ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Prodigen näppäimistö ottaa kantaa

Prodige langaton näppäimistö

Ostin kesällä Verkkokauppa.comista Prodige-merkkisen valkoisen langattoman näppäimistön. Siinä on sekä hyviä, huonoja että omituisia puolia. Aloitetaan vaikka niistä hyvistä.

Langattomuus on tietysti etu sinänsä, johto olisi vain tiellä. Myös valkoinen väri on etu: yöllä työskennellessä näppäimet näkee näytöstä kajastavalla valolla eikä siten välttämättä tarvitse muuta valonlähdettä.

Kolmas etu on se, että näppäimistön asettelu on uuden SFS-standardin mukainen. Näppäimistöltä löytyvät suoraan niin tanskalaisten ja norjalaisten käyttämät æ ja ø -kirjaimet kuin myös islantilaiset ð ja þ. Itselleni olennaisempaa on kuitenkin se, että hatulliset merkit, kuten š ja ž, on helppo tehdä. Niitä tarvitsee esimerkiksi translitteroitaessa venäläisiä nimiä suomenkieliseen tekstiin.

Neljäs etu on se, että Prodigen näppäimistö on kätevän kokoinen. Siinä ei ole mitään turhia multimedianäppäimiä, jotka kasvattaisivat laitteen ulkomittoja. Näppäimistö on myös varsin ohut, mutta silti tukevan oloinen.

Huonojakin puolia on, eivätkä ne valitettavasti ole edes aivan vähäisiä. Ongelmana on, että näppäimet juuttuvat välillä alas. Kun pitäisi kirjoittaa vain yksi t-kirjain, niin niitä saattaakin tulla rivi. Välillä käy myös niin, että jotakin näppäintä saa takoa, että siitä saa ulos kirjaimen. Tällä hetkellä tuo ongelma on a-kirjaimen kanssa. Se ei kuitenkaan esiinny koko ajan. Välillä a tulee ongelmitta, välillä pitää takoa.

Ensi alkuun jonkinasteinen ongelma oli myös se, että Enter-näppäin on vain yhden rivin korkuinen. Piti vähän aikaa totutella, että siihen osui. Tuo ongelma on kuitenkin poistunut käytön myötä.

Ja sitten se omituinen ominaisuus: Prodige on liittänyt näppäimistöönsä voimakkaan uskonnollisen kannanoton. Näppäimistössä on puolikuun merkillä kuvattu islamnäppäin. Kun sitä painaa, menee näyttö pimeäksi ja tietokone johonkin horrostilaan. Musiikkikin lakkaa soimasta.

Näinhän se tietysti on: islam tuo pimeyden. On kuitenkin varsin rohkea teko Prodigelta tuoda tuo kannanotto noin suoraviivaisesti osaksi näppäimistöä.

Valitettavasti se islamnäppäin on sellaisessa kohdassa (ks. oheisen kuvan oikea yläreuna), että sitä usein painaa vahingossa esimerkiksi näppäimistöä siirrellessä. Sen jälkeen pitää käynnistää kone horroksesta virtakytkimen kautta. Prodige voisi tuoda näppäimistön seuraavaan versioon uuden näppäimen, jolla kone herätettäisiin jälleen henkiin. Tällaisen ylösnousemusnäppäimen tunnukseksi sopisi hyvin risti.

Kuvassa on osa Prodigen valkoisesta langattomasta näppäimistöstä. Artikkelissa mainittu islamnäppäin näkyy kuvassa oikealla ylhäällä.