ETUSIVU AIHEPIIRIT ARKISTO BLOGIN ESITTELY TILAA!

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

AIHEET

Sukupuolten tasa-arvosta urheilussa

Roihuvuoren urheilukenttä

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen on jyrähtänyt, ettei naisia saa syrjiä urheilukisojen palkinnoissa (Verkkouutiset 2.2.12). Sellaista tapaa kun ilmeisesti on, että naisten sarjoissa jaetaan pienempiä palkintoja kuin miesten.

Esimerkkitapaukseksi pääsivät Suomen Tennisliiton Finnish Tour -kisat. Niissä naisten luokan voittajalle on maksettava vähintään 300, mutta miesten luokan voittajalle 500 euroa.

Tennisliitto perustelee käytäntöä sillä, että miesten sarjoissa kilpailijoita on enemmän, ja siksi he joutuvat myös pelaamaan enemmän pelejä. Tämä selitys yllättäen kelpasi Mäkiselle. Hän sanookin, että hyvästä syystä miesten ja naisten palkinnoissa voi olla eroja.

Mitkä kaikki perustelut sitten menevät ”hyvästä syystä”?

Onko hyvä syy esimerkiksi se, jos toisessa sarjassa pelataan tasokkaampaa peliä tai tehdään kovempia tuloksia? Jos nopein mies juoksee sata metriä kovempaa kuin nopein nainen, niin kuuluuko hänelle myös suurempi palkinto? Minusta voisi hyvinkin perustella, että kuuluu. Samasta työstä sama palkka, mutta tuossa kyseessä ei ole sama työ. Pitäisikö sitten palkkion suuruus sitoa tulokseen eikä sukupuoleen, jos vaikka joku kerta nainen pinkaiseekin matkan nopeinta miestä lujempaa?

Minulla on myös sellainen, kieltämättä ennakkoluuloinen käsitys, että jos laitetaan vaikka jalkapallossa tai jääkiekossa miesten ja naisten huippujoukkueet pelaamaan vastakkain, niin naisille ei siinä jäisi kauheasti jakoa. Jos näin on, niin eikö silloin miesten sarjassa pelata parempaa peliä, mistä tietysti kuuluu parempi palkintokin?

Tai sitten asiaa voisi ajatella mainos- ja lipputulojen kautta. En tiedä, onko yleensä naisten tai miesten urheilulajien katsomoissa täydempää, mutta jos on, niin saako se näkyä myös palkintojen suuruudessa? Eikö se ole ”hyvä syy”?

Tai jos mainostajat ja sponsorit ovat valmiita maksamaan jommankumman sukupuolen peleissä tai lajeissa näkymisestä enemmän, niin eikö se saa näkyä myös urheilijoiden palkinnoissa? Minusta tämäkin on varsin hyvä syy.

Vaikka en urheilua juuri tunnekaan, niin minusta vaikuttaa siltä, että noita hyviä syitä on kovin helppo löytää. Vai mikä sitten olisi sellainen syy, mikä ei olisi hyvä? Maksetaanko jossakin urheilulajissa kilpailijoille eri suuruisia palkintoja sukupuolen mukaan ilman, että siihen olisi hyvää syytä?

Kuvassa on Roihuvuoren urheilukenttä Helsingissä.