ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Poikkeusreitit ja HSL:n tiedotus

HSL bussi 16

Helsingin sisäisen liikenteen bussi 16 on ollut pari viikkoa poikkeusreitillä Kruununhaassa. Mariankadulla on jokin liikennettä haittaava työmaa, ja niinpä bussit koukkaavat yhden korttelin lännempää Snellmaninkadun kautta. Poikkeusjärjestely jatkuu ilmeisesti vielä tämän viikon.

HSL:n tiedote aiheesta on hieman epämääräistä ajanilmaisua lukuunottamatta sinänsä selkeä ja yksiselitteinen. Tiedotteessa sanotaan:

Helsingin linja 16 ajaa 23.1. alkaen Snellmaninkatua Mariankadun sijaan. Bussi ajaa poikkeusreittiä noin kolmen viikon ajan. Snellmaninkadulla bussi pysähtyy raitioliikennepysäkeillä.

Myös tiedotteen kartta vahvistaa saman (ks. alempana). Silti yksi asia jää ihmetyttämään.

Snellmaninkadun kahden raitiovaunupysäkin lisäksi poikkeusreitin varrelle jää myös Ritarihuoneen pysäki Aleksanterinkadulla. Jos bussi pysähtyy pysäkeillä Snellmaninkadulla, niin miksei sitten myös Aleksanterinkadulla? Ritarihuoneen kohdalla kun on normaalistikin linjan 16 pysäkki, joka on tärkeä vaihtopysäkki bussin ja raitiovaunujen 4 ja 4T välillä.

Kävipä sitten niin, että tuli tässä poikkeusliikenteen aikana tarvetta käyttää kyseistä vaihtoa matkalla Katajanokan terminaalille ja sieltä takaisin. Etenkin paluumatkalla, kun on Tallinnan-ostoksia mukana, ei viitsisi kovin pitkiä matkoja turhaan kävellä.

16 osui kotimatkalleni jo edellisenä iltana. Tyhjä bussi ei juuri pysäkeillä pysähdellyt, mutta tiedotustaulu bussin etuosassa kertoi Ritarihuoneen sisältyvän matkaohjelmaan. Poistuessani kysyin vielä kuskilta josko kyseinen pysäkki olisi kuitenkin käytössä. Kuski otti esiin reittikarttansa ja yritti ystävällisesti selvittää asiaa. Ilmeisesti hän ei kuitenkaan tiennyt, missä on Ritarihuone. Osoitin sen hänelle kartasta, mutta koska siihen oli kuvattu normaalireitti, emme saaneet asiaan selvyyttä. Kiitin ja sanoin kysyväni aamulla siltä kuskilta, jonka kyytiin vaimon kanssa silloin osuisimme.

Aamuvuoron kuski sanoi, että tietysti bussi pysähtyy Ritarihuoneella. Bussi oli vähän vanhempaa mallia, joten pysäkkitiedotustaulua ei ollut. Painon pysäytysnappia vähän ennen pysäkkiä, mutta kuski ei näyttänyt pysähtymisaikeiselta. Hihkaisusta hän kuitenkin pysäytti bussin ja päästi meidät kyydistä puoli bussinmittaa pysäkin jälkeen.

Illalla palatessamme jäimme 4T:stä Ritarihuoneella pois. Perässä tuli bussi 16, mutta väärään suuntaan. Se pysähtyi pysäkillä jättäen siihen matkustajia. Vähän ajan päästä tulee 16 myös toiseen suuntaan. Huidomme sille pysähdysmerkkiä, ja se vaikuttaakin pysähtyvän, mutta ajaakin sitten ohi. Lisähuitomisella se pysähtyy bussinmitan pysäkin jälkeen. Kuljettaja avaa oven ja huitoo sanoen, ettei tämä ole oikea pysäkki. Ottaa kuitenkin sisään, joten kaikki hyvin.

Pitkä tarina pienestä asiasta, jossa kaikki menee pientä huitomista vaille kohdalleen: miksi siis vaivaudun edes kertomaan?

Jos poikkeusreitin varrelle osuu kolme raitiovaunupysäkkiä, joista bussi pysähtyy kahdella, niin voisiko tiedotteeseen eksplisiittisesti lisätä, että se kolmas ei ole käytössä? Siitä ei olisi paljon lisävaivaa HSL:lle ja se säästäisi hämmennykseltä, että onkohan tiedotteessa vain unohdettu mainita tuo kolmaskin pysäkki.

Vielä parempi tietysti olisi, että pysähdyttäisiin kaikilla reitin varrelle osuvilla pysäkeillä. Etenkin tässä Ritarihuoneen tapauksessa, kun siinä normaalistikin on kyseisen linjan pysäkki, joka vieläpä on vaihtopysäkki bussin ja raitiovaunun välillä.

Valokuvassa yllä on Helsingin linjan 16 bussi Eiranrannan pysäkillä. Alla on HSL:n kartta samaisen linjan poikkeusliikenteestä Kruununhaassa. Ritarihuoneen raitiovaunupysäkit ovat Aleksanterinkadulla aivan vihreällä merkityn poikkeusreitin oikeassa alakulmassa Ritarikadun risteyksen molemmin puolin (pysäkkejä ei ole merkitty karttaan).

HSL 16 poikkeusreitti