuva tullut, mutta kuva kuitenkin.

Onneksi pelastukseksi koituu usein kirkasvalolamppu – tai luonnonvalolamppu, kuten jotkut niitä kutsuvat. Sillä saa varsin tasalaatuista neutraalin väristä valoa, jolla valaista kuvattavat kohteet.

Oheinen kuva teemukista ja pullista on valaistu kirkasvalolampulla. Samaa valaisua on käytetty myös muiden muassa kuvissa Prodigen näppäimistöstä ja kookossoijarouhemössöstä. Kaikissa on ollut käytössä sama Elta kirkasvalolamppu, joka tuossa kookossoijakuvassa hieman kulmastaan näkyykin.

Kirkasvalolampun etuja salamavaloon verrattuna on, että valo on helpompi arvioida jo kuvattaessa. Jos käytössä on avustaja, joka pitää valoa, niin se on myös helpompi suunnata kohteeseen eri suunnasta kuin kameran salamalaitetta käytettäessä. Toki jos käytössä on studiosalamat, niin silloin salamavaloakin on helppo suunnata, mutta eipä sellaisia monella harrastajalla käytössään ole.

Valon tasaisuuden ja jatkuvuuden ansiosta kirkasvalolamppu soveltuu myös videokuvaukseen, missä normaalista salamavalosta ei ole juurikaan apua.

Huono puoli on se, etä kirkasvalolamppu pitää olla kytkettynä kiinni sähköliitäntään, mikä rajoittaa sen käyttömahdollisuudet sinne, missä on sähköä. Sisätiloissa valaisua tosin useimmin tarvitseekin. Kirkasvalolamput ovat usein myös sen verran suurikokoisia, ettei niitä ole erityisen kätevä kanniskella mukana. Lähinnä sellaista tuleekin siksi käytettyä kotona.

Aivan halpoja laitteita kirkasvalolamput eivät ole, mutta jos sellainen kotonta löytyy, niin suosittelen kokeilemaan myös valokuvaukseen. Tulokset eivät välttämättä ole lainkaan hassumpia. Voi tosin olla, että tässäkin tapauksessa laitteiden välillä on eroja.

Kirkasvalolamppua näyttää kokeilleen myös Opettelen digikuvaamaan -blogin kirjoittaja. Bloggaus on valitettavasti jäänyt vain yhteen kuukauteen viitisen vuotta sitten.

Kuvassa on kupillinen teetä ja kolme pullaa pöydällä valaistuna kirkasvalolampulla.

Tähän artikkeliin on jätetty 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä.

Uusimmat artikkelit

Keskeisimmät aihepiirit

  • Kulttuurit - savolais- ja karibialaisjuttuja, kieliasiaa ym.
  • Kulutus - tavaroita, syömisiä ja ostotottumuksia
  • Kuulumiset - blogin henkilökohtaista-osasto
  • Matkat - matkajuttuja ja reissuvalokuvia
  • Paikat - sijainnilliset merkitystihentymät
  • Uskonto - kristinuskosta, ateisteista, joskus islamistakin
  • Web - blogit, WordPress ja muuta nettijuttua
  • Yhteiskunta - politiikasta ja maailman toimimisesta
  • Ympäristö - valintoja ja ympäristöpähkäilyä