ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Raitiovaunusta 1 Etelä-Helsingin jokeri

Raitiovaunu 1A, Tehtaankatu

Etelä-Helsingin raitiovaunu- ja bussilinjoja suunnitellaan uusiksi. Suunnitelmaan oheistetusta linjakartasta puuttuu Eirasta Käpylään kulkeva raitiovaunu 1A. En ole varma, tarkoittaa tämä sitä, että linjaa oltaisiin lopettamasta. Voihan se puuttua kartasta myös siksi, että siihen ei esitetä muutoksia.

Lienee kuitenkin selvää, että jotakin kyseiselle linjalle on tehtävä. Nykyisin se kulkee vain ruuhka-aikaan ja jää monelta siksi kokonaan käyttämättä. Käyttäjämäärätkään eivät taida olla Helsingin raitiolinjojen parhaasta päästä.

Olisi kuitenkin virhe lopettaa yhteys samaan aikaan, kun bussilinja 16 poistetaan Etelä-Helsingistä. Ne palvelevat kummatkin osin samoja matkustustarpeita: molemmilla pääsee Punavuoresta Kauppatorin ja Kruununhaan kautta Hakaniemeen. Kun linja 16 katkaistaan keskustaan, niin osa sen matkustajista siirtyisi todennäköisesti 1A:n käyttäjiksi.

Kehnot poikittaiset yhteydet ovat yksi Helsingin joukkoliikenteen ongelmakohdista. Etelä-Helsingissä ei ole poikittaista yhteyttä lainkaan, mitä monet asukkaat harmittelevatkin. Sellaisen saisi kuitenkin halvalla ja nopeasti jatkamalla raitiovaunun 1A reittiä länteen.

Kaupungin suunnitelmissa on jatkaa raitiolinjaa 6 Hietalahdesta Telakkakatua pitkin Eiranrantaan ja sieltä edelleen Hernesaareen. Rakennettaville uusille kiskoille mahtuisi myös 1A:n jatko. Linjaa voitaisiin jatkaa Telakkakatua pitkin Hietalahteen ja sieltä jo olemassaolevia kiskoja käyttäen aina linjalta 8 piakkoin vapautuvalle Salmisaaren päätepysäkille asti.

Samalla voitaisiin luopua linjatunnuksesta 1A ja jatkaa linjaa ykkösenä Kauppatorilta Salmisaareen. Etelä-Helsingin poikittaiselle raidejokerille kun riittäisi käyttäjiä varmasti myös ruuhka-ajan ulkopuolella.

Ehdotus raitiovaunun 1 reitin jatkoksi
Tarkastele karttaa suurempana

Ykkösen jatko Salmisaareen tarjoaisi yhteyden Etelä-Helsingistä Ruoholahteen sekä vaihdot sieltä Jätkäsaaren raitiovaunuihin, metroon sekä Lauttasaaren ja Espoon suunnan busseihin (tulevaisuudessa Länsimetroon). Ruoholahti itsessäänkin on monen määränpää, sillä onhan siellä esimerkiksi kauppakeskus, Kaapelitehtaan kulttuurikeskus ja oikeustalo. Itämerenkadun itäpäässä taas olisi helppo vaihtaa raitiovaunuun 8, jolla pääsee esimerkiksi Marian sairaalalle. Sinne on tarkoitus siirtää Etelä-Helsinkiä palvelevan Viiskulman terveysaseman toiminnot.

Ruoholahtelaiset ja Ruoholahdessa vaihtavat pääsisivät uudella yhteydellä vastaavasti muun muassa Hietalahden torille, Kaivopuistoon, Olympiaterminaalille ja Kauppatorille.

Päätepysäkin siirto ei vaatisi olemassaolevien ja jo suunniteltujen kiskojen lisäksi välttämättä muita uusia raiteita. Linjaa tosin selkeyttäisi, jos vanhojen yksisuuntaisten 1A:n ja 6:n päättärisilmukoiden kiertämisen sijaan rakennettaisiin korttelin verran uutta rataa Tehtaankadulle ja vähän enemmän Hietalahdenrantaan. Välttämättömiä ne eivät kuitenkaan ole.

Ykkönen kaipaisi jatkoa myös pohjoispäähänsä. Siellä matkustajien määrä kasvaisi, jos linjaa jatkettaisiin Pohjolanaukiolta Oulunkylän asemalla, missä onnistuisi vaihto paikallisjuniin ja jokerilinja 550:een. Sitä varten pitäisi kuitenkin rakentaa uudet raiteet Käpylästä eteenpäin.

Valokuvassa on ns. mannheimilainen raitiovaunu linjalla 1A Tehtaankadulla. Karttaan on merkitty esittämäni linjaus raitiovaunun 1 reitiksi linjan eteläpäässä. Pohjana on käytetty Googlen karttapalvelun Helsingin karttaa.